Ștergerea rădăcinilor creștine ale Europei
Un video recent îl arată pe Ministrul israelian de Finanțe declarând că statul evreu trebuie să se extindă în Iordania, Liban, Egipt, Siria, Irak și Arabia Saudită. Aceste afirmații, care nu sunt noi, au provocat reacții deosebit de puternice în Iordania.
Evenimentul a readus în atenție o declarație făcută de Von der Leyen la Universitatea Ben-Gurion, cum că Europa are la bază valorile Talmudului - declarație care neagă identitatea creștină istorică a Europei - reprezentând o manipulare ideologică îngrijorătoare, în scopuri politice.
În ziua de 10 aprilie 2025, reprezentanții Bisericii Creștine Ortodoxe a Estoniei și ai Mânăstirii stavropighie "Adormirea Maicii Domnului" Piuhtița au prezentat o declarație oficială Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF), solicitând un răspuns la eforturile în curs ale Statului Eston de a adopta modificări legislative discriminatorii și de a aplica presiuni administrative.
"În numele Bisericii și mânăstirii, care au devenit ținte ale modificărilor Legii Bisericilor și Parohiilor, ne-am adresat în scris atât Primului Ministru, cât și noului Ministru de Interne, în ultimele săptămâni. Am vrut să ne întâlnim și să găsim un compromis rezonabil în cadrul Statului, înainte de a adopta modificările legii și de a implica mai mult instituțiile internaționale.
Nu ni s-a oferit ocazia unei astfel de întâlniri, iar legea a fost adoptată ieri. În același timp, continuăm să auzim, de la Ministrul de Interne, referiri nefondate la adresa călugărițelor din Piuhtița, cum că ar fi victime ale operațiunilor de influență ale Moscovei. Acest lucru demonstrează clar scopul stigmatizării și este imposibil să nu reacționăm la aceasta", se arată în scrisoare, explicându-se motivul acestui demers.
Declarația descrie modul în care modificările legii încalcă libertatea religioasă, interferează cu legăturile canonice ale asociațiilor religioase și pot duce, în cele din urmă, la înaintarea unei proceduri de oprire forțată, ca măsură de intimidare. Statul face trimitere la legăturile bisericești legale cu o instituție religioasă străină, în acest caz Biserica Ortodoxă Rusă, ca bază pentru toate acestea. În ciuda faptului că activitățile Bisericii Estoniene și ale mânăstirii respectă pe deplin legislația actuală a Estoniei și nu există dovezi ale comportamentului lor ilegal, acestea au devenit ținte, tocmai din cauza structurii lor canonice. Deși Biserica și mânăstirea își exprimă poziția împotriva războiului din Ucraina și se roagă pentru pace, precum și pentru respectarea ordinii constituționale a Republicii Estonia, ea se confruntă acum cu amenințări existențiale, inclusiv cu încetarea calității sale de a fi parte a tradițiilor religioase îndelungate.
Declarația Bisericii Ortodoxe evidențiază mai multe probleme grave: o lege discriminatorie, declarații politizate, amenințări cu expulzarea clerului și a călugărițelor străine, precum și crearea unei imagini false, de către Stat, aspura noii legi, ca și când ar fi un instrument protector, nicidecum unul punitiv. Aceste măsuri încalcă standardele internaționale privind libertatea religioasă și subminează normele democratice ale Estoniei.
"Ne aflăm într-o situație alarmantă, în care opiniile teologilor, academicienilor și politicienilor sunt divizate, prezentând diferite abordări, iar în centrul tuturor acestora se află o lege grăbită și neanalizată care subminează încrederea într-un proces legislativ transparent și incluziv și afectează datoria care trebuie să existe în protejarea drepturilor fundamentale.
În această situație, folosim ocazia de a ne adresa instituțiilor internaționale. La sfârșitul anului, am depus prima noastră plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar astăzi am depus o cerere la Comisia Autoritară pentru Libertatea Religioasă care operează în Statele Unite ale Americii", explică avocații Steven–Hristo Evestus și Artur Kniazev.
Având în vedere asemănarea proiectului de lege estonian cu legea ucraineană, unde s-a exprimat îngrijorarea cu privire la restricțiile guvernamentale asupra organizațiilor religioase, Biserica Creștină Ortodoxă a Estoniei și Mânăstirea Piuhtița au solicitat preventiv sprijin internațional, pentru a evita încălcări similare ale libertății religioase și în Estonia.
Biserica și mânăstirea își reafirmă angajamentul în apărarea drepturilor, prin toate mijloacele interne și internaționale legitime, și în asigurarea protecției libertății religioase și a continuării existenței comunităților.
Adoptarea amendamentelor la Legea Bisericilor și Parohiilor nu ne poate limita dreptul nostru de a ne mărturisi și apăra credința
COMUNICAT DE PRESĂ al Bisericii Ortodoxe din Estonia
(9 aprilie 2025)
Postul Mare se apropie de sfârșit și se apropie Săptămâna Mare. Noi, creștinii, avem din nou ocazia de a cugeta asupra a ceea ce s-a întâmplat în Betania, Ghețimani și Golgota acum 2000 de ani, ajungând la cea mai specială perioadă a anului bisericesc. Să cugetăm la tot ceea ce I s-a întâmplat lui Hristos și să-L urmăm în viața noastră, aici și acum. Ne vom găsi timp să-L urmăm pe Hristos în suferințele Sale, pe care le amintim la slujbele noastre dumnezeiești, pentru a ne face părtași la bucuria Învierii.
La 9 aprilie, Riighikogu a adoptat amendamente la Legea cu privire la biserici și parohii, care ne afectează în mod direct pe toți. Deși legile ar trebui să fie universale, este evident că în acest caz vorbim despre o lege îndreptată în mod specific împotriva Bisericii Creștine Ortodoxe a Estoniei și împotriva Mânăstirii Piuhtița. În ciuda faptului că am fost întotdeauna o Biserică ce respectă legea, respectând toate legile Republicii Estonia și contribuind la bunăstarea societății estoniene, s-a găsit că este necesară schimbarea legii.
În ultimele șase luni, după declarația politică a Ministrului de Interne către Riighikogu, nu a mai existat o discuție semnificativă. În locul unui dialog direct, am asistat la o campanie mediatică atent pregătită și coordonată de specialiști în comunicare, în care au fost publicate articole, reprezentând în principal tezele unei părți, precum și opiniile subiective ale experților și teologilor din Stat sau din altă Biserică ortodoxă, care au influențat inevitabil starea de spirit și atitudinea membrilor parohiilor noastre privind această situație.
Pozițiile exprimate în timpul lecturării legii fie au indicat restricții privind libertatea religioasă, fie nu au arătat acest lucru, dar au apelat la probleme de securitate. Încă credem că aceasta ne restricționează direct libertatea religioasă. Vom cere Președintelui și Cancelariei să evalueze acest lucru și ne vom adresa organizațiilor internaționale, deoarece libertatea religiei este universală și afectează principiile globale.
Modificările aduse legii adoptate astăzi au avut rezultatul scontat, ținând cont de întregul parcurs al procesului. Cu toate acestea, nu înseamnă că renunțăm la drepturile și principiile noastre. Vom continua să slujim în parohiile noastre. Dacă ne încredințăm Domnului și căutăm voia lui Dumnezeu în viața noastră, fără cărtire și deznădejduire, atunci Domnul nu ne va lăsa fără sprijinul Său și ne va ajuta să supraviețuim tuturor încercărilor.
------------
Creștere rapidă a Ortodoxiei, în Australia

Un nou botez colectiv a fost recent oficiat în Australia. Conform datelor recensământului din 2016-2021, Ortodoxia este denominațiunea cu cea mai rapidă creștere, Arhiepiscopiei Grecești Ortodoxe din Australia revenindu-i primul loc între jurisdicțiile ortodoxe.
În ianuarie, doisprezece oameni au fost botezați într-o biserică greacă din Perth, iar acum, alți 10 au primit Sfântul Botez, în Biserica "Învierea lui Hristos" din Sydney.
------------------
Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat prompt după aprobarea recentă de către Parlamentul Estonian a legislației care vizează ruperea legăturilor Bisericii Creștine Ortodoxe Estoniene cu Patriarhia Moscovei.
Într-o declarație oficială, Patriarhia Moscovei a denunțat această lege, spunând că "supune discriminării 250 000 de credincioși care sunt cetățeni estonieni, privându-i de libertatea religioasă".
Mânăstirile Bisericii Ortodoxe Ruse și-au exprimat și ele sprijinul față de stareța și surorile Mânăstirii "Adormirea Maicii Domnului" Piuhtița. Într-un comunicat, acestea amintesc că, după noua lege, Biserica Ortodoxă Estonă canonică a Patriarhiei Moscovei, redenumită Biserica Creștină Ortodoxă a Estoniei, așa cum au cerut autoritățile, va trebui să renunțe la legăturile sale cu Biserica Ortodoxă Rusă. Aceasta va însemna de facto că bisericile și mânăstirile ortodoxe nu vor putea rămâne subordonate organului de conducere situat, potrivit Guvernului Estonian, "într-o țară străină care reprezintă o amenințare la adresa securității" Estoniei.
O situație deosebit de complicată se manifestă în ceea ce privește Mânăstirea stavropighie Piuhtița din localitatea Kurem, județul Ida-Viru.
Mânăstirea era presată să-și schimbe jurisdicția, dar stareța Filareta (Kalaceva) și surorile au refuzat cu hotărâre să facă acest lucru. "Este prerogativa Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii să acorde sau să anuleze statutul de stavropighie. Statutul mânăstirii nu implică nici posibilitatea de a depune o astfel de cerere Patriarhului", a scris Maica Filareta, într-o scrisoare adresată Ministerului de Interne al Estoniei.
La 6 noiembrie 2024, la Talin, Maica Filareta a participat la o conferință internațională despre Biserica Ortodoxă din Estonia - independență: oportunități de dezvoltare, risc, consecințe. În discursul său, stareța a subliniat că Mănăstirea Piuhtița a fost victima unui conflict între forțele politice, care i-a pus în pericol existența.
"Suntem obligați să încălcăm statutul Bisericii, să devenim proscriși și oameni de clasa a doua care pot fi tratați dincolo de lege și de cerințele morale", a spus ea.
Printre mânăstirile care și-au exprimat deja sprijinul față de stareța și surorile din Mânăstirea Piuhtița se numără Mânăstirea Valaam, Mănăstirea Solovki, Schitul Optina, Mânăstirea Novodevici, Mânăstirea Sfântul Serafim din Diveievo,
În scrisorile adresate surorilor Mănăstirii Piutița, stareții și starețele mânăstirilor Bisericii Ortodoxe Ruse le doresc să aibă parte de putere duhovnicească, rugând pe Domnul Iisus Hristos, pe Împărăteasa Cerului și pe toți Sfinții să le dăruiască mult curaj în suferința pe care trebuie să o îndure pentru credința lui Hristos.
În ziua de 10 aprilie 2025, Fundația John Templeton, în colaborare cu Fundația globală de caritate Templeton și Fondul Templeton pentru Religie, a lansat un anunț prin care arată că Premiului Templeton 2025 este acordat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.
Premiul anual valorează, în prezent, peste 1 milion de dolari.
Sir John Templeton a fost înnobilat în 1987 de către Regina Elisabeta, pentru eforturile sale filantropice. În același an înființa Fundația John Templeton pentru a explora progresul spiritual și moral prin utilizarea metodelor științifice, chiar dacă astăzi, misiunea fundației nu menționează nici religia, nici pe Dumnezeu, iar un nou citat Templeton a fost ales pentru a reprezenta filosofia Fundației:
"Misiunea Fundației John Templeton este de a servi drept catalizator filantropic pentru descoperirea în domenii care implică cele mai mari întrebări ale vieții. Aceste întrebări variază de la explorări în domeniul legilor naturii și universului, la întrebări privind natura iubirii, recunoștinței, iertării și creativității".
Conferința “Sfântul Episcop Nicolae Velimirovici și vremurile noastre”
"Sfântul Episcop Nicolae și vremurile noastre" este numele conferinței științifice internaționale care s-a dsfășurat în aceste zile, la Palatul Serbiei, în Belgrad.
Eminenți teologi și istorici au discutat despre munca și realizările marilor oameni ai noștri, dar mai presus de toate de influența Sfântului Nicolae asupra teologiei și ființei naționale sârbe contemporane.
Manifestarea a avut loc cu binecuvântarea Patriarhului Porfirie al Serbiei, iar în numele organizatorilor, participanții au fost întâmpinați de Ministrul Guvernului Serbiei, Dr. Nenad Popovici, iar binecuvântarea Eparhiei în care s-a născut și se odihnește Sfântul Episcop Nicolae a fost transmisă de Preasfințitul Episcop Isihie de Valievo.
Conferința științifică a fost împărțită în două secțiuni, istorică și teologică, iar subiectele abordate de participanți au variat de la participarea Sfântului Nicolae Velimirovi la Primul Război Mondial, prin înființarea de noi seminarii, și până la persecuția și impactul asupra vremurilor noastre.

Vorbitorii au fost profesori ai Facultății și Seminariilor teologice ortodoxe din Belgrad și Sremski Karlovice, precum și reprezentanți ai altor instituții educaționale și științifice, inclusiv invitați din Rusia. Adunarea s-a încheiat cu participarea Starețului Gheorghe de la Mânăstirea Lelici, unde sunt păstrate sfintele moaște ale Sfântului Episcop Nicolae.
Cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Porfirie al Serbiei, Excelența Sa Episcopul Vicar Petru de Toplița s-a întâlnit, la Belgrad, cu Episcopul Bisericii Copte din Europa Centrală și cu Ambasadorul Egiptului.
Subiectul discuției a fost viitoarea vizită a șefului Bisericii Copte, Sanctitatea Sa Patriarhul Tawadros al II-lea, în Serbia, care va avea loc la începutul lunii mai a acestui an, la invitația autorităților de stat ale Republicii Serbia.
Cu această ocazie, Episcopul copt și Ambasadorul au transmis dorința liderului Bisericii Copte - formată din aproximativ douăsprezece milioane de creștini copți stabiliți în cea mai mare parte în Egipt - de a se închina sfintelor Altare ale capitalei sârbe și de a se întâlni cu Patriarhul Porfirie cu aceeași ocazie.

Reamintim că, ghidat de principiile moderne ale iubirii creștine, Patriarhul Porfirie a binecuvântat anul trecut, pentru prima dată în Serbia, la Buna Vestire, o slujbă de închinare pentru credincioșii Bisericii Copte care și-au găsit refugiu în capitala sârbă.
Sanctitatea Sa Patriarhul sârb Porfirije a slujit, în urmă cu câteva zile, împreună cu Preafericitul Patriarh al Ierusalimului și al Întregii Palestine, Teofil, Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinție pe Golgota, în Biserica Învierii Domnului (Biserica Mormântului Domnului) din Ierusalim.
În Cronicile celui mai mare Altar creștin, se va remarca faptul că Patriarhul Porfirie al Serbiei este primul Primat din istorie al unei Biserici Ortodoxe, pe lângă Patriarhul Ierusalimului, care a săvârșit Sfânta Liturghie pe Golgota, în locul Răstignirii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
De asemenea, astfel s-a scris o altă pagină de aur a istoriei Bisericii Sârbe și a familiei sârbe. Și anume, după Sfânta Liturghie, Patriarhii Teofil și Porfirie s–au închinat Mormântului Domnului și, cu această ocazie, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, l-a decorat pe Patriarhul Porfirie al Serbiei, cu cea mai înaltă decorație a Patriarhiei Ierusalimului - Ordinul Marii Cruci.

Evenimentul, despre care ați citit anterior în paginile noastre, a fost reflectat prin noi articole pe această temă publicate de Patriarhia Sârbă, în ultimele ore.
Bulgaria intenționează să reintroducă educația religioasă în școli
Pe 24 aprilie 2025, la Sofia, a avut loc o mare dezbatere publică privind introducerea materiei "Virtuți și religie" în programele școlare, relatează BTA.
La forum, care a avut loc în Palatul Național al Culturii, au participat Patriarhul bulgar Daniel, Marele Muftiu Mustafa Hadji, deputați, profesori, părinți și reprezentanți ai organizațiilor civile.
În ziua de joi, 24 aprilie, Curtea de Apel din Aix-en-Provence a acordat Federației Ruse dreptul de proprietate asupra Bisericii Sfântul Nicolae - Sfânta Alexandra din orașul Nisa (6, rue Longchamp, în sud-estul Franței), precum și asupra cimitirului rusesc din Caucade.