Publicat pe 26.03.2025

ÎNCEPUTUL MÂNTUIRII NOASTRE - noi file de letopiseț (26 martie 2025)

Sfințirea unei noi racle cu Sfinte Moaște

Luni, 24 martie 2025, la Biserica Paraclis Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Slobozia, a avut loc un moment deosebit de rugăciune și binecuvântare, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, sfințind o raclă cu sfinte moaște, destinate Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Oltenița.
 


"Eu cred că țara are viitor!"... SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCĂ LITURGHIE LA BISERICA PAROHIEI BĂLĂȘOIENI

   În data de 23 martie 2025, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, a săvârșit, la Biserica Bălășoieni, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din comuna Ogrezeni (Protopopiatul Bolintin), Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Biserica a fost construită între anii 1923-1925, în vremea păstoririi Patriarhului Miron Cristea, din contribuția și cu ajutorul localnicilor.
 


Sfânta Liturghie Arhierească de hram, la Mânăstirea Tisa Silvestri

Marți, 25 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mânăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri.

"Florile se deschid, câmpul înverzește, toate încearcă să intre în viață. Așa vedem și noi intrarea în această lume a Domnului Iisus Hristos, prin scara aceasta care este Maica Domnului”.

"Prima profeție despre Maica Domnului o avem chiar din Grădina Raiului, de unde au fost izgoniți primii oameni. Maica Domnului este noua Evă care a zdrobit capul șarpelui" (IPS Ioachim).

 


Să ne trezim din somnul Rațiunii!

"Tânărul poet Mihai Eminescu era sceptic într-o revenire a românilor de pe panta periculoasă a alunecărilor zilnice! Este mereu vremea de a ne trezi din somnul Rațiunii!" (vezi întregul cuvânt - Calinic Argeșeanul)
------------

Mulțime de credincioși, la Mânăstirea Cotmeana din Argeș

 

Mănăstirea Cotmeana, considerată cea mai veche din Țara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388 - dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân - și-a sărbătorit hramul praznicului Bunei Vestiri - ocazie cu care foarte mulți credinciosi au participat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

Sfântul lăcaș de la Cotmeana reprezintă un impunător complex mânăstiresc care păstrează aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.
 


Peste 2 000 de oameni de toate vârstele, la Slujba din Ieud–Centru

 

Duminică, 23 martie 2025, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit în Parohia Ortodoxă Ieud–Centru, Protopopiatul Vișeu, județul Maramureș, cu ocazia serbării anticipate a hramului "Buna Vestire",

"Monumentala biserică a parohiei a fost construită în timpul comunismului, între 1972-1984, când a fost și târnosită de ierarhii de la Cluj".

"Este o bucurie duhovnicească, iată suntem la mijlocul postului, în Duminica cinstirii Sfintei Cruci, așezată de Sfinții Părinți ai Bisericii în această rânduială, ca un popas de odihnă". "Să purtăm propria cruce a nevoințelor noastre, a încercărilor, a tuturor celor care le avem în față, în viața noastră, unele îngăduite de Dumnezeu, altele din pricina împrăștierii noastre sau din pricina lumii în care trăim, și să putem să ne izbăvim de vrăjmașii văzuți și nevăzuți, să sporim viața duhovnicească și să aducem ofranda noastră la picioarele Crucii lui Hristos, pe Golgota, acolo unde a fost Răstignirea, să putem aștepta apoi în tăcere, în Sâmbăta de Paști, slăvită Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, să primim prin lumina postului, a rugăciunii și a faptelor bune, Lumină din Lumina lui Hristos, să ne facem vrednici, apoi, să primim Lumina Învierii, să o purtăm în viața noastră, în familia noastră, în comunitatea noastră, în poporul nostru cel drept credincios și iubitor de Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.

„De aceea crucea este așezată ca un pom umbros în acest post. Și uitându-ne la crucea Domnului, privind spre Domnul Răstignit cum este plin de răni și sânge și cum poartă cunună de sfinți și piroane, dezbrăcat, doar cu un acoperământ la mijloc. Adică, expus spre rușine publicului, ca prin răbdarea și smerenia, umilința, pătimirea și suferința Lui să zdrobească chipul, capul șarpelui, adică al diavolului cel ispititor, și prin moartea Lui dumnezeiască fără de păcat să omoare moartea noastră. 

Cum cântăm la Paști? Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând. Cu moartea Lui pe moartea noastră călcând” (PS Iustin).

 


„Ne-am bucurat, fără a ne teme” - LA BUTENI

Biserica parohială din Buteni: „ca o veritabilă catedrală de pe Valea Crișului Alb”, a avut aleasa bucurie în a-și sărbători hramul, prin popasul Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

"O zi în care Dumnezeu ne-a vrut și ne-a adunat pe toți aici. În Catedrala cu hramul: 'Bunei-Vestiri de la Buteni', spre a fi o pildă de mărturisire a dreptei credințe, după exemplul înaintașilor noștri!" (Pr. Herbei Valentin-Nicu)


-----------
Cuvântul ÎPS Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Sărbătoarea Bunei Vestiri a Preasfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu

 

"La Buna Vestire, eliberarea lumii s-a împlinit și noi, ca un popor ales al lui Dumnezeu, mergem în Fiul Preacuratei Fecioare cu bucurie pe calea mântuirii și a vieții veșnice. Urmează ca, prin Răstignirea Domnului, să intrăm în Rai, calea noastră fiind Însuși Domnul, Care a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14, 6)" (Vezi tot cuvântul - IPS Irineu)


ÎN PAROHIA BUNA VESTIRE DIN TÂRGOVIȘTE

Cu prilejul hramului, numeroși credincioși de la Parohia Buna Vestire din Municipiul Târgoviște au participat marți, 25 martie 2025, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

"Sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă celebrarea darului sacru al vieții, pe care, cu toții, avem datoria de a-l valoriza, promova și apăra, mai ales în aceste vremuri în care civilizația noastră este afectată de conflicte, războaie și ideologii, iar pacea și speranța lumii sunt greu încercate de lăcomia și mândria celor care întunecă măreția și fascinația lumii-creația magnifică a Tatălui ceresc" (IPS Nifon).


La hramul Mănăstirii Chiroiu, de Buna Vestire

În ziua de 25 martie 2025, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Mânăstirea Chiroiu a fost gazda unei slujbe arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Sub protia Preasfinției Sale au participat la slujbă preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail Mîț, Vicar Eparhial, preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Marius Gabriel Purcărea, Nicușor Silviu Dascălu, părintele Protopop de Urziceni, Aurel Berbec, preoți și diaconi.
 


De Praznicul Bunei Vestiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

 

Sfântul Chiril al Alexandriei afirmă că, prin întrupare, Logos-ul nu doar că ia trup uman, ci ridică firea omenească la o stare nouă de existență, la starea de îndumnezeire. 

Astfel, în lumea noastră, care pare a fi tot mai departe de această chemare, mărturisirea Bunei Vestiri rămâne un mesaj viu. Într-o epocă a autosuficienței și a independenței exagerate, Maica Domnului ne învață că adevărata libertate se află în pura ascultare față de Dumnezeu, într-o lume care caută mereu succesul, prin putere și prin influență. 

Dumnezeu ne arată că slava adevărată vine prin smerenie și prin ascultare. Într-o societate care pune accent pe materie și pe efemer, Maica Domnului este cea care ne arată că adevărata împlinire este comuniunea pe care noi, ca oameni, o avem cu Dumnezeu.” (IPS Calinic)
 


„Buna Vestire” de la Pătrângeni

 

Marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, protopopiatul Alba Iulia.

"Să nu ne descurajeze urâciunea care cuprinde astăzi lumea păcătoasă, pentru că Maica Domnului răspândește pretutindeni roua purificatoare a iubirii sale materne. Ea înfruntă pe balaurul infernal, adică pe satana, care și-a extins domnia lui de ură și de moarte. 


Dacă ura însângerează străzile lumii, dacă păcatul îngheață inimile multora, iar omenirea se răzvrătește împotriva lui Dumnezeu, să privim spre Hristos Domnul și spre Preacurata Sa mamă. 

 

Un poet creștin spunea: 'Maica și Pruncul sunt de-ajuns / Acest pământ în veci să fie uns'. Într-adevăr, inima Ei de Mamă bate la unison cu inima Fiului Ei Biruitor și, alături de El, participă la ocrotirea delicată și la înnoirea lumii răscumpărate”. (IPS Irineu)

   Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni este amplasată pe locul unei vetre monahale mai vechi, a cărei atestare documentară este datată în secolul al XVIII-lea. Din perioada respectivă, sunt cunoscuți cu numele monahii Efrem și Teodosie, viețuitori ai acestui așezământ, care au făcut parte din soborul clericilor și mirenilor reuniți la Zlatna, în august 1760, în contextul adunării convocate de Sfântul Cuvios Sofronie de la Cioara.


La Schitul Sânandrei Colonie

La praznicul Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Schitului Sânandrei Colonie.

Deși Buna Vestire a fost sărbătorită într-o zi de peste săptămână,  credincioșii au umplut biserica și curtea din jurul ei.


Comunicat de Presă - 24 martie 2025

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei a publicat un comunicat privind încercarea "manipulatoare, într-o manieră populist-politicianistă la modă, a unui preot care tulbură pacea credincioșilor, stârnind, prin fals și minciuni evidente, conflicte artificiale și generând cu premeditare confuzii și diversiuni revoltătoare în societate, manifestări cu totul străine de misiunea Bisericii în lume".

"În vremuri în care spectacolul pare a conta mai mult decât adevărul, îndemnăm pe toți cei care caută sincer lumina, să privească nu la zgomotul lumii, ci la tăcerea rugăciunii și la roadele Duhului, care izvorăsc din aceasta: pacea, smerenia, dragostea, ascultarea și buna rânduială". (vezi comunicat integral - Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei)

 


CREȘTINISM FĂRĂ CRUCE?!

"V-ați întrebat de ce Creștinismul nostru, după ce 'a cucerit' lumea, ajungând cea mai mare și mai răspândită religie de pe glob, este ignorat în prezent de tot mai mulți, este abandonat de unii și hulit atât de mult de alții? 

De ce este tot mai renegat în Occident și blamat în estul Europei, în vreme ce religii străine de aceste spații își fac loc, totuși, în preferințele europenilor?"

(...)

"Aceasta se întâmplă pentru că, după compromisurile făcute la nivelul credinței și moralei, cei mai mulți creștini au renunțat și la 'cruce', în înțelesul de sacrificiu sau jertfă: au renunțat la post, au renunțat la rugăciune – și la cea comunitară, dar și la cea individuală – au renunțat la iertare, la abstinență de păcate, la spovedanie, la Sfânta Împărtășanie…"

(...)
Biserica, în general, a pierdut atunci când a ales să 'coboare de pe cruce', optând pentru un cadru instituțional confortabil și așezându-se la masă cu stăpânii vremelnici ai lumii, în loc să petreacă mai mult cu cei săraci și mulți (cu 'vameșii și cu păcătoșii' – Marcu 2, 16); ba încă a preferat capul mesei, în loc 'să slujească' (Luca 22, 24-27). 

Acum, conștientă că riscă prăbușirea, accentuează tot mai mult opera socială, dar sufletele oamenilor nu se 'câștigă' atât cu bunuri materiale, cât cu un Creștinism autentic: cu credință sinceră, cu moralitate curată și cu jertfă adevărată. 

Cum putem face asta? Întorcându-ne și 'urcând înapoi pe cruce', pentru că fără jertfă nu vom fi credibili! Nu există Creștinism fără CRUCE, căci fără CRUCE acesta riscă să devină o religie 'căldicică' (cf. Apocalipsa 3, 16), prea comodă, dacă nu chiar o simplă ideologie. (vezi mesaj integral - PS Sebastian al Slatinei și Romanaților)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.