SĂ ALEGEM PACEA, cu orice preț! Un nou premiu pentru unitatea între ortodocși...

Comitetul Executiv al Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici ai Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit în Vinerea Luminată, la Biserica Ortodoxă Greacă Sfântul Nicolae - Altar Național, în Manhattan, SUA.
Adunarea reprezintă toate jurisdicțiile canonice care operează în America, deși Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă din Străinătate și-au suspendat participarea, încă din 2018, din cauza crizei din Biserica Ucraineană inițiată de Patriarhia Constantinopolului.
Cu ocazia întâlniri recente, Adunarea Episcopilor Canonici din Statele Unite a instituit o medalie pentru eforturi întreprinse în favoarea unității creștinilor ortodocși.
Astfel, Comitetul Executiv a luat în considerare și a aprobat propunerea Directorului de Operațiuni, de a institui Premiul anual "Medalia Sfintei Teodora".
Medalia Sfintei Teodora va fi acordată unui creștin ortodox bărbat și, de asemenea, unei femei care au dat dovadă de dăruire extraordinară și eforturi notabile pentru unitatea creștinilor ortodocși în Statele Unite ale Americii, în fiecare an. Un anunț din lunile următoare va preciza nominalizările pentru candidații la acordarea unui astfel de premiu de toamnă, pentru anul 2025.
Pe lângă această decizie, Comitetul Executiv a condamnat, în cadrul aceleiași ședințe, toate formele de abuz îndreptate împotriva tinerilor, mai ales atunci când astfel de acțiuni încalcă spații sigure și sacre, cum ar fi bisericile, școlile, parohiile, taberele, echipele sportive, cabinetele medicale etc. Deoarece protecția tinerilor din bisericile noastre este o responsabilitate sfântă, Comitetul Executiv a adoptat multe politici de prevenire a abuzului, a abaterilor în rândul tinerilor, îndemnând toate jurisdicțiile, eparhiile și parohiile să procedeze la fel. "Misiunea Tineretului Adult și Tineretul Ortodox", una dintre cele șase agenții ale Adunării, poate ajuta la adoptarea politicilor pentru promovarea unei culturi de îngrijire și siguranță în rândul tinerilor noștri.
În cele din urmă, și poate cel mai important, Comitetul Executiv al Adunării a reiterat condamnarea tuturor violențelor, în special în Gaza, Cisiordania, Israel, Liban, Siria, Ucraina, Regiunea Sudaneză și în întreaga lume. După cum a declarat Adunarea, la încheierea reuniunii anuale din 2024, „Violența nu poate îndepărta niciodată violența, iar PACEA ar trebui urmărită cu orice preț”.
Adresându-se unui grup de pelerini anglicani și romano-catolici din Marea Britanie, incluzând episcopi și clerici, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a spus, citat de publicația franțuzească Ortodoxie: „Ne rugăm pentru alegerea unui succesor demn al Papei Francisc pentru a continua relațiile ecumenice, dialogul ecumenic pe care l-am început cu zeci de ani în urmă, așa cum este și cazul cu această comuniune anglicană".
ÎMPĂRĂȚIA din prezent...
Legătura dintre timp și eternitate este fascinantă, dar în egală măsură și importantă. Imaginați-vă timpul, ca fiind un râu care curge mereu înainte, în timp ce eternitatea este ca un ocean vast care îl înconjoară, extinzându-se la nesfârșit în toate direcțiile. O altă analogie utilă este citirea unei cărți: timpul este ca și cum ai citi câte o pagină pe rând, în timp ce eternitatea este ca și cum ai ține întreaga carte în mâini și ai vedea toate paginile simultan.
Gânditorul Nicolae Berdiaev exprimă frumos acest concept, zicând: „Eternitatea nu este opusul timpului, ci profunzimea timpului”. C.S. Lewis adaugă: „Prezentul este punctul în care timpul atinge eternitatea”. Sfântul Augustin descrie eternitatea nu doar ca un timp nesfârșit, ci ca pe un „acum” etern.
Dumnezeu există dincolo de timp, într-un prezent etern. Când îmbrățișăm pe deplin momentul prezent – renunțând la grijile legate de trecut și la anxietățile legate de viitor – ne conectăm profund cu eternitatea și experimentăm Prezența lui Dumnezeu.
În Tradiția Creștin-Ortodoxă, înțelegerea acestei relații dintre timp și veșnicie ajută la explicarea Împărăției lui Dumnezeu. Adesea ne imaginăm Împărăția ca pe o realitate îndepărtată, la care am ajunge abia după moarte, dar Iisus ne învață: „iată, Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17:21). Aceasta înseamnă că Împărăția nu este doar ceva ce așteptăm - este ceva ce putem experimenta chiar acum.
Antonie Bloom explică: „Raiul este prezența lui Dumnezeu, locul în care El locuiește în deplină slavă. Nu este o altă lume; este realitatea din spatele tuturor lumilor”.
Starețul Emilianos de la Simonopetra ne amintește: „Raiul nu este doar o promisiune viitoare; el începe acum în sufletul care trăiește în Hristos, gustând deja dulceața veșniciei”.
Sfântul Isaac Sirul ne încurajează: „Pătrunde degrabă în comoara din tine și vei vedea lucruri din Rai – căci în ambele există o singură intrare. Scara care duce la Împărăție stă ascunsă în tine, în propriul tău suflet”.
Mitropolitul Antonie Bloom subliniază: "Dacă nu poți găsi Raiul aici și acum, nu-l vei găsi în altă parte. Căci Raiul nu este o chestiune de geografie; este starea unui suflet predat complet lui Dumnezeu, pe deplin trezit de Prezența Sa".
Sfântul Grigorie de Nyssa afirmă clar: „Împărăția lui Dumnezeu nu este un loc, ci o stare duhovnicească”. Raiul nu este doar o recompensă viitoare; înseamnă să fii aproape de Dumnezeu aici și acum, să experimentezi armonie, pace și bucurie, prin Prezența Sa.
Această înțelegere schimbă modul în care gândim la veșnicie. Veșnicia nu este doar timp nesfârșit, sau ceva dincolo de înțelegere. Ci înseamnă plinătatea vieții pe care o experimentăm atunci când suntem complet prezenți cu Dumnezeu. Ne întâlnim cu momente de veșnicie când ne rugăm, ne închinăm sau ne conectăm cu adevărat cu Dumnezeu și cu alții, prin iubire. Aceasta se află în centrul rugăciunii, închinării și vieții sfinte ortodoxe.
Mulți oameni consideră că scrierile „apocaliptice” (cum ar fi și Cartea Apocalipsa) sunt predicții înspăimântătoare despre sfârșitul lumii. Cu toate acestea, scopul lor real nu este să ne sperie, ci să ne inspire să trăim ALTFEL în acest moment. Cuvântul „apocalipsă” înseamnă, de fapt, „dezvăluire” sau „revelație”, invitându-ne să recunoaștem ceea ce contează cu adevărat – să trăim vieți în bunătate, dreptate, pace și iubire.
În loc să așteptăm cu nerăbdare evenimente viitoare, suntem chemați să trăim în mod activ și conștient în prezența lui Dumnezeu astăzi. Alegerile noastre contează și fiecare avem puterea de a modela o lume plină de mai multă dragoste, pace și dreptate. Apostolul Pavel ne îndeamnă: „Deşteaptă-te cel ce dormi şi te scoală din morţi şi te va lumina Hristos” (Efeseni 5:14).
În cele din urmă, veșnicia nu este doar o idee îndepărtată; Împărăția lui Dumnezeu este o realitate care ne este pusă la dispoziție în fiecare zi. Angajându-ne creativ în lume, rămânând conștienți de Prezența lui Dumnezeu și participând activ la viața sacramentală și la disciplinele Bisericii, ne aliniem viețile la frumusețea, adevărul și iubirea atemporale ale Împărăției Sale veșnice. Prin această participare importantă, reflectăm Împărăția, aici și acum.
(Fragment tradus din Revista "Calea Ortodoxă a Vieții" - Catedrala grec-ortodoxă Sfântul Gheorghe - Greenville, SC, Mitropolia de Atlanta /)

DECLARAȚIA PATRIARHIEI IERUSALIMULUI, PRIVIND LEGISLAȚIA RECENTĂ DIN ESTONIA, care AFECTEAZĂ LIBERTATEA DE CULT
30 aprilie 2025
„Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!”
(Psalmul 132:1)
În spiritul și dorința de unitate în cadrul Bisericii noastre, Patriarhia Ierusalimului își exprimă îngrijorarea cu privire la adoptarea unei noi legi, Legea Bisericilor și Congregațiilor, de către Parlamentul Eston (Riigikogu) la 9 aprilie, forțând bisericile să rupă legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă. Această decizie va afecta nenumărați închinători din biserici și mânăstiri din toată Estonia.
Patriarhia Ierusalimului susține cu fermitate dreptul la închinare în siguranță și liber. În Ierusalim, suntem foarte conștienți de restricțiile privind închinarea, în numele securității, așa cum experimentăm an de an la Sfânta Liturghie a Luminii Sfinte. Nu există niciun motiv să punem sub semnul armelor credința religioasă și practica, în rândul celor pașnici. Îndemnăm Guvernul Estonian să reconsidere această lege, de dragul tuturor oamenilor credincioși din Estonia. În Biserica noastră, acesta este încă un exemplu al nevoii urgente de unitate.
Lumea s-a săturat de conflicte, iar în acest moment este esențial ca Biserica Ortodoxă să investească în dialog și vindecare. Suntem un singur trup, deși suntem mulți, și trebuie să lucrăm împreună, pentru a fi făcătorii de pace pe care îi revendică omenirea. Nu putem face asta dacă suntem afectați de dezbinare și ceartă. Patriarhia Ierusalimului recunoaște provocările, durerea și diviziunile care există în Europa și în întreaga lume în această perioadă dificilă și reînnoim apelul pentru discuții frățești fundamentate pe dialog și reconciliere.
Patriarhia Ierusalimului, întemeiată pe secole de eforturi de reconciliere și pace, oferă o mână binevoitoare și mediere fraților noștri patriarhali. Să ne adunăm și să semănăm semințele păcii și vindecării, astfel încât să punem capăt suferinței și să promovăm vindecarea în cadrul familiei ortodoxe.
Atena: mulțime de clerici și credincioși, pentru a întâmpina Icoana realizată de Sfântul Evanghelist Luca

Mulțime de clerici și credincioși s-a aflat la Biserica "Sfânta Matrona" din Nea Erythraia, la nord-est de Atena, Duminică, 28 aprilie, pentru a întâmpina cu bucurie Icoana făcătoare de minuni Panagia Megalospiliotissa.
Icoana, care se numără între comorile sfinte ale Sfintei Mânăstiri Mega Spileo din Kalavryta, este una dintre Icoanele supraviețuitoare realizate de mâna Sfântului Evanghelist Luca, relatează Agenția de Știri Ortodoxia.
Icoana este lucrată de mâna inspirată dumnezeiește a Sfântului Evanghelist Luca, folosind tehnica în ceară, mastic și alte materiale de colorare.
Comoara a fost adusă de Mitropolitul Ieronim de Kalavryta, însoțit de starețul Calinic al Sfintei Mânăstiri Mega Spileo, și a fost primită, la intrarea în sfânta biserică, de Mitropolitul Chiril de Kifissia, însoțit de parohul bisericii, Pr. Gheorghe Kostis, și de alți clerici.
"Mulți pelerini din zona mai largă a Sfintei Mitropolii au întâmpinat Sfânta Icoană, cu sentimente de bucurie și lacrimi în ochi, pentru a primi har din partea ei. Cu participarea lor în rugăciune, toți au căutat ajutorul Maicii Domnului și mijlocirea Dânsei către Fiul ei și Dumnezeu, Domnul nostru Cel Înviat", scrie Agenția.
VIDEO, cu primirea Sfintei Icoane: https://www.youtube.com/watch?v=CSgwCLtzeDU
---------
Ierarhii Ierusalimului și ai Patriarhiei Bulgare (Mitropolitul Gavriil de Loveci) s-au alăturat clericilor Misiunii Spirituale a Bisericii Ortodoxe Ruse din Ierusalim, pentru celebrarea anuală a Întâlnirii Preasfintei Maici a Domnului cu Dreapta Elisabeta și Mutarea unei Sfinte Icoane a Bunei Vestiri, în Săptămâna Luminată.

În Joia Luminată, 24 aprilie, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan de Gherasa al Patriarhiei Ierusalimului a condus o slujbă în Catedrala Sfânta Treime a Misiunii Spirituale Ruse, împreună cu clerici ruși și din Ierusalim. Slujba a fost oficiată în slavonă bisericească și greacă. Ierarhul a condus apoi o procesiune prin care a mutat Icoana Bunei Vestiri de la Catedrală, în Mânăstirea Gorny din cartierul Ein Karem al Ierusalimului.
Procesiunea a fost întâmpinată lângă Izvorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din mânăstire, de către stareța Ecaterina și de clerici și obște. De acolo, alaiul a continuat până la Biserica mânăstirii "Icoana Maicii Domnului din Kazan".
Sărbătorirea anuală a Întâlnirii dintre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Dreapta Elisabeta și a mutării Icoanei Bunei Vestiri a Maicii Domnului, la scurt timp după celebrarea Bunei Vestiri a Maicii Domnului, este o tradiție liturgică specială, stabilită în secolul al XIX-lea de fostul șef al Misiunii Spirituale Ruse în Ierusalim, Arhimandritul Antonin. Aceasta reprezintă călătoria “în grabă în ţinutul muntos, într-o cetate a seminţiei lui Iuda” (Luca 1, 39), pe care Preacurata Fecioară și-a asumat-o, pentru a o vizita pe Dreapta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Înaintemergătorul Domnului, și a împărtăși cu Dânsa bucuria apropiatei Nașteri a Mântuitorului lumii.
Icoana Bunei Vestiri este așezată în Biserica Kazan, iar lângă ea se află toiagul stareței. Potrivit tradiției, în zilele în care Icoana se află în Mănăstirea Gorny, Preacurata Maică devine Stareța de acolo.