Consolidarea valorilor tradiționale ale familiei și încurajarea nașterii de copii contribuie atât la securitatea țării, cât și la stabilitatea globală…

În ziua de 13 mai 2025, la Biblioteca Națională a Belarusiei, din Minsk, s-a deschis forumul internațional „Familia - baza potențialului demografic al Statului”. Participanții s-au concentrat pe întărirea statutului familiei și al căsătoriei, pe protejarea vieții înainte de naștere și, ca urmare, pe creșterea natalității.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Belarus, Biserica Ortodoxă Belarusă și Fundația Caritabilă Pokrov pentru Sprijinirea Familiei, Maternității și Copilăriei.
Forumul a reunit reprezentanți ai comisiilor permanente ale Consiliului Republicii și Camerei Reprezentanților Adunării Naționale a Republicii Belarus, autorități executive care implementează reglementări în domeniile asistenței medicale, educației, informației, politicii de stat în familie și tineret, asociații publice și de tineret, precum și clerici.
Participanții la eveniment rezumă experiența pozitivă a Belarusiei și Rusiei în îmbunătățirea situației demografice și sprijinirea familiilor și vor dezvolta pași comuni suplimentari pentru a implementa noi inițiative în creșterea natalității, protejarea familiilor și a părinților.
În discursul său de bun venit adresat celor adunați, viceprim-ministrul Republicii Belarus Vladimir Karanik a remarcat că, din timpuri imemoriale, în țară s-a format o atitudine specială, cinstitoare a valorilor tradiționale ale familiei, deoarece doar unirea unui bărbat cu o femeie contribuie la apariția unei noi vieți. O familie sănătoasă este cheia dezvoltării armonioase și cuprinzătoare a unui copil. Mama și tatăl sunt oamenii care ajută la primii pași în viață, se bucură sincer de primele biruințe, dar, cel mai important, transmit mai departe tradițiile familiei și ale poporului.
Premierul a remarcat că o familie puternică asigură legătura dintre generații și păstrarea memoriei istorice. Aceste valori sunt cele care servesc drept fundație pe care se construiește viitorul Belarusiei independente.
„Consolidarea valorilor tradiționale ale familiei și încurajarea nașterii de copii contribuie atât la securitatea țării, cât și la stabilitatea globală în general”, a spus Vladimir Karanik. "Când Maica Tereza a fost întrebată ce se poate face pentru pacea mondială, ea a răspuns: Mergi acasă și iubește-ți familia”. O atitudine responsabilă față de cei dragi este un semn de maturitate atât pentru individ, cât și pentru societate în ansamblu.”
Adresându-se celor prezenți, Exarhul Patriarhal al întregii Belarusii, Mitropolitul Veniamin de Minsk și Zaslav, a remarcat că în Belarus s-au dezvoltat multe tradiții bune în ultimii ani, iar una dintre ele este sărbătorirea Zilei Familiei, care are loc pe 15 mai.
„Atenția pe care o atrage această sărbătoare este justificată. La urma urmei, pentru orice societate, familia este moștenirea păstrată a Raiului, imaginea păstrată după cădere, în Biserică, după cum spun rugăciunile din ritualul de nuntă”, a spus Episcopul.
„În același timp, tema forumului nostru este determinată de încercările și crizele din domeniul vieții de familie și al nașterii, cu care se confruntă în prezent multe țări, iar Belarusia nu face excepție”, a subliniat Primatul Bisericii Ortodoxe Belaruse. "O contribuție negativă o au atitudinile și stereotipurile care promovează refuzul față de căsătorie și copii și care nasc egoismul și consumismul de nestăpânit. Din păcate, situația divorțurilor rămâne una tristă. Distrugerea unei familii are consecințe ireversibile pentru soți, copiii lor și întreaga societate”.
„Pentru a naște atitudini valorice pozitive în generația tânără actuală, sunt necesare eforturi atât din partea fiecărei familii, cât și a întregii societăți: sunt necesare exemple pozitive de viață de familie, castitate și fidelitate, naștere și creșterea copiilor, din partea celor adulți. Prin urmare, este necesar să revigorăm și să afirmăm valorile morale cu ajutorul mass-media, publicității sociale, cinematografiei, literaturii, artei și a implicarii factorilor ideologici și educației".
În încheierea discursului său, Exarhul Patriarhal a remarcat faptul că Biserica Ortodoxă din Belarus sprijină cu fermitate astfel de inițiative și toate eforturile statului care vizează conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța familiei în viața omenească, protejarea maternității și copilăriei și ridicarea statutului familiei în societate.
Vicepreședintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Anna Kuznețova, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la îmbunătățirea situației demografice, propunând să se ia în considerare, la nivelul statului Uniunii, crearea de structuri, comisii și grupuri de lucru care să fie angajate în rezolvarea problemelor în domeniul demografiei.
La rândul său, Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Belarus, Natalia Pavliucenko, a atras atenția asupra faptului că, în Belarus, este implementată o politică eficientă a familiei. „În același timp, acele concepte străine precum 'fără copii' și identitatea de gen, le sunt insuflate tinerilor”, a declarat Natalia Pavliucenko, atrăgând atenția asupra faptului că instituția căsătoriei suferă anumite schimbări și în Belarus. Vârsta medie a nașterii a crescut, sunt mai multe divorțuri - astfel de tendințe, potrivit ministrului, cresc exigențele asupra politicii publice.
În timpul forumului, a avut loc o ceremonie de decernare a premiilor pentru câștigătorii concursului național de proiecte sociale de tineret „Tineretul din Belarus pentru viață, moralitate și valorile familiei”.
Programul forumului include un dialog interactiv „Strategia pentru bunăstarea demografică și familială”, o masă rotundă „Sănătatea reproductivă a familiei ca factor de securitate națională”, un dialog „Politica informațională și spațiul cultural – lucrare comună pentru securitatea demografică” și un forum „Sens. Viață. Viitor”.
Arhimandritul Ioan (Peșev) va fi hirotonit Episcop de Brănica, în Bulgaria.

Iată Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, din 13 mai 2025:
"Se acordă binecuvântare, Arhimandritului Ioan (Peșev), spre a fi hirotonit în grad episcopal cu titlul ‘Branitsky’ și pentru a-și continua slujirea ca prim vicar al Mitropoliei de Sofia.
Hirotonirea va avea loc la data de 01. 07. 2025, în sfânta Mânăstire Rila".
Brutărie caritabilă

O nouă brutărie caritabilă va fi deschisă în Eparhia ortodoxă de Soci, în Rusia. Brutăria va oferi hrană femeilor însărcinate și femeilor cu copii, persoanelor fără adăpost și persoanelor în vârstă. Pâinea va fi trimisă la adăposturi, adăposturi de noapte și va fi împărțită tuturor celor aflați în nevoie de pe teritoriul Bisericii din Soci, în cinstea "Icoanei Maicii Domnului 'Bucuria tuturor celor întristați'.
Clădirea va fi deschisă de Episcopul Gherman de Soci și Tuapsin, președintele interimar al Departamentului Sinodal pentru Caritate Bisericească și Serviciu Social, protopopul Mihail Potokin și conducerea orașului Soci. De asemenea, se vor crea legături cu adăpostul pentru mame „Bucuria neașteptată” și cu atelierul ei propriu de cusut, cât și cu participanții mișcării de voluntariat pentru tineri.
Din 2020, o Brutărie a Poporului a fost deschisă la Departamentul Social al Eparhiei de Soci, dar noua clădire va permite brutăriei să coacă de două ori mai multă pâine. Deschiderea noii clădiri are loc astăzi, 14 mai.
Noul Papă se va întâlni cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu
Este vorba despre o întâlnire care a fost convenită anterior între Patriarhul Bartolomeu și regretatul Papă Francisc, fiind planificată pentru 26 mai la Niceea (Asia Mică) în legătură cu aniversarea a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic (325).
Papa Leon al XIV-lea, a anunțat, în ziua de 13 mai 2025, că se pregătește, în prezent, o astfel de întâlnire cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, dar nu a precizat dacă întâlnirea va avea loc în perioada specificată sau va fi amânată. Între timp, Patriarhul Bartolomeu este așteptat să sosească la Roma duminică, 18 mai, la întronizarea noului lider al Bisericii Catolice.

Biserica ortodoxă bucovineană “Sfântul Ioan de la Suceava”, ocupată cu forța în Ucraina
Pe 12 mai 2025, în satul Spasskaya, regiunea Cernăuți din Ucraina, clericii Bisericii Ortodoxe nou-create din Ucraina au ocupat cu forța un vechi lăcaș al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, sfințit în cinstea Sfântului Ioan de la Suceava.
Conform informațiilor din mediul eclezial, se pare că a fost spartă mai întâi o intrare laterală și apoi a fost smulsă din interior încuietoarea veche din secolul al XIX-lea, de la ușile principale.
Biserica din satul Spasskaya a fost construită în 1876, cu fonduri de la împăratul Austriei și guvernatorul Bucovinei, Franz Joseph I.
Anterior, enoriașii Bisericii Sfântului Ioan de la Suceava din satul Spasskaia semnaseră o declarație oficială despre intenția lor de a rămâne fideli Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice sub conducerea Preafericitului Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine. În timpul ședinței, 110 persoane au votat pentru acest lucru.
Întâlnire pe probleme inter-creștine, la Tronul Armean al Ciliciei
Pe 12 mai 2025, Patriarhul Aram I al Ciliciei, Catolicos al Marii Case a Ciliciei a Bisericii Apostolice Armene, l-a primit la reședința sa din Antelias (Liban) pe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, Arhimandritul Filip (Vasilțev).

În timpul lungii conversații, au fost discutate o gamă largă de probleme privind dialogul inter-creștin, viața Bisericii Ortodoxe Ruse din Liban, precum și viitoarea târnosire a Bisericii "Icoana Maicii Domnului 'Bucurie neașteptată'" din orașul libanez Zahle, conform unor informații transmise de această biserică.
Cehi în Biserica Ortodoxă Sârbă

În Casa de Cultură din Gračanica (Kosovo și Metohija), în ziua de 9 mai 2025, a fost deschisă solemn o expoziție intitulată „Cehi în Biserica Ortodoxă Sârbă – o istorie a credinței și a suferinței”, care este o mărturie a legăturii spirituale vii dintre poporul ceh și Ortodoxia Sârbă.
Evenimentul central al serii a fost vernisajul unei expoziții pregătite de Asociația „Beseda Petrovaradín”, care, prin fotografii, documente și istorisiri, a prezentat viețile acelor cehi care în istorie au acceptat Ortodoxia – nu din constrângere, ci din convingere, iar mulți dintre ei au plătit cel mai mare preț pentru urmarea lui Hristos - după cum au fost Sfântul Procopie din Sázava sau Sfântul Mucenic Gorazd, care și-au dat viața pentru Biserică în secolul al XX-lea. Printre alte nume se numără Emilián Božetić Glocer, Branko Antonín Cisař, Vladimír Petržek și Stanislav Nasadil.
Profesorul Jože Sivaček, președintele societății „Cehii Serbiei”, a vorbit despre semnificația acestor personalități și despre expoziția în sine:
„Nu contează că suntem o comunitate mică, dar pentru că suntem în Serbia, pur și simplu percepem Serbia ca stat al nostru, ca patrie și toți sârbii ca parte a comunității noastre. Strămoșii noștri au trăit aici de aproape 200 de ani și pur și simplu am înțeles ce sunt valorile și virtuțile și ce ne leagă foarte strâns de sârbi. (sursa: portalul KoSSev)
Evenimentul face parte din proiectul „Podurile prieteniei”, care include o vizită în Kosovo și Metohia și promovarea culturii cehe, cu sprijinul Oficiului pentru Afaceri din Kosovo și Metohia.
Pe 13 mai 2025, șefa Comitetului Dumei de Stat Ruse pentru Asociații Publice și Religioase, Iana Lantratova, a lansat acuzații la adresa foștilor clerici ai Bisericii, care au criticat operațiunea militară specială rusă.
În discursul său adresat deputaților, Lantratova a afirmat că religia și credința au devenit „o parte integrantă a Operațiunii, sprijin pentru spirit, sursă de putere, scut împotriva disperării și a răului”. Potrivit ei, tocmai această sferă este vizată în prezent de „o nouă lovitură din partea Occidentului colectiv” prin intermediul „falșilor păstori și falșilor bătrâni”.
În discursul său , oficialul a acordat o atenție specială organizației "Pace pentru Toți", înființată în 2023 în Germania. Potrivit Lantratovei, această asociație „activează în întreg mediul vorbitor de limbă rusă” și a fost fondată de „preoți care au emigrat în Occident și care au fost deposedați de rangul lor în Rusia din diverse motive”.
„În primul an de activitate, fundația a ajutat și chiar a recrutat 36 de preoți”, a declarat șeful comitetului, adăugând că membrii organizației „publică articole care discreditează Rusia” și „cer ajutoare pentru cei care au plecat, astfel încât să poată lupta împotriva Operațiunii”. Ca exemplu, ea l-a numit pe protopopul Andrei Kordocichin.
Lantratova i-a acuzat pe foștii clerici adunați în organizație că „predică oficial pentru ajutorarea preoților persecutați, dar, de fapt, formează o mișcare religioasă alternativă sub controlul extern al serviciilor speciale occidentale”.
Oficialul rus a mai relatat că a făcut apel la procuratură, cu solicitarea de a verifica activitățile organizației și de a o interzice pe teritoriul Rusiei.
„Acesta este un război ideologic și o provocare la divizare spirituală". „Nu avem de-a face doar cu un alt proiect al unui ONG, ci este o campanie pusă în scenă sub pretextul pacifismului, menită să distrugă fundamentele spirituale ale societății noastre”, a subliniat Lantratova.
La finalul discursului său, șefa comitetului pentru asociații religioase a solicitat consolidarea organizațiilor patriotice religioase „în materie de protejare a valorilor tradiționale și spirituale”, menționând că „Rusia este puternică atâta timp cât credința, armata și poporul său sunt unite”.
Întâistătătorul Bisericii Ierusalimului a declarat că rămâne un susținător profund convins al dialogului între ortodocși și catolici.
Într-un mesaj de felicitare adresat Papei nou ales, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și-a exprimat speranța privind dezvoltarea în continuare a dialogului între ortodocși și catolici și restabilirea comuniunii euharistice dintre aceștia.
Având în vedere anunțul recent al Israelului că va intra în Gaza zilele viitoare „pentru a finaliza operațiunea și a învinge Hamas”, în ziua de 13 mai 2025, Forțele de Apărare ale Israelului au lansat o operațiune de arestare a dezertorilor care nu s-au prezentat la serviciul militar la chemare. Printre cei reținuți se numără zeci de evrei ultraortodocși, relatează site-ul maariv.co.il, citat de UOJ.
Se subliniază faptul că astfel de operațiuni de amploare nu au mai fost efectuate până acum. Poliția militară a descins la adrese din Eliad, Bnei Brak, Ashdod și Ierusalim.
Partidele religioase au anunțat imediat că se vor retrage din guvern, dacă va mai fi arestat măcar un singur ultraortodox.
Din relatările anterioare ați putut afla despre introducerea controversată a „pâinii fără gluten” în cadrul Dumnezeieștii Liturghii de către Arhiepiscopul Elpidofor al Americii.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor a reafirmat, ca răspuns, cu autoritate, învățătura patristică pe această temă, în timpul ședinței sale din 9 mai 2025.
Episcopul Irineu de Londra și Europa de Vest, Secretarul Sinodului Episcopilor, a proclamat următoarele:
„Luând la cunoștință discuțiile în curs din unele cercuri bisericești, cu privire la administrarea Tainei Împărtășaniei pentru cei care suferă de anumite afecțiuni asociate cu intoleranța la gluten, Sinodul Rus al Episcopilor a decis să reafirme vechea sa mărturisire de primire a acestei Taine, care rămâne neschimbată: și anume, că în Dumnezeiasca Liturghie noi, ca creștini care am fost altoiți în Trupul lui Hristos prin Botez, Îl primim pe Mântuitorul nostru prin Preacuratul Său Trup și Sângele Său dătător de viață.Împărtășania, ca jertfă deplină a Trupului și Sângelui Său împreună, nu numai că nu este sursă de boală sau pericol, ci, dimpotrivă, este însăși sursa de viață, vindecare și sfințire. Astfel, cei care suferă de orice afecțiune legată de oricare dintre darurile pământești oferite în Liturghie, și anume pâinea și vinul, nu ar trebui să se teamă să se apropie de Potir pentru a primi din el atât Trupul, cât și Sângele Mântuitorului lor, căci ceea ce se oferă în slăbiciune omenească se transformă de Dumnezeu prin har în ceea ce dă viață tuturor. Pentru orice alte sfaturi practice bazate pe circumstanțe personale sau probleme, o persoană ar trebui ca întotdeauna să ceară îndrumarea preotului său”.

Episcopul Dimitrie de Safitos (Biserica Ortodoxă Antiohiană) a efectuat un pelerinaj, în cadrul căruia a vizitat, printre altele, eparhiile sudice ale Patriarhiei Moscovei și capitala Rusiei.
Pe 3 mai 2025, Episcopul Dimitrie a vizitat Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghie.
Pe 6 mai, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Sfântul Gheorghe, de pe Muntele Șoana, la ziua specială de pomenire (după calendarul unora dintre Bisericile Ortodoxe locale) a Marelui Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, de către Arhiepiscopul Teofilact de Piatigorsk și Cherkessk. Unele dintre rugăciunile Sfintei Liturghii au fost rostite în arabă.
În aceeași zi, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a sfințirii Bisericii Sfântul Gheorghe din satul Greceskoie, Arhiepiscopul Teofilact și Episcopul Dimitrie au dus la biserică o Icoană a Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe. Icoana a fost sfințită în orașul Homs (Siria), într-o mănăstire antică dedicată acestui sfânt, care a fost întemeiată în secolul al VI-lea. Icoana a fost creată de pictorii de icoane sirieni.
După procesiune și o slujbă festivă, Icoana a fost așezată în biserică. Episcopii s-au adresat credincioșilor, cu cuvinte de felicitare. Arhiepiscopul Teofilact le-a înmânat reprezentanților harnici ai comunității grecești și enoriașilor bisericii, certificate episcopale și scrisori de recunoștință. Apoi a avut loc un concert festiv.
Pe 7 mai, Episcopul Dimitrie și suita sa au vizitat Complexul Bisericii "Petru și Pavel" din orașul Iessentuki. Turul pentru distinsul oaspete din Siria a fost condus de Arhiepiscopul Teofilact. Complexul a lăsat o mare impresie asupra Episcopului Dimitrie. „Asemenea locuri le amintesc oamenilor despre Evanghelie și le atrag inimile la credința în Hristos”, a remarcat Episcopul.
În aceeași zi, a avut loc o conferință de presă comună, susținută de Arhiepiscopul Teofilact, Episcopul Dimitrie și Președintele Uniunii pentru Promovarea Păstrării Valorilor Spirituale Tradiționale, Alexei Cerkezov, în cadrul căreia a fost abordată, în special, tema aducerii Icoanei Marelui Mucenic Gheorghe, din orașul sirian Homs.
„Aducerea relicvei este un eveniment a cărui semnificație este greu de estimat, întrucât această Icoană a fost pictată cu rugăciune profundă și sinceră pentru pace și binecuvântare pentru credincioșii noștri. Și trebuie să luăm seama la ochii credincioșilor care au întâmpinat această icoană cu mare bucurie, ca pe un eveniment din viața lor personală”, a remarcat Arhiepiscopul Teofilact. Participanții la conferința de presă și-au împărtășit emoțiile și impresiile despre acest subiect, au vorbit despre drumul dificil al icoanei din Siria în Rusia, precum și despre tradițiile de comuniune frățească dintre Bisericile Ortodoxe Antiohiană și Rusă.
„Ideea a venit de la Alexei Cerkezov, care ne-a abordat cu propunerea de a sfinți Icoana Sfântului Gheorghe în Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe’ din Valea Creștinilor (Siria) și apoi de a o aduce aici ca simbol al prieteniei, iubirii și sprijinului nostru”, a spus Episcopul Dimitrie.
La cererea jurnaliștilor, ierarhul a vorbit și despre situația actuală a comunității ortodoxe din ținutul sirian.
Continuându-și pelerinajul, ierarhul Bisericii Ortodoxe Antiohiene a vizitat bisericile din Mariupol. Pe 8 mai, Episcopul Dimitrie a vizitat Biserica "Schimbarea la Față a Domnului" din Mariupol, care a fost complet distrusă în 2022 și reconstruită în doar un an. Mitropolitul Vladimir l-a familiarizat pe oaspete cu viața creștinilor ortodocși din Donbas, cu particularitățile vieții bisericești în condițiile operațiunilor militare și cu progresul renașterii Altarelor distruse.
Următorul punct de vizitare a fost Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", de asemenea distrusă din temelii și reconstruită în cel mai scurt timp posibil. La intrarea în biserică, arhipăstorii au fost întâmpinați de paroh, preotul Valeriu Kravcenko, cu o pâine tradițională și un buchet de trandafiri albi. După rugăciunea la Altar, oaspeților li s-a prezentat o expoziție foto, care a reflectat paginile cumplite ale istoriei comunității ortodoxe Adormirea Maicii Domnului la începutul anului 2022, precum și icoanele salvate în timpul îndepărtării molozului.
Delegația s-a deplasat apoi la Catedrala Sfântul Nicolae, unde se păstrează racla care conține sfintele moaște ale Sfântului Ignatie de Mariupol.
Pelerinajul Episcopului Dimitrie a continuat cu o vizită la Rostov-pe-Don. Pe 9 mai, a avut loc o întâlnire cu Mitropolitul Mercurie de Rostov și Novocerkassk. În timpul conversației au fost abordate probleme legate de unitatea pan-ortodoxă și cooperarea inter-bisericească.
Pe 12 mai, la Moscova, la Departamentul pentru Relații Externe Bisericești, președintele DECR, Mitropolitul Antonie de Volokolamsk, s-a întâlnit cu Episcopul Dimitrie. Au fost discutate probleme privind relațiile bilaterale dintre Patriarhiile Moscovei și Antiohiei, precum și situația din ortodoxia mondială. Episcopul Dimitrie a împărtășit și el impresiile despre pelerinaj. În aceeași zi, Episcopul Dimitrie a vizitat Mânăstirea Stavropighie Pokrovski din Moscova, unde se păstrează sfintele moaște ale Fericitei Matrona.