Publicat pe 13.05.2025

ÎNCEPUTUL MÂNTUIRII NOASTRE - noi file de letopiseț (13 mai 2025)

   Când "Statul" legalizează blasfemia și îmbracă necinstea, cu mantia 'civilizației'...

    Scrisoare de protest din partea Mitropolitului de Corfu, Nectarie, pentru reexpunerea operelor blasfemice

   Către Prim-Ministru și Ministrul Culturii, privind  Galeria Națională

   Cu multă durere, profundă îngrijorare și intensă reflecție spirituală, mă adresez vouă tuturor, cu ocazia reexpunerii, în spațiile expoziționale ale Galeriei Naționale, a unor lucrări care nu numai că nu constituie artă, ci constituie o insultă grosolană, blasfemiatoare și scandaloasă la adresa Credinței noastre Ortodoxe, profanând fără rușine lucrurile noastre sfinte și sacre și insultând într-un mod provocator și brutal Persoana Domnului nostru Iisus Hristos, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Sfinților Bisericii noastre.

   Faptul că Galeria Națională – instituția culturală de top a Patriei noastre – nu numai că a găzduit, dar a și reexpus aceste lucrări, constituie un act profund jignitor, asupra căruia Biserica nu poate rămâne tăcută.

   Exponatele în cauză, sub pretextul unei presupuse libertăți artistice, nu exprimă nici cultură, nici creativitate; Acestea constituie un atac direct la adresa trupului Bisericii și, prin metoda batjocorii obscene și a degradării estetice, calcă în picioare libertatea religioasă a grecilor ortodocși și subminează etosul nostru național.

   Autointitulatul artist, protagonist al acestor „opere”, care în cadrul evenimentelor publice, și mai ales în cadrul așa-numitei „Gay Pride”, a îndrăznit să posteze imagini [blasfemiatoare, cu tentă sexuală - Notă: aici, traducătorul și-a rezervat dreptul de a nu reda în amănunt exprimarea originală a textului] cu Hristos și Fecioara Maria, distorsionează în mod deliberat conceptul de expresie artistică. În numele unei „libertăți” necontrolate, aceasta transformă expoziția publică, într-o platformă pentru provocări lipsite de gust, imoralitate, blasfemie și rușine. Și cel mai îngrijorător lucru: aceasta se face sub auspiciile și cu contribuția pozitivă a Statului.

   Printre aceste exponate provocatoare și obscene se numără lucrări care prezintă înfățișarea atotcucernică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în reprezentări obscene și degradante, precum și referințe la Sfântul Cler sub forma unor reprezentări batjocoritoare și insultătoare. Profanarea sutanei constituie nu doar o insultă la adresa clerului, ci și la adresa Harului Dumnezeiesc Însuși, care acționează în mod tainic în Biserică, prin slujitorii ei hirotoniți.

   Preoția este o slujire jertfitoare; este sprijinul de neînlocuit al poporului nostru în vremuri de sclavie, ocupație, foamete și decădere morală. Preotul era cel care, cu Octoihul, Psaltirea și Triodul, învăța și susținea speranța poporului, atunci când totul se prăbușea. Astfel de imagini insultătoare la adresa preoției nu numai că dăunează Bisericii, ci rănesc profund și conștiința noastră națională.

   Biserica, Maică și hrănitoare a Națiunii, nu poate rămâne tăcută în fața încercării sistematice de a dezrădăcina rădăcinile noastre spirituale și de a submina standardele noastre morale. Statul Grec, în loc să promoveze cultura adevărată, să onoreze lucrurile sfinte și sacre ale poporului său și să păstreze coeziunea socială, pare să cedeze exigențelor unei „culturi” postmoderne, investind în insulte ca și cum acestea ar fi progresism. În numele „progresului” și al „libertății”, Sfânta Tradiție a Neamului este trivializată, iar contribuția spirituală a Bisericii la formarea identității naționale și morale a poporului nostru este practic anulată.

   Ca Episcop al Bisericii lui Hristos, port responsabilitatea sacră și neclintită de a apăra conștiința ortodoxă a credincioșilor ce-mi revin, de a protesta deschis și de a apăra dreptul credincioșilor de a trăi într-o comunitate în care lucrurile lor sacre nu sunt profanate. Biserica nu a persecutat niciodată arta; dar arta, atunci când devine un instrument al războiului teocratic, își pierde caracterul și devine un instrument al abuzului spiritual.

   Biserica lui Hristos, ca o Maică iubitoare, care păstrează moștenirea Sfinților Părinți și se roagă neîncetat pentru lume, nu poate tolera transformarea libertății artistice într-un instrument de subversiune teologică și perversiune mentală. Libertatea artistică fără limite, fără respect, fără distincție între sacru și profan, devine ilegalitate – iar ilegalitatea este opusul democrației.

   Toleranța față de astfel de expoziții, în special din partea Statului, a liderilor politici, a oficialilor statului și a administratorilor instituționali, devine un indiciu periculos nu doar al derapajului cultural, ci și al declinului național. Pentru că, atunci când Statul legalizează blasfemia și îmbracă necinstea cu mantia civilizației, atunci nu poate vorbi despre libertate; este o chestiune de involuție spirituală, de trădare și trădare instituțională.

   Așadar, fac apel la oficialii relevanți ai Statului, domnule Prim-Ministru, la Miniștri, la Guvern în general, să reflecteze asupra responsabilităților care le revin; să retragă imediat probele în cauză; pentru a restabili ordinea, respectul și demnitatea spirituală pe care poporul nostru și Istoria sa le merită.

   Sper și mă rog sincer să existe o reflecție sinceră, nu doar asupra acestui incident specific, ci și asupra direcției negative pe care o ia societatea noastră în ansamblu.


 


   La Potceaev, în Ucraina, mii de credincioși au cinstit memoria Sfântului Amfilohie. Mitropolitul Vladimir i-a felicitat pe toți clericii și credincioșii, cu ocazia zilei de cinstire specială a Sfântului - 12 mai - și le-a mulțumit tuturor pentru rugăciune.

   În ziua pomenirii, zeci de clerici au săvârșit Sfânta Liturghie, în Catedrala Schimbarea la Față a Mântuitorului, în Lavră.

   Fotografiile și videoclipurile postate pe canalul de Telegram al mănăstirii au surprins miile de credincioși veniți să cinstească amintirea Sfântului ascet.

 



   După ce noul Papă, Leon, a cerut, în primul sau discurs, pace grabnică în Ucraina, Președintele Ucrainei l-a invitat să-i viziteze țara, asigurând că aceasta ar da speranță poporului său (deși, Ucraina deține, în fapt, a doua cea mai mare populație ortodoxă din lume, după Rusia; în 2019, 82% dintre ucraineni erau creștini; dintre aceștia 72,7% se declarau ortodocși, 8.8% greco-catolici, 2,3% protestanți și doar... 0,9% catolici latini)
   Anterior, Biroul Președintelui Ucrainei a exclus participarea Vaticanului la medierea cu Federația Rusă, din cauza poziției pro-ruse a Papei Francisc.
 


Ce înțelege “civilizația” modernă europeană prin LIBERTÉ...
Biserica Ortodoxă din Georgia condamnă blasfemia

 

   Biserica Ortodoxă Georgiană a emis în aceste zile o declarație prin care condamnă o piesă de teatru care se joacă în prezent la Teatrul Regal din Tbilisi, spunând că „libertatea și arta” nu ar trebui folosite pentru a acoperi blasfemia.

   Cei care comit blasfemie și nu se pocăiesc sunt pasibili de excludere din Biserică, amintește declarația Patriarhiei.

   Piesa LIBERTÉ a avut premiera acum șase luni, dar a provocat un scandal abia săptămâna trecută, când au început să apară online fragmente cu limbaj obscen care descriau diverse acte sexuale, incluzând referiri la Dumnezeu. Există și scene de nuditate, relatează oc-media.org.

   Teatrul a clarificat că vizionarea piesei este limitată la persoanele cu vârsta de minim 18 ani și că înregistrarea și distribuirea spectacolului sunt interzise.

   Presa georgiană a descris proiectul drept o „insultă la adresa sentimentelor religioase”, „desfrâu deghizat în liberalism” și „un atac la adresa valorilor”.

 

Anunțul Bisericii spune:

   "Ne exprimăm profunda tristețe și îngrijorare cu privire la spectacolul blasfemiator care a fost susținut recent într-unul dintre teatre.

   Adevărata artă reprezintă slujirea binelui și împărtășirea acestei bunătăți către oameni. Exact aceasta este esența și scopul său, dar când creativitatea devine o armă pentru umilirea și insultarea celorlalți, semănând discordie, ură și murdărie, provocând supărare și confruntare în societate, atunci este un rău care este săvârșit intenționat și nu are nimic în comun cu arta adevărată.

   Cum spune Sfântul Vasile cel Mare, libertatea nu înseamnă să faci ce vrei; libertatea înseamnă să faci ceea ce trebuie.

   Facem apel la toți, să respecte și să înțeleagă responsabilitatea față de rădăcinile spirituale care sunt parte integrantă a sufletului uman. La rândul său, desigur, este de datoria societății să evalueze corect faptul că astfel de acțiuni nu trebuie deghizate în numele libertății și al artei, nu trebuie să devină un instrument de blasfemie împotriva lui Dumnezeu, de batjocorire a credinței, moralei și a memoriei istorice.

   Facem apel la creatorii acestei reprezentații să se pocăiască și le reamintim că cei care comit o astfel de blasfemie, în caz de nepocăință, sunt supuși excluderii din Biserică, drept formă de pedeapsă ecleziastică".

 

   În Grecia, în mod special în timpul Postului Mare, au avut loc două scandaluri care au implicat utilizarea blasfemiatoare a unor elemente sacre creștine, ceea ce a atras critici din partea politicienilor, Episcopilor și Muntelui Athos.

 

   De asemenea, în România, Sinodul a condamnat recent utilizarea scandaloasă a simbolurilor creștine în piesa „Profetul Ilie”, pusă în scenă la Teatrul Național din București.

    



   Un nou mecanism de control asupra Bisericii Ortodoxe, în Ucraina

   Guvernul Ucrainei a dat undă verde Serviciului de Statistică de Stat pentru a începe inspectarea structurilor (parohiilor) Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.

   Pe 9 mai 2025, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat procedura de efectuare de anchete asupra organizațiilor religioase, privind legătura acestora cu organizații religioase străine ale căror activități sunt interzise în Ucraina.

   Ca parte a cercetării, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică al Ucrainei va putea solicita informații de la agențiile guvernamentale, utiliza date din registrele publice, angaja experți în studii religioase și efectua investigații asupra clerului, cu drept de înregistrare video. Cercetările religioase pot dura până la 60 de zile.

 



   Conform informațiilor oferite de Departamentul de presă al Eparhiei Ortodoxe de Prešov, miercuri, 30 aprilie 2025, a avut loc la Prešov o sesiune a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia.
   În cadrul întâlnirii, Episcopii prezenți au abordat o serie de probleme fundamentale privind viața Bisericii locale și evenimentele din lume.

   Între altele, Episcopii au discutat despre scrisoarea Patriarhului Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii, care a răspuns la amendamentele la Legea privind Bisericile și Comunitățile Religioase, adoptată de Parlamentul Estonian la 9 aprilie 2025. Sinodul și-a exprimat acordul cu poziția Președintelui Republicii Estonia, Alar Karis, care a refuzat să semneze legea menționată.

   A existat și o scrisoare din partea Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, care a informat despre canonizarea celor șaisprezece noi Sfinți români din 4 februarie 2025.

   În legătură cu scrisoarea Patriarhului Suprem-Catolicos al Tuturor Armenilor, Karekin al II-lea. Sinodul a luat act cu profundă tristețe și îngrijorare de evoluția situației din regiunea Artsah (Nagorno-Karabah) și de manifestările periculoase ale discriminării etnice împotriva creștinilor armeni. În acest context, Sinodul se roagă pentru pace durabilă și coexistență armonioasă a popoarelor în regiune.

 



   Pe 11 mai 2025, cu binecuvântarea Sanctității Sale Chiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, și la invitația Sanctității Sale Tawadros al II-lea, Patriarhul Bisericii Copte, o delegație de monahi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, condusă de Mitropolitul Mitrofan de Gorlovka și Slaviansk, a ajuns în Egipt.

   Călătoria are loc în contextul dezvoltării dialogului dintre cele două Biserici. 
   Vizita, care va dura până pe 19 mai, urmărește efectuarea de pelerinaje la locurile sfinte din primele secole ale erei creștine, inclusiv cele asociate cu istoria apariției și înfloririi monahismului creștin, precum și familiarizarea cu viața modernă a mânăstirilor de călugări și maici ale Bisericii Copte.
 



   Președintele Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei s-a întâlnit cu un ierarh al Bisericii Ortodoxe Antiohiene. Astfel, pe 12 mai 2025, a avut loc o întâlnire, la Departamentul pentru Relații Externe Bisericești, între Mitropolitul Antonie de Volokolamsk și ierarhul Bisericii Ortodoxe Antiohiene, Episcopul Dimitrie de Safitos, aflat în pelerinaj în Patriarhia Moscovei. Participanții la întâlnire au discutat probleme legate de relațiile bilaterale dintre Patriarhiile Moscovei și Antiohiei, precum și situația din Ortodoxia mondială.

 



   Iată și oamenii de "știință" care se opun Ortodoxiei...

   În aceste zile, a avut loc un protest în Bulgaria, în fața Ministerului Educației și Științei, împotriva introducerii în țară a unei noi materii școlare „Virtuți și Religie”, la inițiativa Bisericii Ortodoxe Bulgare și cu sprijinul mai multor organizații publice și al părinților.

   Protestatarii au declarat că sunt „de partea științei, împotriva religiei” și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la introducerea conținutului religios în școlile publice.

   Paradoxal însă, cel mai memorabil element al evenimentului s-a dovedit a fi un afiș pe care scria clar: „Școala nu este biserică”, cuprinzând imagini cu o biserică, un copil cu un manual și mai multe formule "științifice" - inclusiv formula emblematică a lui Einstein E=mc², dar... scrisă greșit ca E=mc, precum și teorema lui Pitagora, scrisă incorect ca a²+ b² = c (în loc de c²).
 



   Principiile moderne europene vizează BULGARIA: Modificările Codului Familiei redeschid calea căsătoriilor între persoane de același sex

   Ideea de a modifica Codul Familiei și de a introduce conceptul de „drept la viață de familie”, care este acum discutată în Adunarea Națională a Bulgariei, este deja controversată, deoarece o abordare similară a fost folosită pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex, spre exemplu, în Grecia. 

   Pentru început, concubinajul fără căsătorie a fost echivalat cu căsătoria, introducând o viață de familie care nu era neapărat asociată cu căsătoria. După aceea, concubinajul între cuplurile heterosexuale și homosexuale a fost și el considerat egal, deoarece în ambele cazuri se trăiește, practic, fără căsătorie. În cele din urmă, odată ce căsătoria nu a mai fost necesară pentru legalizarea unei familii, căsătoriile între persoane de același sex au fost introduse ca fiind egale cu celelalte căsătorii, cu adopții ulterioare de copii, divorțuri etc. - acest lucru a declarat, pentru Jurnalul Bulgar de Familie, de către Ivailo Tincev, președintele Consiliului de Administrație al unei Asociații dedicate familei.

   



   Tu nu înțelegi, dar demonii înțeleg și fug departe

   Un intelectual tulburat îmi scrie: „Sunt foarte trist. Pe dinafară, totul merge bine, lucrurile merg bine, familia mea este unită, soția mea este bună, dar problema este că nu am cui să-mi deschid sufletul. Soția mea nu înțelege de ce sunt trist. Copiii sunt încă mici. Ce să fac? Cum pot scăpa de tristețe și îndurerare?”/

   L-am sfătuit să citească Psaltirea. Acolo, în Psalmul 93 se spune: când s-au înmulţit durerile mele în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu. (v. 19). „Ia seama la acest verset”, i-am scris, „și începe să citești Psaltirea. Cred că Dumnezeu te va mângâia”.

   Trece ceva timp și primesc o scrisoare: „Te-am ascultat, am început să citesc Psaltirea, dar nu înțeleg nimic”...

   Eu răspund: „Tu nu înțelegi, dar demonii înțeleg și fug. Citește deocamdată, fără să înțelegi, iar într-o zi vei începe să și înțelegi”. Nu știu ce s-a întâmplat cu el în continuare. Dar, vă repet: citiți Psaltirea în fiecare zi, chiar dacă doar puțin, și Domnul nu vă va părăsi în mila Sa, El va fi întotdeauna Ajutorul și Mângâietorul vostru”.

(din Marii Bătrâni Ruși: Vieți, Minuni, Învățături Spirituale, Partea a 2-a. Sfântul Munte, Athos, 2006)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.