Publicat pe 11.12.2025

Târgul de țară la Ignat, ediția 2025

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară 
Data: 13-14 decembrie 2025 
Interval orar: 10-16

   Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt finanțate prin Consiliul Județean 
Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe, va îmbrăca, sâmbătă și Duminică, hainele pregătirilor pentru Crăciun prin intermediul Ignatului, o sărbătoare a satului românesc, legată și de pregătirea numeroaselor, diverselor și gustoaselor preparate din porc. Evenimentul face parte din programul Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, 2025, prin care se promovează moștenirea păstrată în satele județului Sibiu.

La Târgul de țară, în ambele zile de desfășurare a evenimentului, vizitatorii vor putea observa toate etapele de pregătire a bucatelor de sărbători, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea șoriciul cât mai fraged, la tranșarea lui, fierberea organelor pentru caltaboș, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnațului.

 

"În cadrul evenimentului, în cele două zile, în zona bucătăriei Târgului de țară, se vor desfășura pregătirile specifice bucătăriei tradiționale în pragul sărbătorii Crăciunului, utilizând cunoștințele, metodele și instrumentarul tradițional. În tradiția populară, Sfântul Ignat este mai degrabă un Sfânt al belșugului și un vestitor al sărbătorii celei mari a Nașterii Domnului. Numele Ignatie are două etimologii: una greacă care se traduce prin “înfocatul, cel plin de dragoste” și una latină care se traduce prin “foc, lumină, strălucire, raze de soare”. 

Povestirile și datinile populare românești au preluat destul de puține credințe din tradiția creștină referitoare la Sfântul Ignatie. O istorisire spune că Sfântul Ignat era făcător de minuni și că ori de câte ori înnopta în câte o casă, lăsa “câte ceva de ținut minte”. 

 

Iernile geroase erau perioada ideală pentru maturarea, conservarea și păstrarea preparatelor din porc, în condiţiile în care nu existau frigidere, astfel se foloseau pentru depozitare: pivniţa, cămara sau podul casei. 

 

Modalităţile de preparare aveau ca scop conservarea ingredientelor prin sărare, condimentare, zvântare, afumare, uscare, prăjire, fierbere sau doar opărire. În ziua în care se tăia porcul, se preparau: cârnaţul, cârtaboşul şi pateul, sângeretele, jumările, untura topită, toba. Spetele, pulpile, peciile și slănina se lăsau cu sare câteva zile, apoi se zvântau bine și se puneau în pod sau în afumătoare pentru a se afuma. 

 

Când cârnațul și carnea erau afumate și dădeau să se usuce, o parte se prăjea în bucăți mai mari și se punea cu untură fierbinte, în garnițele sau în oalele de carne; iar cealaltă parte se consuma ca hrană rece sau se adăuga în mâncăruri. Din carnea din garniță sau de la oală se scoteau bucăți care erau baza altor mâncăruri ce se făceau din: varză, fasole, cartofi. 

 

Oasele afumate dădeau gust ciorbelor sau unei mâncări de varză acră. Din picioare, urechi și șorici se făceau piftiile / răcile, preparate la Anul Nou sau înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA
 


   Duminică, 14 decembrie, începând cu orele amiezii, vom primi la colindat Grupul de 
colindători ai Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Muzeul ASTRA, Grupul de 
colindători ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Tehnologia 
Informației și Apărare Cibernetică Sibiu.

Pe tot parcursul desfășurării evenimentului, vor fi prezenți producători cu produse 
tradiționale pe care vizitatorii le pot degusta și cumpăra pentru masa de sărbătoare 
sau pentru a le face cadou.  

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe.

 

Cosmin Călinescu, 
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.