Zi specială de cinstire: 1 februarie
Sfântul Trifon, Episcop al Rostovului, a fost starețul Mânăstirii Novospassky din Moscova și a fost duhovnicul Marelui Prinț Vasile cel Întunecat. La 23 mai 1462 a fost sfințit Episcop de Rostov, de către Mitropolitul Teodosie al Moscovei, și a fost mai apoi ridicat la rang de Arhiepiscop.
În anul 1466, s-a retras la Mânăstirea Mântuitorului, în Iaroslav, unde a trecut la cele veșnice pe 30 decembrie 1468 (anumite documente locale indică anul 1466). Cinstirea sa specială a fost mutată pe 1 februarie, se pare, pentru a fi onorat împreună cu Sfântul cu același nume: Sfântul Trifon al Lampsacului. Sfântul Prohor a fost, de asemenea, înmormântat în aceeași mânăstire, ca și Schimonahul Trifon, de asemenea Episcop de Rostov, care s-a mutat la Ceruri în anul 1328 (7 septembrie).
Sfântul Trifon a fost stareț al Mânăstirii Novospassky din Moscova, din 1453 până în 1462.
Sfântul Arhiepiscop Trifon a fost martor al unui eveniment semnificativ din viața orașului Iaroslav: Aflarea Sfintelor Moaște ale Sfântului Prinț Teodor Rostislavici (+1298) și ale fiilor săi David și Constantin. Aceasta avea loc pe 5 martie 1463. Un cronicar, martor ocular al evenimentului, consemna în acel an:
"În orașul Iaroslav, în Mânăstirea Mântuitorului, au dezgropat trei mari Prinți: Prințul Teodor Rostislavici și fiii săi, David și Constantin, și i-au scos la suprafața pământului.
Marele Prinț Teodor era un om de statură înaltă, și i-au așezat pe fiii săi David și Constantin lângă el. Statura lor era mai scundă decât a lui. Au zăcut într-un singur mormânt".
Trupurile acestor oameni drepți, dintr-un motiv inexplicabil, rămăseseră ascunse sub pământ mai bine de o sută de ani, iar raclele lor se aflau într-o criptă, sub biserică. Arhimandritul Hristofor a cerut permisiunea de a-i reîngropa pe Prinții răposați și a primit-o. Dar, în timpul slujbei care preceda evenimentul, două persoane au primit vindecare în fața tuturor și, la scurt timp după aceea, două femei au avut o viziune în timp ce se rugau înaintea acelor morminte.
Sfintele moaște au fost mutate în biserică, iar incidentele au ajuns să fie cunoscute în Rostov. Arhiepiscopul Trifon nu a considerat necesar să meargă personal la Iaroslav, dar a trimis acolo pe Protopopul Constantin, un om mândru și arogant. Neavând o credință fermă în ce privește minunile care se săvârșiseră, Protopopul a strigat la Arhimandritul mânăstirii și a început atât de grosolan să examineze sfintele moaște încât a rupt veșmântul Prințului Teodor Rostislavici. Pentru aceasta, a fost pe loc pedepsit cu o grea suferință.
Când vestea despre acest lucru a ajuns la Rostov, Sfântul Arhiepiscop Trifon însuși s-a arătat șocat de necredința aceluia. Protopopul s-a pocăit cu voce tare, cu lacrimi, pentru lipsa sa de credință, și a poruncit să fie dus imediat la Iaroslav, unde a și primit vindecare. Ulterior, a făcut danii bogate mânăstirii și nici nu a mai vrut să revină la biroul și departamentul său, ci și-a petrecut tot restul zilelor la mormântul făcătorilor de minuni.
Sfântul Trifon este îngropat într-un paraclis închinat numelui său, lângă biserica mânăstirii.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna iulie 2024.