Wednesday 3 july 2024

Sfântul Sobor al Sfinților Ierarhi ai Serbiei

Sobor Sfinți Ierarhi Sârbi

Zi de cinstire specială: 30 august

 

Sărbătoarea Sfântului Sobor al Sfinților Luminători și Învățători Sârbi a fost stabilită în anul 1769. Sfinții cinstiți în mod special în această zi sunt:

  • Sfântul Sava, Întăiul Arhiepiscop și luminător al Serbiei (14 ianuarie);
  • Sfântul Arsenie, succesorul său, un mare Ierarh și făcător de minuni (28 octombrie);
  • Sfântul Sava al II-lea, fiul Sfântului Ștefan primul rege încoronat al Serbiei (8 februarie);
  • Sfântul Nicodim din Hilandar, mai târziu Arhiepiscop al Serbiei (11 mai);
  • Sfântul Ioanichie, Arhiepiscop, mai târziu Patriarh, din 1346 până în 1349 (3 septembrie);
  • Sfântul Patriarh Efrem Ascetul, care l-a încoronat pe Prințul Lazăr, iar mai târziu a părăsit Patriarhia - Patriarh al Serbiei (1367-1382) - pentru a viețui în singurătate - lângă Mânăstirea Arhanghelsk - Dușan (15 iunie);
  • Sfântul Spiridon (ales după plecarea în pustie a Sfântului Efrem), care s-a mutat la Domnul în anul 1388 - Patriarh al Serbiei (1382-1388) foarte preocupat de comunitățile monahale, în anii dificili cu tulburări civile și ecleziale. Sfântul Spiridon numea cântatul bisericesc "alăută duhovnicească" și, evident, a scris imnuri bisericești pentru Biserica Sârbă. S-a mutat la Domnul aproape în același timp cu Sfântul Prinț Lazăr (15 iunie), care a fost ucis în bătălia cu turcii, la Kosovo Pole. După trecerea la cele veșnice a Sfântului Spiridon, îndrumarea Bisericii Sârbe a fost din nou plasată în grija Sfântului Efrem Ascetul.
  • Sfântul Macarie, care a tipărit multe cărți bisericești în Serbia și în străinătate, fiind foarte zelos în restaurarea și cinstirea bisericilor, mutat la Domnul în anul 1574. S-a preocupat foarte mult și s-a nevoit, cât a fost Patriarh (1557-1574), în răspândirea învățăturii în Serbia. Fratele Sfântului era vizir sub sultan și l-a ajutat la restaurarea mânăstirilor și bisericilor jefuite de fanaticii musulmani, precum și la restaurarea mânăstirii Patriarhului.
  • Sfântul Gavriil, Arhiepiscop care a luat parte la Sinodul Bisericesc de la Moscova în timpul Patriarhului Nicon, pentru care turcii l-au acuzat de trădare și l-au spânzurat în Prusa în anul 1656. A condus Biserica, la mijlocul secolului al XVII-lea, într-o vreme în care fanatismul musulman devenise intens. Având nevoi urgente atât pentru catedrală, cât și pentru țară, Sfântul a venit să strângă ajutoare în Valahia (România) și, de aici, a mers la Moscova. La Moscova, în anul 1655, a fost prezent, cu Patriarhul Antiohiei, la Sinodul Bisericesc care căuta să îndrepte diferite aspecte ale cărților de slujire bisericească în conformitate cu textele grecești și slavone vechi. Sfântul a dus mai multe manuscrise și trei Liturghiere tipărite, ca daruri, Bisericii Ruse. S-a întors în Serbia, cu milostenie generoasă pentru Biserica și țara sa. Catedrala fusese preluată de alții, iar iezuiții austrieci l-au clevetit de trădare în fața vizirului. Nevinovăția Sfântului era evidentă, dar vizirul pretindea că îi va cruța viața și îi va acorda o poziție oficială importantă, dacă Sfântul și-ar fi trădat credința în Mântuitorul Hristos. "Sunt complet nevinovat de crimă de stat", a spus Sfântul Gavriil, "iar acest lucru îl cunoașteți. Nu voi cădea niciodată de acord să-mi salvez viața trădând credința creștină, cât timp sunt sănătos la minte. Păstrați-vă bogățiile și onorurile, pentru că nu am nevoie de ele". După chinuri cumplite, Sfântul Gavriil a fost spânzurat, în luna octombrie 1656. 

 

De asemenea, mai sunt cinstiți, în mod special, Sfinții Eustatie (Arhiepiscop, 4 ianuarie), Iacov (Arhiepiscopul Serbiei, 3 februarie 1292), Daniel (Arhiepiscop, 20 decembrie), Sava al III-lea (Arhiepiscop 1305-1316), Grigorie (Episcop  descendent al renumitului neam Neemania), Chiril (Patriarh), Ioan, Maxim și Nicon. Mulți dintre aceștia s-au nevoit în asceză pe Muntele Sfânt și toți au fost "slujitori buni și credincioși, lucrători buni în via Domnului".

 

Sobor Sfinți Ierarhi Sârbi

Acești ierarhi arhipăstori ai Bisericii Sârbe din secolele XIII-XIV sunt cinstiți în mod special în Sobor, ca urmare a aprecierii faptelor lor și a iubirii pe care le-o poartă credincioșii, iar majoritatea dintre dânșii au și zile individuale de sărbătoare, unele dintre acestea fiind amintite mai sus - când se găsesc, spre citire, și alte amănunte despre vieților lor.

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna iulie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.