Monday 20 may 2024

Sfântul sfințit mucenic Kukșa și Cuviosul Pimen al Kievului din Peșterile Apropiate

 

Zi cu cinstire specială: 27 august

Sfinții Kukșa și Pimen

Sfântul Mucenic Kukșa și Sfântul Pimen Postitorul s-au mutat la Domnul după anul 1114.

Sfântul Kukșa(Sfântul Kukșa)

   Sfântul Simon, Episcop de Vladimir și Suzdal (10 mai), nota despre Sfântul Kukșa într-o scrisoare către Sfântul Policarp, Arhimandrit al Peșterilor (24 iulie)

 "Cum pot dezvălui cu demnitate slava acelor oameni sfinți care au viețuit în sfânta Mânăstire a Peșterilor, prin care păgânii erau botezați și deveneau călugări, iar evreii primeau sfânta credință? 

Sfântul Kukșa (Sfântul Kukșa)

   Dar cum aș putea tăcea în ce-l privește pe Sfântul Sfințit Mucenic Cuvios Kukșa, al acestei mânăstiri? Toată lumea știe că scotea demoni, îi boteza pe viatici, făcea să plouă, a secat un lac, a făcut multe alte minuni și, după multe chinuri, a fost ucis împreună cu ucenicul său Nicon”.

Sfinții Kukșa și Nichita(Sfinții Kukșa și Nichita)

  Martiriul Sfântului Mucenic Kukșa i-a fost dezvăluit Sfântului Pimen Postitorul. Stând în Biserica Mânăstirii Peșterilor, el a strigat, dintr-o dată, cu glas tare:

"Fratele nostru Kukșa a fost ucis astăzi, pentru Evanghelie".

După ce a spus asta, și-a dat sufletul, lui Dumnezeu.

Sfântul Pimen(Sfântul Pimen)

Sfinții Kukșa și Pimen KievViaticii, între care Ieromonahul Mucenic Kukșa a predicat și a fost ucis, erau păgâni care trăiau de-a lungul Râului Oka și ocupau zonele Orlov și Kaluga. 

 

   Sfântul Nestor Cronicarul (27 octombrie), scriind despre viatici, s-a arătat uimit de obiceiurile lor brutale, adăugând că ei trăiesc "doar pentru ziua de astăzi", necunoscând Legea lui Dumnezeu și trăind, în schimb, după propria lor lege.

Mormânt Sfântul Kukșa

(Mormântul Sfântului Kukșa)

Sfântul Mucenic Kukșa le-a predicat viaticilor, pe vremea Sfântului Teoctist, Episcop de Cernigov (5 august). El a fost îngropat, la fel ca Sfântul Pimen Postitorul, în Peșterile din Apropiere ale Kievului. Călugării din Peșterile din Apropiere, în sobor,  sunt cinstiți în mod aparte pe 28 septembrie.

Sfinte Moaște ale Sfântului Pimen(Sfintele Moaște ale Sfântului Pimen)

Sfinte moaște Sfântul Kukșa(Sfinte Moaște - Sfântul Kukșa)

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna mai 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.