Ziua specială de cinstire este 27 august.
Sfântul Cuvios Pimen din Palestina a viețuit în secolul al VI-lea, într-o peșteră din pustia Ruba. Sfinții Părinți Sofronie și Ioan vorbesc despre acesta, în capitolul 167 din Limonar.
File de LETOPISEȚ
Marți, 21 mai, în ziua de pomenire a Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au resfințit lucrările de reabilitare și pictare a Bisericii Bogata (com. Dofteana, Protopopiatul Onești), desfășurate între anii 2009-2023 sub coordonarea preoților Ionuț Mirodone și Victor Ifrim
"Să nu participăm pasiv la viața Bisericii, pentru că fiecare are un rol însemnat. Nu doar preotul în Sfântul Altar, ci fiecare credincios este chemat să împlinească taina a opta, adică taina fratelui, în ceea ce este cunoscut ca fiind liturghia de după liturghie” (din cuvântul ÎPS Părinte Ioachim, rostit cu această ocazie).
Odată, în timpul iernii, călugărul Agatonic a venit la Sfântul Pimen pentru îndrumare și a rămas să petreacă noaptea într-o peșteră apropiată. Dimineața, a spus că suferise mult de frig. Sfântul Pimen i-a răspuns că el însuși fusese dezvelit, dar că nu simțise frig pentru că venise un leu și s-a întins lângă el, încălzindu-l.
"Dar știu", a adăugat ascetul "că de fiare sălbatice voi fi mâncat, deoarece când trăiam în lume și păstoream oi, câinii mei au atacat un om și l-au sfâșiat.
Aș fi putut să-l salvez, dar nu am făcut-o. Mai târziu mi s-a arătat că voi muri de o moarte asemănătoare".
Așa s-a și întâmplat: trei ani mai târziu, la sfârșitul secolului al VI-lea, Sfântul Pimen din Palestina a fost sfâșiat de fiare sălbatice.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna mai 2024.