Saturday 25 may 2024

Sfântul Cuvios Pimen din Palestina

Ziua specială de cinstire este 27 august.

 

Sfântul Cuvios Pimen din Palestina a viețuit în secolul al VI-lea, într-o peșteră din pustia Ruba. Sfinții Părinți Sofronie și Ioan vorbesc despre acesta, în capitolul 167 din Limonar.

 

File de LETOPISEȚ

Bogata harta    Marți, 21 mai, în ziua de pomenire a Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au resfințit lucrările de reabilitare și pictare a Bisericii Bogata (com. Dofteana, Protopopiatul Onești), desfășurate între anii 2009-2023 sub coordonarea preoților Ionuț Mirodone și Victor Ifrim

 IPS Ioachim la Bogata

  "Să nu participăm pasiv la viața Bisericii, pentru că fiecare are un rol însemnat. Nu doar preotul în Sfântul Altar, ci fiecare credincios este chemat să împlinească taina a opta, adică taina fratelui, în ceea ce este cunoscut ca fiind liturghia de după liturghie” (din cuvântul  ÎPS Părinte Ioachim, rostit cu această ocazie).

 

Odată, în timpul iernii, călugărul Agatonic a venit la Sfântul Pimen pentru îndrumare și a rămas să petreacă noaptea într-o peșteră apropiată. Dimineața, a spus că suferise mult de frig. Sfântul Pimen i-a răspuns că el însuși fusese dezvelit, dar că nu simțise frig pentru că venise un leu și s-a întins lângă el, încălzindu-l.

"Dar știu", a adăugat ascetul "că de fiare sălbatice voi fi mâncat, deoarece când trăiam în lume și păstoream oi, câinii mei au atacat un om și l-au sfâșiat.

Aș fi putut să-l salvez, dar nu am făcut-o. Mai târziu mi s-a arătat că voi muri de o moarte asemănătoare".

 

Așa s-a și întâmplat: trei ani mai târziu, la sfârșitul secolului al VI-lea, Sfântul Pimen din Palestina a fost sfâșiat de fiare sălbatice.

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna mai 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.