Publicat pe 25.06.2024

Mutarea sfintelor moaște ale Sfântului Alexandru din Neva

Cu cinstire specială în ziua de 30 august...

 

 

Sfântul Prinț Alexandru de Neva (Nevschi - în schimă, Alexie) a trecut la cele veșnice pe când se afla pe drumul de întoarcere spre Gorodța, pe Volga, în ziua de 14 noiembrie 1263, iar în data de 23 noiembrie 1263 era înmormântat în catedrala Mânăstirii "Nașterea Domnului" din orașul Vladimir, unde astăzi există un monument închinat Sfântului Prinț (un alt monument se află în orașul Pereslavl-Zalessk).

 

 

 

Venerarea Prințului a început chiar la înmormântarea sa, când s-a săvârșit o minune aparte. Sfântul și-a întins mâna în rugăciune, la slujba de dezlegare (un document scris în acest sens a fost așezat în raclă).

 

 

 

Marele Prinț Ioan (1353-1359), a lăsat, prin testamentul său duhovnicesc, scris în anul 1356, fiului său Dimitrie (1363-1389), cel ce urma să iasă biruitor în Bătălia de la Kulikovo, "o Icoană a Sfântului Alexandru".

 

 

 

Sfintele moaște nestricăcioase ale Sfântului Prinț au fost descoperite, în urma unei viziuni, înainte de Bătălia de la Kulikovo, în anul 1380, și apoi au fost purtate la sărbătorirea locală.

 

 

 

Comandanții ruși au cerut, în rugăciune, mijlocirea Sfântului Prinț, pentru apărarea patriei sale, în mai multe rânduri, între care și pe 30 august 1721, când Petru I, după un război îndelungat și epuizant cu suedezii, a încheiat Pacea de la Niștad. În acea zi s-a decis mutarea sfintelor moaște ale Sfântului Prinț Alexandru Nevschi, de la Vladimir în noua capitală nordică, Petersburg, pe malurile Nevei.

 

 

 

Scoase din Vladimir pe 11 august 1723, sfintele moaște aveau să fie întâmpinate la  Șliselburg, în data de 20 septembrie a aceluiași an, rămânând acolo până în 1724. Pe 30 august, au fost așezate în Catedrala "Preasfânta Treime" din Lavra Sfântului Alexandru din Neva, unde se odihnesc și acum, în Sankt Petersburg.

 

 

 

Printr-o hotărâre adoptată in ziua de 2 septembrie 1724, s-a stabilit, pentru acest eveniment, o zi de sărbătoare specială: 30 august. În 1727, sărbătoarea a fost întreruptă din cauza unor revolte la curtea imperială. În anul 1730, aceasta a fost reluată.

 

 

 

Arhimandritul Gavriil (Bujinschi) - ulterior Episcop de Riazan, mutat la Domnul pe 27 aprilie 1731 - a întocmit o Slujbă specială în amintirea Păcii de la Niștad, introducând în ea slujirea cuvenită Sfântului Alexandru din Neva.

 

 

 

Numele apărătorului granițelor Rusiei și ocrotitor al ostașilor este cunoscut mult peste granițele Rusiei. Numeroasele sfinte lăcașuri ortodoxe închinate Sfântului Alexandru Nevschi mărturisesc acest lucru. Cele mai vestite dintre ele sunt: Catedrala Patriarhală din Sofia (capitala Bulgariei), Catedrala din Talinn (capitala Estoniei) și o biserică din Tbilisi (capitala Georgiei). Aceste biserici reprezintă un angajament de prietenie al eliberatorului național rus cu națiunile surori.

 

 

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna iunie 2024.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.