Publicat pe 29.05.2024

Aflarea Sfintelor Moaște ale Sfântului Iov din Poceaev

Data specială de cinstire: 28 august

 

 

Sfântul Iov din Poceaev s-a mutat la Domnul în ziua de 28 octombrie 1651, iar sfintele sale moaște au fost descoperite și mutate în Catedrala Preasfintei și Dătătoarei de Viață Treimi, pe 28 august 1659.

 

 

 

Greco-catolicii au returnat sfintele moaște, Mânăstirii Poceaev a Bisericii Ortodoxe Ruse, în anul 1831, după ce le-au deținut în perioada 1720-1831. La acea vreme, se construia actuala Catedrală a Adormirii Maicii Domnului, în Lavra Poceaev.

 

 

Vindecări minunate au determinat Sfântul Sinod să descopere sfintele moaște pentru a doua oară, în ziua de 28 august 1833, sub protia Mitropolitului Dionisie. Erau complet neputrezite, mormântul răspândind o mireasmă frumos mirositoare.

 

 

 

În anul 1902, Sfântul Sinod a hotărât ca, în fiecare an, la acea dată, sfintele moaște ale Sfântului Iov să fie purtate în jurul Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Lavra Poceaev după Sfânta Liturghie.

 

 

Sfântul Iov din Poceaev s-a născut în jurul anului 1551, în sud-vestul Galiției, într-o familie ortodoxă evlavioasă. La vârsta de zece ani, Sfântul a plecat la Mânăstirea Urgornițchi a Mântuitorului Hristos, în Munții Carpați.

 

 

 

Tuns călugăr după doi ani, a fost hirotonit ieromonah în jurul anului 1580. Renumit pentru blândețea și umilința sa, Iov a fost invitat de marele zelot pentru Sfânta Ortodoxie din Carpato-Rusia, Prințul Constantin Ostrogschi, să fie stareț al Mânăstirii Sfânta Cruce, în Dubno.

 

 

 

În zelul său pentru păstrarea și răspândirea credinței ortodoxe și pentru a contracara propaganda uniaților, a tipărit și răspândit pe scară largă cărți duhovnicești și liturgice ortodoxe. 

 

 

 

În jurul anului 1600 s-a mutat pe Muntele Poceaev, unde, la insistența obștii, a devenit stareț al Mânăstirii Adormirii Maicii Domnului, pe care a mărit-o și a ajutat-o să înflorească.

 

 

 

Prin nevoința sa, la Poceaev a fost înființată o tipografie mare, ajutând foarte mult la sporirea numărului credincioșilor ortodocși în regiune. Mânăstirea sa a devenit centrul Bisericii Ortodoxe din Ucraina de Vest.

 

 

 

Sfântul s-a mutat la Domnul, primind schima cea mare, cu numele de Ioan, în 1651, la vârsta înaintată de o sută de ani.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna mai 2024.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.