Zi aparte de cinstire: 6 februarie
Sfântul Antonie, întemeietorul Lavrei Peșterilor, fusese expulzat din Kiev, în anul 1060, de Marele Prinț Iziaslav (1054-1073), și se retrăgea la granițele Cernigovului, unde s-a așezat pentru a viețui ca ascet într-o peșteră de pe Dealul Boldino.
Tot în acel an, Icoana Maicii Domnului își făcea apariția, în mod minunat, într-un molid, învăluită în strălucire, plină de raze de lumină, încât părea că este înconjurată de foc. Apariția Icoanei Eleț-Cernigov (Molid-Cernigov) a Maicii Domnului este consemnată în Sinodiconul Episcopului Zosimus Procopovici din Cernigov (1655-1657).
Cu ajutorul Prințului Sviatoslav Iaroslavici al Cernigov-ului, Sfântul Antonie a întemeiat o mânăstire pe locul aflării Sfintei Icoane și a construit o biserică închinată Adormirii Maicii Domnului. Atât mânăstirea, cât și Icoana, au devenit cunoscute sub numele de Eleț (Molid).
În anul 1238, mânăstirea a fost jefuită de tătari (mongoli), dar Icoana se afla ascunsă în interiorul zidurilor mânăstirii. În anul 1470, Prințul Simeon Olelbovici al Kiev-ului a restaurat mânăstirea și a așezat Icoana în biserică.
Soarta finală a Icoanei este neclară. Conform istoricilor, un descendent al Prinților de Cernigov, Bariatinschi, ducea Icoana la Moscova în anul 1579, când Cernigov-ul căzuse în mâinile regelui polonez Ștefan Batori. În 1687, Prințul Daniel Bariatinschi se întorcea dintr-o campanie în Crimeea. La Harkov a căzut grav bolnav și, înainte de a muri, a lăsat ca moștenire Icoana Eleț, Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Harkov, care se afla în apropiere.
SOLII de PREȚ
“Dorim o țară în care normalitatea, buna-cuviință, onestitatea să fie principalele valori promovate în cadrul sistemului educațional. Din păcate, trăim într-o societate ce le oferă tinerilor soluții facile la probleme superficiale, refuzându-le însă formarea interioară constantă și îndepărtându-i de la modele autentice pe care istoria și cultura acestei țări le oferă cu prisosință” (fragment din cuvântul Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, rostit cu prilejul începutului anului şcolar 2024-2025)
Conform altor înscrisuri, Icoana ar fi dispărut din Mânăstirea Eleț atunci când aceasta din urmă a fost jefuită, în secolul al XVII-lea, de forțele lui Sigismund al III-lea. În anul 1676, prințul Constantin Ostrojschi a dăruit Mânăstirii Eleț o copie a Icoanei originale Eleț a Maicii Domnului, adusă din Vladimir de frații Kozel. Arhimandritul Ioanichie (Goliatovsschi) restaura, la acea vreme, mânăstirea și descrie numeroasele minuni săvârșite la această Sfântă Icoană, în cartea sa, "Scorbnița" (sau "Sacrovișnița", adică "Mângâierea" sau "Comoara"), publicată în 1676 la Novgorod.
Mai există, însă, și o altă Icoană Eleț a Maicii Domnului, care apărea în anul 1060. Aceasta a primit acest nume, pentru că apăruse în mod minunat chiar în orașul Eleț, într-o catedrală închinată Icoanei Smolensk a Maicii Domnului. Ziua de sărbătorire a acestei Icoane apare ca fiind, spre deosebire de cealaltă, 11 ianuarie.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna septembrie 2024.