![](https://lacasuriortodoxe.ro/files/lo/imagini/2025/01/icoana-vilna-1.jpg)
Icoana Vilna, de tip Hodighitria, a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca și a fost dusă din Palestina la Constantinopol, iar timp de mulți ani a aparținut familiei împăraților romani. Mai târziu, aceia au trimis Icoana, în dar, conducătorilor din Galiția.
În anul 1472, Icoana a fost dusă la Moscova, de Prințesa Sofia Palaiologos, care a devenit soția Marelui Prinț al Moscovei, Ivan al III-lea (1462-1505). Alți istorici susțin - o variantă mai puțin acceptată - că Icoana ar fi ajuns la Marele Prinț al Moscovei, de la prinții galicieni, după căderea Principatului Galician. Ambele variante, însă, au în comun toate celelalte detalii.
Icoana nu a rămas la Moscova foarte mult timp. În anul 1495, Marele Prinț Ivan al III-lea a binecuvântat-o pe fiica sa Elena cu această Icoană, înainte de a o oferi în căsătorie Marelui Prinț lituanian Alexandru. Astfel, Icoana a ajuns, odată cu ea, în capitala lituaniană Vilna (Vilnius).
Când Prințesa Elena a trecut la cele veșnice, Icoana Vilna a Maicii Domnului a fost așezată deasupra mormântului ei, în Catedrala Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
După ce relația dintre curțile Moscovei și Lituaniei s-a întrerupt, Țarul Ivan cel Groaznic (1530-1584) a încercat să ducă Icoana făcătoare de minuni înapoi, la Moscova, oferindu-i în schimb Marelui Prinț Sigismund al II-lea al Lituaniei (1520-1572) cincizeci de prizonieri nobili lituanieni, dar Sigismund s-a opus cu tărie acestui lucru, deoarece toți clericii, atât ortodocșii, cât și greco-catolicii uniați, refuzau să piardă această comoară.
Icoana a rămas în Catedrala Maicii Domnului, până în secolul al XVIII-lea, mai târziu fiind mutată în Biserica "Sfântul Ioan Înaintemergătorul".
După aceea, Icoana a fost mutată la Mânăstirea "Preasfânta Treime" din Vilna, care era atunci în posesia uniaților - la fel și Catedrala Maicii Domnului.
Abia în anul 1839, Mânăstirea "Preasfânta Treime" și Icoana s-au întors la ortodocși. Sfânta Icoană a înlocuit Icoana pierdută Ostro Vram (Porțile Răsăritului - cinstită în mod aparte pe 26 decembrie și 14 aprilie).
![](https://lacasuriortodoxe.ro/files/lo/imagini/2025/01/icoana-vilna-2.jpg)
Icoana Vilna a Maicii Domnului este pictată pe patru plăci care au fost unite între ele. Unele sunt făcute din lemn de chiparos, iar altele din mesteacăn. A fost restaurată în anul 1864.
În timpul Primului Război Mondial, Icoana Vilna a fost ascunsă. Acesta, împreună cu sfintele moaște ale Martirilor din Vilna, au fost duse la Mânăstirea Donscoi, în anul 1915, iar după aceea soarta sa a rămas necunoscută.
Într-o mânăstire de la marginea Vilnei, există o altă Icoană Vilna, care a apărut în anul 1341. Este o reprezentare completă a Maicii Domnului, care stă pe o semilună, iar Sfinții Îngerii țin o coroană deasupra capului Dânsei. În unele variante ale acestei Icoane, Maica Domnului stă pe nori, înconjurată de Îngeri și poartă o coroană.
Icoana Vilna este cinstită în mod aparte pe 14 aprilie, când a fost dusă la Moscova, și pe 15 februarie, când a fost dusă de la Moscova la Vilna.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna ianuarie 2025.