Publicat pe 11.12.2024

Sfântul Prohor georgianul

Zi de sărbătoare specială - 12 februarie (+1066)

   Sfântul Prohor georgianul, descendent al nobilei familii Șavteli, s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea și a crescut într-o mânăstire. Când a ajuns la maturitate, a fost hirotonit ieromonah și s-a nevoit un an în Lavra Sfântul Sava din Ierusalim. Apoi, cu binecuvântarea Părintelui său duhovnic Eftimie Grețeli, a început reconstruirea Mânăstirii georgiene Sfânta Cruce de lângă Ierusalim.

Mânăstirea Sfânta Cruce

   Potrivit tradiției, în acest loc nepotul lui Avraam, Lot, a plantat trei copaci — un chiparos, un pin și un cedru. În cele din urmă, acești trei copaci au crescut, în mod minunat, într-un singur copac mare. Când Templul lui Solomon a fost construit, acesta este copacul care a fost tăiat, dar lăsat nefolosit. În schimb, Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos Mântuitorul nostru a fost făcută din lemnul acestui copac.

   În secolul al IV-lea, terenul pe care crescuse copacul minunat a fost dăruit Sfântului rege Mirian, întâiul rege creștin al Georgiei. Apoi, în secolul al V-lea, în vremea domniei Sfântului rege Vahtang Gorgasali, pe acest pământ a fost întemeiată Mânăstirea Sfânta Cruce. Mănăstirea a fost distrusă de mai multe ori, între secolele al VII-lea și al IX-lea.

Mânăstirea Sfânta Cruce (interior)

   În cele din urmă, în secolul al XI-lea, Regele Bagrat Kuropalates a oferit o mare parte din averea sa Sfântului Prohor, pentru restaurarea mânăstirii. Sfântul Prohor a înfrumusețat mânăstirea, apoi a strâns optzeci de călugări și a stabilit rânduiala monahală de obște, conform celei a Lavrei Sfântul Sava.

   Sfântul Prohor s-a nevoit mult și a trăit până la o vârstă înaintată, la bătrânețe alegându-l pe ucenicul său Gheorghe să fie stareț al mânăstirii.

 

   După alegerea noului stareț, a plecat în pustie cu doi dintre ucenicii săi și, după un timp, călugărul curat și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

 

   Mai multe decât acestea, nu se prea cunosc despre viața Sfântului Prohor. Potrivit cercetătorilor și istoricilor georgieni, el s-a născut undeva între anii 985 și 990. A petrecut între anii 1010 și 1015 în Ierusalim și s-a nevoit în Lavra Sfântul Sava până în anul 1025. 

   Sfântul Prohor georgianul s-a mutat la Domnul în anul 1066, având vârsta undeva între 76 și 81 de ani.


***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna decembrie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.