Zi de cinstire specială: 28 februarie
Sfântul Nicolae din Pskov a dus o viață de "nebun pentru Hristos", timp de mai bine de trei decenii. Cu mult înainte de adormirea sa întru Domnul, a dobândit harul Duhului Sfânt și a fost înzestrat cu darurile facerii de minuni și profeției. În timpul vieții sale, locuitorii din Pskov l-au numit Mikula [Nicola] Nebunul și l-au venerat ca Sfânt, numindu-l chiar Sfântul Mikula.

În februarie 1570, după un atac devastator împotriva Novgorod-ului, Țarul Ivan cel Groaznic a decis să atace Pskov-ul, suspectându-i pe locuitori de trădare. După cum relatează Cronica Pskov-ului, „Țarul a venit... cu mare ferocitate, ca un leu care răcnește, dorind să sfâșie oamenii nevinovați și să verse mult sânge”.
În prima sâmbătă a Postului Mare, întregul oraș s-a rugat să scape de mânia Țarului. Auzind clopotul sunând pentru Utrenie în Pskov, inima Țarului s-a înmuiat, mai ales când a citit inscripția de pe Icoana "Tandrețe-Liubiatov" a Maicii Domnului, din secolul al XV-lea, făcătoare de minuni (19 martie), aflată în Mânăstirea "Sfântul Nicolae" (unde, în acel moment, se afla armata Țarului). „Fiți milostivi”, le-a spus el soldaților săi. „Tociți-vă săbiile pe piatră și să încetați cu uciderea!”.
Toți locuitorii din Pskov au ieșit pe străzi și fiecare familie a îngenuncheat la ușa casei, ținând pâine și sare în mână, pentru a-l întâmpina pe Țar. Pe una dintre străzi, Sfântul Nikula a alergat către Țar, călare pe un toiag, ca și cum ar fi călărit un cal, și a strigat: „Ivanușka, Ivanușka, mănâncă pâinea și sarea noastră, și nu sângele creștinilor”.
Țarul a poruncit ca Sfântul cel Nebun să fie prins, dar acesta pur și simplu a dispărut.

Deși le interzisese oamenilor săi să ucidă, Ivan totuși intenționa să mai jefuiască orașul. Țarul a participat, însă, la o Slujbă a Paraclisului, în Catedrala Preasfânta Treime, unde s-a închinat și la sfintele moaște ale drept-credinciosului Prinț Vsevolod-Gavriil (11 februarie). De asemenea, și-a exprimat dorința de a primi binecuvântare din partea Sfântului Nikula. Sfântul l-a sfătuit pe Țar, „prin multe cuvinte teribile”, să oprească uciderea și să nu jefuiască sfintele biserici ale lui Dumnezeu.
El a profețit că, atunci când Țarul va părăsi Pskov-ul, nu va mai avea nici cal pe care să mai călărească: „Lasă-ne, trecătorule”, a spus binecuvântatul, cu o voce aspră, „pleacă degrabă de la noi. Dacă mai stai, nu vei mai avea aici nici pe ce să fugi”.
Țarul Ivan nu l-a ascultat și le-a poruncit oamenilor săi să ia clopotul din Catedrala Preasfânta Treime. Imediat după aceea, așa cum prezisese Sfântul, calul preferat al Țarului a căzut mort.
Fericitul Nicolae l-a invitat pe Țar să-i viziteze chilia de sub turnul clopotniței. Când Țarul a ajuns la chilia Sfântului, Nicolae a spus: „Intră și primește un pahar cu apă de la noi; nu există niciun motiv pentru care să refuzi”. Atunci, Sfântul cel Nebun i-a oferit Țarului și o bucată de carne crudă.
„Sunt creștin și nu mănânc carne în timpul Postului Mare”, a obiectat Ivan.
„Dar bei sânge de om”, a răspuns Nicolae.

Înspăimântat de împlinirea profeției Șfântului și condamnat astfel pentru faptele sale rele, Ivan a ordonat oprirea jafurilor și a fugit din oraș. Martorii la acestea scriau: „Puternicul tiran... a plecat înfrânt și rușinat, alungat ca de un mare adeversar. Așa i-a îngrozit și i-a alungat, un cerșetor nevrednic, pe Țar cu mulțimea sa de o mie de soldați”.
Fericitul Nicolae a adormit întru Domnul, pe 28 februarie 1576, și a fost înmormântat la Catedrala Preasfânta Treime din orașul pe care îl salvase. Astfel de onoruri le-au mai fost acordate doar Prinților din Pskov, iar mai târziu, Ierarhilor.
Cinstirea locală a Sfântului a început la cinci ani după moartea sa. În anul 1581, când Pskov-ul era asediat de soldații regelui polonez Ștefan Bathory, Maica Domnului i S-a arătat fierarului Dorotei, împreună cu mai mulți Sfinți din Pskov, rugându-se pentru oraș. Printre aceștia, se număra și Fericitul Nicolae, conform unei relatări legate de Icoana Protectoare a Pskov-ului a Maicii Domnului (1 octombrie).

La Catedrala Preasfânta Treime, sfintele moaște ale Fericitului Nicolae din Pskov sunt venerate și astăzi, căci „prefăcându-se a fi nebun, a fost arătat ca un cetățean slăvit al Ierusalimului Ceresc”. De asemenea, „a schimbat puterea Țarului, din mânie, în milă".
***
Și, florile continuă să crească...
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna mai 2025.