Publicat pe 14.12.2024

Sfântul Mucenic Luca georgianul, din Ierusalim

Zi specială de cinstire: 12 februarie

   Sfântul Mucenic Luca din Ierusalim a trăit în secolul al XIII-lea. S-a născut într-o familie georgiană onorabilă, evlavioasă, pe nume Muhaițe. După mutarea la Domnul a tatălui său, mama sa și-a părăsit copiii și a plecat să se nevoiască într-o mânăstire din Ierusalim.

 

   Când Sfântul Luca a împlinit vârsta de douăzeci de ani, a călătorit în Ierusalim pentru a-și vizita mama și a se închina la locurile sfinte. După ce a petrecut ceva timp acolo, a decis să rămână și el și să fie tuns călugăr. Ulterior a fost hirotonit diacon și a devenit vorbitor de limbă arabă. Curând, frații mânăstirii i-au recunoscut înțelepciunea și i-au cerut să-i îndrume ca stareț. Timp de trei ani, Sfântul Luca a condus mânăstirea, într-o manieră exemplară.

 

   Dar cel rău, din invidie față de Sfântul Părinte, l-a provocat pe Șeh-Hidar, un persan influent la curtea sultanului Pendușt [probabil sultanul Zahir-Rukedin-Baibars-Bundukdar al Egiptului (1260-1277)] să se ridice împotriva Sfântului Luca. Sultanul Pendușt a transferat, astfel, proprietățile Mânăstirii "Sfânta Cruce" lui Șeh-Hidar, care "i-a tratat pe călugării georgieni într-o manieră barbară și, în cele din urmă, i-a alungat complet din mânăstire"

 

   Împlinindu-și datoria la care îl chemase Dumnezeu, fericitul Luca a insistat să se confrunte personal cu Șeh-Hidar, în apărarea obștii sale. Frații și surorile creștine ale lui Luca l-au avertizat, spunându-i: "Șeh-Hidar te amenință... Fugi și ascunde-te de el!". Dar Sfântul Luca nu a dat atenție avertismentelor lor, sigur fiind că era mai potrivit să moară pentru Hristos, decât să trăiască pentru lume. Insistând, el însuși s-a apropiat de Șeh-Hidar și a cerut eliberarea Părinților închiși.

 

   Sfântul Luca i-a spus că este pregătit să accepte orice cerere. Liderul persan, rău la suflet, nu i-a cerut nimic altceva Sfântului Luca, decât să se convertească la islam, promițându-i că îl va face emir, dacă va consimți. Refuzând, furiosul Șeh-Hidar a poruncit ca Sfântul să fie decapitat.

 

   Chiar și după ce fapta teribilă a fost săvârșită, Sfântul Luca s-a întors către răsărit cu fața și I-a mulțumit lui Dumnezeu, cu o expresie de pace profundă. La scurt timp după aceea, trupul său prețios a fost ars, la comanda lui Șeh-Hidar. Acest lucru se întâmpla în anul 1277.

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna decembrie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.