Publicat pe 24.03.2025

Sfântul Cuvios Policarp din Briansk

Zi de cinstire specială: 23 februarie

Sfântul Policarp de Briansk a fost cunoscut, în lume, drept Prințul Petru Ivanovici Boriatinschi, descendent al Sfântului Mihail, Prinț de Cernigov (20 septembrie). Prințul Boriatinschi apare ca având legătură cu destinul Mânăstirii Schimbarea la Față a Mântuitorului Hristos, din Briansk.

 

Numele Prințului Petru Boriatinschi este adesea întâlnit în documentele secolului al XVI-lea. Astfel, el s-a numărat printre cei trimiși să poarte război împotriva regelui suedez, la râul Sestra.

 

În anul 1576, a fost numit voievod de Tula. În anul 1580, Boriatinschi, fiind numit voievod de Holm, a fost capturat de lituanieni, într-un asediu condus de Panin. După eliberarea din captivitate, sub Boris Godinov, Prințul Boriatinschi s-a întors acasă, în disgrație.

 

În anul 1591 a fost numit voievod de Tiumen, dar după câțiva ani a părăsit viața lumească, s-a stabilit la Briansk și a primit tunsura monahală, cu numele Policarp.

 

Din milosteniile sale, călugărul a construit o Mânăstire a Schimbării la Față a Domnului și a hotărât în ea o rânduială de viețuire ascetică aspră. Sfântul Policarp a fost primul stareț al acestei mânăstiri. S-a mutat cu pace la Domnul și a fost înmormântat în mânăstirea ctitorită de el, în 1620 sau 1621.

Regiunea Briansk se află în partea vest-europeană a Rusiei, între bazinele râurilor Desna și Volga, învecinându-se cu regiunile Smolensk la nord, Kaluga la nord-est, Oriol la est, Kursk la sud-est, Cernihiv și Sumi din Ucraina la sud și Gomel și Moghilev din Belarus la vest.

 

În secolele IX-XI după Hristos, triburile slave trăiau de-a lungul malurilor râului Desna și în pădurile ținutului dintre Desna și Oka. Orașul Briansk a fost înființat în 985.

Briansk a rămas slab atestat, până la invazia mongolă asupra Rusiei Kievene, din 1237-1242. 

 

După ce mongolii l-au ucis pe Prințul Mihail al Cernigovului în 1246 și capitala sa a fost distrusă, fiul său Roman Mihailovici și-a mutat sediul la Briansk. În 1310, când mongolii au jefuit din nou orașul, acesta aparținea Principatului Smolensk. După ce mongolii au luat Cernigovul, s-a format Principatul Briansk. În 1356, Teritoriul Briansk se afla sub autoritatea Marelui Ducat al Lituaniei.

 

Marele Ducat al Moscovei a cucerit Brianskul în urma bătăliei de la Vedroșa, în anul 1503. Orașul a fost transformat într-o fortăreață care a jucat un rol major în timpul tulburărilor din 1598-1613. Brianskul a devenit avanpostul de sud-vest al Moscovei în luptele împotriva Marelui Ducat al Lituaniei, Regatului Poloniei și Hanatului Crimeei. În anul 1618 - an în care Sfântul Policarp era încă stareț al Sfintei Mânăstiri pe care o ctitorise - prin armistițiul de la Devlino, zona de sud și de vest a regiunii moderne Briansk a fost cedată Poloniei.

Sfânta Mânăstire “Schimbarea la Față” din Șevsk, una dintre cele mai vechi din provincie

   După anexarea terenurilor de către Țaratul Rusiei în 1654, tot malul stâng al Niprului, inclusiv zona de sud-vest a Brianskului, a fost împărțită în sute de regimente administrative. În 1781, aceste regimente s-au unit în districte și mai multe teritorii.

 

   Petru cel Mare (1682 - 1725) a încorporat Briansk în Guvernatoratul Kievului, dar împărăteasa Ecaterina cea Mare a considerat înțelept să transfere orașul în Guvernatoratul Orel, în 1779, stabilind și o stemă a orașului.

 

   În 1709, o parte din Bryansk aparținea Guvernatoratului Kievului. În 1727, Provincia Șevsk a devenit parte a nou-formatului Guvernorat Belgorod.

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna martie 2025.
 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.