Publicat pe 09.07.2025

Sfântul Atanasie din Brest

Zi de cinstire aparte: 5 septembrie

   Sfântul Mucenic Atanasie din Brest (Bretsk) s-a născut în provincia Minsk în jurul anului 1597, într-o familie bielorusă evlavioasă pe nume Filipovici. Numele său secular nu este cunoscut, și nici statutul social al familiei sale. A primit o educație serioasă, fiind educat la o școală condusă de Frăția Ortodoxă. A ajuns să cunoască bine literatura teologică și istoria, după cum reiese din jurnalul său care s-a păstrat. Mai târziu, a absolvit un colegiu iezuit din Vilnius. Vorbea fluent patru limbi: poloneză, latină, greacă și dialectul slav local.

 

   În tinerețe, Sfântul Atanasie a fost profesor în casele negustorilor polonezi, înainte de a accepta tunderea în monahism, în anul 1627, de la egumenul Iosif din Mânăstirea “Preasfântul Duh” din Vilnius, și a primit numele de Atanasie. A fost hirotonit ieromonah în 1632 și numit în fruntea Mânăstirii Dubovsk de lângă Pinsk. Cu toate acestea, în 1636, mânăstirea a fost ocupată de iezuiți, iar Părintele Atanasie, împreună cu călugării, s-au mutat la Mânăstirea Kupiatiț de lângă Pinsk. Acolo, l-a cunoscut pe călugărul Macarie (Tokarevschi), care primise de la Mitropolitul Petru Movilă un certificat universal care îl autoriza să strângă ajutoare. Împreună cu Sfântul Macarie, Părintele Antanasie a fost însărcinat cu colectarea de donații pentru reconstruirea Bisericii din Kupiaticika și restaurarea Icoanei Maicii Domnului.

 

   Mergând la Biserica din Kupiaticika, Părintele Atanasie s-a rugat în fața Icoanei Kupiaticika a Maicii Domnului, pentru ajutor în găsirea de binevoitori generoși. Ca răspuns la rugăciunile sale, Maica Domnului i-a poruncit: „Mergi la Țar! El Îmi va zidi biserica”.

 

   Urmând cuvintele Maicii Domnului și sub protecția Dânsei, Părintele Atanasie a făcut dificila și periculoasa călătorie la Moscova, în vreme de război, unde Țarul Mihail Feodorovici l-a primit călduros și i-a făcut o donație generoasă. În 1640, călugării de la Mânăstirea "Sfântul Simeon din Brest" l-au ales pe Părintele Atanasie egumen al Mânăstirii, unde și-a continuat lupta împotriva Uniunii de la Brest. Uniunea de la Brest a fost adoptată în data de 9 octombrie 1596 la Brest, pe teritoriul actual al Belarusiei. Prin respectivul act, Mitropolitul de Kiev, Mihail Rogoza, și cinci episcopi subordonați reuniți în sinod au decis să se pună sub ascultarea scaunului apostolic de la Roma. Astfel lua ființă Biserica Greco-Catolică Ucraineană.

 

   În lupta sa împotriva Uniunii, Părintele Atanasie a călătorit la Varșovia, în 1641 și 1643, ajungând la Regele Vladislav al IV-lea, care favoriza toleranța. Dar încercarea sa de a obține un decret de toleranță nu a avut succes, din cauza influențelor autorităților iezuite și greco-catolice. A fost închis de trei ori în acești ani, pentru poziția sa împotriva Uniunii. În timp ce se afla în închisoare, i-a scris regelui o epistolă, în care descria persecuțiile și îi menționa promisiunea de a îmbunătăți situația Bisericii Ortodoxe.

 

   La primirea epistolei, Regele a ordonat eliberarea sa, cu condiția ca Mitropolitul Petru de la Kiev să își asume responsabilitatea pentru el. Trimis la Kiev, a fost forțat să rămână în Lavra Pecerska. Sfântul Atanasie a rămas în Lavra Kiev-Pecerska, până la moartea Mitropolitului Petru, în decembrie 1647.

 

   Întors la Brest în 1648, când a izbucnit Răscoala lui Bogdan Hmelnițki - o rebeliune a cazacilor din Ucraina, din 1648–1657, care s-a transformat într-un război de eliberare ucrainean de sub dominația poloneză.
 

   Părintele Atanasie a fost arestat pe 1 iulie 1648 și acuzat de participare la Răscoală. După eliberare, căci nu s-au găsit dovezi, Părintele Atanasie a fost acuzat de profanare la adresa Uniunii, atunci când a răspuns cu "Este blestemată!" la întrebarea Episcopului catolic, Andrei Gębicki de Luțk, dacă se opune cumva Uniunii.

 

   Părintele Atanasie a fost din nou arestat și închis în Castelul din Brest. După ce iezuiții nu au reușit să-l convingă să renunțe la credința sa ortodoxă și să se alăture Uniunii, a fost dus în pădurea de lângă Brest și împușcat, pe 5 septembrie 1648, fără niciun ordin oficial, fiind îngropat tot acolo.

   Timp de opt luni, trupul Părintelui Atanasie a zăcut în pământ, fără o înmormântare bisericească. Pe 1 mai 1649, un băiat le-a arătat fraților Mânăstirii Sfântului Simeon locul îngropării egumenului. La acea vreme, pământul unde fusese înmormântat Părintele martir Atanasie aparținea iezuiților. Prin urmare, călugării au fost nevoiți să lucreze în secret. Noaptea, călugării au dezgropat trupul neputrezit al egumenului și l-au mutat deîndată într-un alt loc, de unde, dimineața, l-au dus în mânăstirea lor. După câteva zile, l-au îngropat cu cinste, pe 8 mai, la strana din dreapta, în biserica principală a mânăstirii, închinată Sfântului Simeon Stălpnicul.

 

   Pe 8 noiembrie 1815, Biserica Sfântul Simeon, din Mânăstirea Bretsk a Sfântului Simeon a ars, împreună cu sfintele moaște ale Sfântului Atanasie. Rămășițele sfintelor moaște au fost descoperite în cenușă și așezate sub Altarul bisericii din trapeza mânăstirii. În 1823, au fost așezate în raclă, pentru ca oamenii să se poată ruga Sfântului Atanasie.

 

   Pe 20 septembrie 1893, sfintele moaște au fost duse la nou construita Biserică "Sfântul Atanasie din Brest" din Grodno. În anul următor, o parte din sfintele moaște a fost donată Mânăstirii din Leśna Podlaska. Când călugărițele au fost evacuate în Rusia odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, sfintele moaște au fost duse în Siberia și apoi la Provemont, în Franța.

 

   La sfârșitul anilor 1990, cu binecuvântarea Primatului de atunci al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor, Mitropolitul Vitalie, sfintele moaște au fost duse, de Arhiepiscopul Serafim (Dulgov) de Bruxelles și Europa de Vest, în Episcopia Ortodoxă de Lublin-Chełm din Polonia, la cererea Arhiepiscopului Abel (Poplavschi) de Lublin-Chełm.

 

   Sfântul Atanasie este sfântul protector al Episcopiei de Lublin-Chełm.

   Pe 27 octombrie 1996, o Icoană a Sfântului Atanasie, cu o parte din sfintele sale moaște, sfințită la Mânăstirea din Lesna a Maicii Domnului, a fost dusă la Biała Podlaska și așezată în Biserica Ortodoxă "Sfântul Atanasie".

 

***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna iulie 2025.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.