Zi de cinstire aparte: 22 februarie

Numele celor 9 frați sunt: Guram, Adarnirs, Bacar, Vași, Barțim, Dași, Ioanșir, Ramaz și Parsman.
Cu multe secole în urmă, la izvorul râului Mtkvari se afla satul Kola. Acolo, creștinii și păgânii locuiau împreună, ca vecini. Copiii creștini și păgâni se jucau împreună, însă atunci când copiii creștini auzeau clopotele bisericii răsunând, știind că este vorba despre chemarea la rugăciune, renunțau la jocuri. Nouă copii păgâni - Guram, Adarnirs, Bacar, Vași, Barțim, Dași, Ioanșir, Ramaz și Parsman — obișnuiau să-i urmeze pe copiii creștini, la biserică. Dar creștinii îi opreau de fiecare dată lângă porțile bisericii și îi mustrau, zicând: "Sunteți copii de păgâni. Nu puteți intra în Casa Sfântă a lui Dumnezeu". Ei se întoarceau îngreuiați și întristați.
Într-o zi, cei nouă copii păgâni chiar au încercat să intre cu forța în biserică, dar au fost alungați și certați. "Dacă vreți să intrați în biserică, trebuie să credeți în Domnul nostru Iisus Hristos și să fiți botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh", li s-a spus. "Trebuie să primiți Sfânta Împărtășanie și să vă alăturați comunității credincioșilor creștini”.
Cu mare bucurie, tinerii le-au promis creștinilor că vor primi Sfântul Botez. Când creștinii din Kola au relatat preotului lor vestea cea bună legată de dorința băieților păgâni, el și-a amintit cuvintele Evangheliei: "Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine" (Sfânta Evanghelie după Matei 10:37-38).
Preotul nu s-a temut de furia care avea să urmeze din partea comunității păgâne, ci i-a luat pe băieți, într-o noapte rece de iarnă, și i-a botezat în râul înghețat. O minune a avut loc, pe când se săvârșea Sfânta Taină: apa s-a încălzit și oștirile îngerești au apărut înaintea tinerilor. Foarte încurajați în credința lor, copiii au decis să rămână în comunitatea creștină și să nu se mai întoarcă la părinții lor.
Când părinții acestora au aflat că fuseseră botezați în credința creștină, și-au târât copiii departe de biserică, batjocorindu-i și bătându-i pentru a se supune, pe tot drumul către casă. Copiii au îndurat bătăile, cu eroism, deși au fost lăsați fără apă și fără mâncare timp de șapte zile, repetând mereu: "Suntem creștini și nu vom mânca și nu vom bea nimic din ceea ce ați pregătit pentru idoli!”.
Nici lingușirile, nici îmbrăcămintea scumpă, nici promisiunile de bunătăți ce i-ar fi așteptat nu i-au putut ispiti pe tinerii temători de Dumnezeu. Mai degrabă, ei afirmau: "Suntem creștini și nu vrem nimic de la voi, decât să ne lăsați în pace și să permiteți să ne alăturăm comunității creștine!”.
Părinții, înfuriați, au mers și i-au raportat prințului, tot ce se întâmplase. Dar prințul nu a fost de niciun ajutor. El le-a spus pur și simplu: "Sunt copiii voștri, faceți cu ei cum doriți". Păgânii, încăpățânați, i-au cerut prințului permisiunea de a-i ucide cu pietre pe copii. Așa încât, o groapă mare a fost săpată, exact pe locul în care tinerii fuseseră botezați, iar aceia și-au aruncat fiii înăuntru.
"Suntem creștini și vom muri pentru Cel în Care am fost botezați!" - au strigat Sfinții Mucenici nouă copii din Kola, înainte de a-și dat sufletele lui Dumnezeu. Părinții lor fără de Dumnezeu au luat pietre, iar apoi alții li s-au alăturat, până când întreaga groapă s-a umplut. L-au bătut pe preot, până la moarte, l-au jefuit și au împărțit prada între ei.

Încercarea martirică a celor nouă copii drepți din Kola a avut loc în secolul al VI-lea, în regiunea istorică Tao-Klarjeti, astăzi parte a regiunii Anatolia de Est a Turciei.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna martie 2025.