Publicat pe 28.08.2024

Sfântul Simeon, Episcop de Poloţk și Tver

Zi specială de cinstire: 3 februarie (+1289)

 

 

Sfântul Simeon a fost descendent al Prinților de Poloţk. A fost al șaptelea Episcop de Poloţk și primul Episcop al Eparhiei de Tver (în Rusia).

 

Poloțk

 

Catedrala Episcopală s-a aflat mai întâi la Poloţk (Regiunea Vitebsk, Belarusia), dar atacurile și conflictele cu prinții lituanieni și uciderea Prințului de Poloţk (ruda sa) în anul 1263 l-au obligat să o mute la Tver. Prințul Iaroslav Iaroslavici devenise mare Prinț al Rusiei și a ales Tver-ul drept capitală a sa.

 

Tver

 

Sfântul Simeon era binevoitor și bun cu cei asupriţi şi săraci, atent la ordinele monahale și preoțești și apărător zelos al adevărului.

 

Cronica lui Nikonov relatează că acest Sfânt Episcop era "cunoscător al medicinei și foarte priceput în cărțile Sfintei Scripturi; el era un învățător, un om virtuos, preocupat de cei nevoiași, de văduve și de orfani, un apărător al celor batjocoriţi și eliberator al celor asupriți”.

 

Istoria păstrează pentru noi o conversație a Sfântului Simeon cu Prințul Constantin de Poloţk care, dorind să facă o glumă despre Curtea sa, l-a întrebat pe Sfânt, la o cină: "Unde se vor afla Curțile, în cealaltă lume?". Simeon a răspuns: "Curţile vor fi acolo unde va fi şi prințul”.

 

Prințului nu i-a păsat de aceasta și a spus: "O Curte ar putea judeca pe nedrept, ar putea lua mită sau ar putea chinui oameni, iar eu să fiu socotit ca cel care face răul?". Episcopul i-a explicat: "Dacă un prinț este bun și temător de Dumnezeu, și este preocupat de popor, și iubește adevărul și numește oameni buni, temători de Dumnezeu, inteligenți și iubitori ai adevărului, în Consiliul său, acel prinț va fi în Rai, iar Curtea sa cu el.

 

Iar dacă un prinț este lipsit de frica de Dumnezeu și nu este preocupat de creștini și nu se gândește la orfani și văduve și dacă numește consilieri răi, lipsiţi de integritate, pentru a-i aduce bani, acel prinț se va afla în iad, iar Curtea sa cu el”.

 

Sfântul Simeon s-a mutat la Domnul pe 3 februarie, în anul 1289.

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna august 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.