Zi de cinstire aparte: 7 februarie
Sfântul Mucenic Augurie (Aulie), Episcopul Londrei, a răbdat mucenicie în anul 303 după Hristos.
Ca și în cazul atâtor alți Sfinți din epoca sa, există puține informații despre viața acestuia. Martirologiul Sfântului Ieronim îl enumeră pe Sfântul Augulie între Episcopi, în timp ce alte autorități antice îl descriu ca pe un Mucenic care și-a dat viața pentru Hristos în Londra. Acest lucru se întâmpla în timpul persecuției dezlănțuite de Dioclețian la adresa creștinilor, între care și Sfântul Alban (22 iunie) care a suferit în anul 303. Este posibil ca Sfântul Augurie să nu fi fost un Sfânt al Insulelor Britanice, deoarece a fost identificat de unii istorici francezi cu numele "Sfântul Uil sau Aulie al Normandiei.
Conform istoricilor britanici, Sfântul Augurie (Aulie) apare, deci, ca fiind Mucenic și Episcop de Augusta, în Marea Britanie, sau poate în Normandia. Probabil că era de origine irlandeză. Se cunosc puține despre Sfânt, dar ziua sa specială de sărbătoare este precizată ca fiind 7 februarie.
Călugării din Ramsgate au notat, la rândul lor, în Cartea Sfinților (1921):
AUGULUS (AUGUSTUS) (Sfânt, Episcop (7 februarie)
Secolul al IV-lea. Numele său apare în Martirologiul Sfântului Ieronim, ca Episcop. Alte autorități antice îl descriu ca pe un martir care și-a dat viața pentru Hristos la Londra. Acest lucru ar fi avut loc în timpul persecuției de sub Dioclețian în care Sfântul Alban a suferit în jurul anului 303 după Hristos. Sfântul Augulie este numit Augustus de Sfântul Cuvios Bede, iar Augurie de alți autori. A fost identificat de scriitorii francezi ca "Sfântul Uil sau Aulie al Normandiei.
Hagiograful Alban Butler (1710-1773) scria, în "Viețile Părinților, Martirilor și altor Sfinți importanți", la ziua de 7 februarie:
Sfântul Augulie, Episcop - numele său apare cu titlul de "Episcop" în toate copiile manuscrise ale Martirologiei occidentale antice, care poartă numele Sfântului Ieronim. Cea a Mânăstirii Esternach, care este foarte veche, și alte câteva copii îl numesc Mucenic. Probabil că a primit această cunună la scurt timp după Sfântul Alban.
Toate Martirologiile îl plasează în Marea Britanie, și în Augusta, nume dat Londrei conform lui Ammainus Marcellinus (un soldat roman și istoric care a avut înregistrări importante); niciodată în York, unde Henschenius (hagiograf iezuit) susține că ar fi trăit, pentru că era la acea vreme capitala Marii Britanii.
În copia veche a Martirologiului Sfântului Bede, care a fost folosită de Sfântul Agnan din Orleans, el este numit Sfântul August; în altele Sfântul Augurie. Francezii îl numesc Sfântul Aulie. Chatelain crede că este același cu Sfântul care este faimos în unele părți ale Normandiei sub numele de Sfântul Uil.
John O'Hanlon (preot catolic irlandez, 1821-1905), în cartea sa "Viețile Sfinților Iralndezi", discută despre "Sfântul Augulie sau Augurie, Episcop de Augusta, în Marea Britanie. [Secolul al treilea sau al patrulea]", la ziua de 7 februarie.
El observă că nu există acte despre Sfântul Augurie, deși diferiți scriitori au făcut trimitere la el și au stabilit sărbătorirea lui pe 7 februarie. Se spune că era de origine irlandeză și că a condus Augusta, în Bretania, care ar fi putut fi numele Londrei. Se poate ca Augusta să fi fost un alt loc, cum ar fi York. O'Hanlon continuă:
"La o vârstă înaintată, Augurie a suferit martiriul, nu așa cum au spus unii, în 253 după Hristos, sub împăratul Decius ci, după cum crede Colgan (scrib irlandez), după 300 după Hristos.
Martirologiile englezești și Cressy afirmă că încununarea sa a avut loc pe 7 februarie, în jurul anului lui Hristos 305, la puțin timp după Martiriul Sfântului Alban sau Sfântului Albinie. Astfel, încununarea sa ar trebui să fie atribuită perioadei împăratului Dioclețian.
Un scriitor scoțian, Hunibert, apare citat de Dempster pentru a dovedi că misiunea, predicarea, nevoința și minunile acestui Sfânt Mucenic au fost limitate la Scoția. Același scriitor afirma, în mod fals, că învățăturile timpurii ale creștinismului au dispărut în întregime din Anglia, în jurul anului 360.
Dar părintele Henschenius (Godfrey - hagiograf iezuit) încearcă să arate, din autoritățile citate, cât de neadevărată este afirmația lui Dempster, cu referire la istoria britanică din acea perioadă. Unii scriitori plasează mucenicia lui Augulie chiar mai târziu, în anul 361; printre aceștia se numără Genebrard (Gilbert, exeget și orientalist francez benedictin), Horolanus și scriitorul scoțian Dempster".
SOLII DE PREȚ
Vineri, 27 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Oltenița, care are ca al treilea patron spiritual pe „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești” - hram, de asemenea, al Protopopiatului Oltenița aflat în aceeași Eparhie.
O'Hanlon pune în dicuție și alte dezacorduri între diferitele surse, concluzionând:
"El este înregistrat ca Episcop și ca Mucenic. Acest titlu al acestei ultime desemnări este pus la îndoială de Rev.S. Baring-Gould (preot anglican hagiograf, nuvelist și culegător de cântece din folclor), care remarcă foarte corect că se cunosc puține despre el.
Francezii îl numesc pe acest Sfânt Episcop, Sfântul Aulie. Chatelain crede că este același cu un Sfânt care este faimos în unele părți ale Normandiei, sub numele de Sfântul Uil. Nu a căutat să facă și alte referiri mai ample asupra faptelor omului sfânt, deoarece, în realitate, nu au ieșit prea multe la lumină".
Martirologiul Sfântului Ieronim este un martirologiu vechi sau o listă a martirilor creștini în ordine calendaristică, unul dintre cele mai utilizate și influente martirologii din Evul Mediu. Este cel mai vechi martirologiu general sau "universal" care a supraviețuit, precursor al tuturor martirologiilor occidentale ulterioare.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna septembrie 2024.