Publicat pe 28.09.2024

Sfântul Arsenie din Icalto

Zi specială de cinstire: 6 februarie

 

 

Sfântul Arsenie din Icalto (în Georgia) a fost traducător, cercetător, compilator de manuscrise, imnograf, filozof și un mare apărător al credinței creștine ortodoxe georgiene. Tatăl său a foat Ibadi Vașnațe, un om înțelept, învățat și vorbitor fluent al limbii grecești. El conducea Academia de la Mânăstirea Icalto și a fost îndrumător și sfătuitor al Sfântului Rege David al IV-lea Restauratorul.

 

 

S-au păstrat puține detalii despre viața Sfântului Arsenie, dar știm că el a trăit între secolele al XI-lea-XII-lea, fiind contemporan, mai tânăr, cu Sfântului Efrem cel Mic. El a primit atât educația primară, cât și pe cea superioară, în Bizanț, la Mânăstirea Mangana, care fusese întemeiată de Împăratul bizantin Constantin al IX-lea Monomahul (1042-1055).

 

La Academie și-a finalizat unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: o traducere a Cronicii istoricului bizantin George Hamartolus. Lucrarea lui Hamartolus este o relatare, în nouă volume, a Istoriei, de la Adam și până în anul 842 după Hristos. Tot la Mangana, Arsenie a tradus un volum de scrieri dogmatico-polemice, în georgiană, și și-a numit lucrarea "Dogmaticon". În anii care au urmat, cărții i-au fost adăugate lucrări traduse și de alți autori.

 

 

După ce și-a terminat studiile la Mânăstirea Mangana, Sfântul Arsenie s-a mutat în Munții Negri, lângă Antiohia, pentru a-și continua nevoința, sub îndrumarea Sfântului Efrem cel Mic. După mutarea la Domnul a Sfântului Efrem, s-a întors la Mânăstirea Mangana, pentru a-și continua traducerile. În anul 1114, Regele David l-a chemat pe Sfântul Arsenie înapoi în Georgia, la Academia Gelati, în vest. Acolo a tradus Nomocanonul (o colecție bizantină de drept ecleziastic), din greaca originală, în georgiană.

 

Sfântul Arsenie s-a întors mai târziu în Kaheti, în estul Georgiei, unde a întemeiat o Academie, în Mânăstirea Icalto.

 

El a participat, de asemenea, la Sinodul de la Ruisi-Urbnisi, care fusese convocat de Regele David. Unul dintre biografii Regelui David notează că acesta l-a invitat pe "Arsenie de Iqalto, traducător și interpret al limbilor greacă și georgiană și luminător al multor Biserici”.

 

Sfântul Arsenie a fost prezent la mutarea la Domnul a Regelui David, și se crede că el a compus epitaful Regelui.

 

Mânăstirea Icalto

 

"Teologul, filozoful, fizicianul, anatomistul, scriitorul de alegorii și versuri, poetul epic și compilatorul Tipicelor bisericești", Sfântul Arsenie, a fost înmormântat în Icalto, lângă Sfântul Zenon, întemeietorul Mânăstirii Icalto.

 

 

Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna septembrie 2024.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.