Publicat pe 17.05.2025

Noi file de letopiseț - 17 mai 2025

Președintele Donald Trump îl alege pe Arhiepiscopul grec-ortodox Elpidofor între consilierii Guvernului SUA

   Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Elpidofor al Americii a fost numit în Consiliul Consultativ al Liderilor Religioși pentru noua Comisie pentru Libertate Religioasă a Președintelui Donald Trump. 

   Comisia, creată prin ordin executiv la 1 mai 2025 (vezi ARHIVA), își propune să consilieze Guvernul Federal cu privire la protejarea și promovarea libertății religioase în Statele Unite.

   Ca răspuns la numirea sa, Arhiepiscopul Elpidofor a declarat, între altele:

„Sunt onorat să fac parte din această importantă comisie și sunt recunoscător Președintelui Trump pentru că m-a inclus între lideri religioși atât de distinși. Libertatea religioasă este o piatră de temelie a națiunii noastre și aștept cu nerăbdare să contribui la eforturile care promovează înțelegerea, dialogul și coexistența pașnică între toate credințele".

   Conform anunțului Arhiepiscopiei, Consiliul Consultativ al Liderilor Religioși îi include pe:

• Episcopul Salvatore Cordileone – Arhiepiscop de San Francisco și membru al Comitetului USCCB pentru Laici, Căsătorie, Viață de Familie și Tineret
• Pastor Jentezen Franklin – Pastor principal al Free Chapel, o biserică cu mai multe campusuri cu sediul în Gainesville, Georgia.
• ​​Părintele Thomas Ferguson – Pastor al Parohiei Good Shepherd din Alexandria, Virginia.
• ​​Rabinul Mark Gottlieb – Directorul educațional al Tikvah și decan fondator al Programului Tikvah Scholars.
• Pastorul Jack Graham – Pastor principal al Bisericii Baptiste Prestonwood din Dallas.
• Rabinul Yaakov Menken – Vicepreședinte executiv al Coaliției pentru Valori Evreiești.
• Episcopul Thomas Paprocki – Episcop de Springfield, Illinois.
• Episcopul Kevin Rhoades – Episcop de Fort Wayne-South Bend, Indiana.
• Rabinul Eitan Webb – Cofondator al Chabad House din Princeton și capelan evreu la Universitatea Princeton.
• Rabinul Chaim David Zwiebel – Vicepreședinte executiv al Agudath Israel of America.

   Comisia este prezidată de viceguvernatorul statului Texas, Dan Patrick, iar Dr. Ben Carson este vicepreședinte. Mandatul Comisiei include elaborarea unui raport cuprinzător privind:
  - fundamentele libertății religioase în America, 
  - identificarea amenințărilor actuale la adresa libertății religioase 
  - recomandarea de strategii pentru păstrarea și consolidarea protecției generațiilor viitoare
  - consilierea Biroului pentru Credință al Casei Albe 
  - îndrumarea Consiliului pentru Politici Interne privind Politicile Libertății Religioase.
 



   Papa Leon a reafirmat ieri, într-un discurs, faptul că familia reprezintă uniunea dintre un bărbat și o femeie, și a declarat că pontificatul său se va baza pe readucerea păcii în lume și redarea demnitătii de ființă creată de Dumnezeu pruncilor încă nenăscuți și persoanelor în vârstă.
 


 

   Vino să susții cauza Marșului pentru Virtuți și Religie în Școală, pe 17 mai!

   Personalități celebre, susținătoare ale ideii introducerii materiei „Virtuți și Religie” în școlile bulgare, s-au unit în jurul acestui slogan: "Școala nu este Biserică - dar este fiica ei!". Printre acestea se numără prezentatorul Nichi Kancev, actorii Irina Miliancova și Ianko Lozanov și întemeietorul fundației caritabile „Casa noastră este Bulgaria”, Plamen Mirianov, care au realizat mai multe videoclipuri cu mesaje hotărâte.

   Numeroase organizații civice, printre care Fundația „Casa noastră este Bulgaria”, Asociația „ROD” și „Luna familiei”, organizează un „Mare Marș pentru Virtuți și Religie în Școală”. Evenimentul are loc astăzi, 17 mai, de la ora 12:00, în fața Catedralei Sfântul Alexandru Nevski (vezi ARHIVA).

 

   Procesiunea este susținută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

 

   „De ce ar trebui să revină virtuțile și mai ales religia în școală? Pentru că, alături de matematică, biologie, fizică, pe care copiii noștri le studiază acum - religia este principala noastră valoare. Pentru că anul acesta se împlinesc 1160 de ani de la Botezul Bulgariei, de la acest mare gest umanitar făcut de Țarul Boris pentru viitorul nostru. 

   Biserica ne-a protejat în acești 500 de ani de sclavie. Paisie de Hilandar scria: Istoria slavo-bulgară se găsește în mânăstire" - zice Nichi Kancev și adaugă:

   „Religia ne va readuce la valori, la a ști cine suntem și încotro ne îndreptăm. Pentru că este frumos și ușor, scrie în Biblie, să-ți iubești prietenii și familia, iar o provocare și un test și mai mare este să-ți iubești dușmanii. Și multe alte citate pe care copiii noștri trebuie să le știe! Să fim împreună, numeroși, la Marea Procesiune”.

 

   „Am auzit undeva că școala 'nu este Biserică'. Și este perfect adevărat. Școala nu este Biserică - este fiica Bisericii! Biserica este maica școlii bulgare. Școala bulgară s-a născut din Biserica Ortodoxă Bulgară și nu ar trebui să permitem nimănui să separe o maică de copil”, spune categoric actorul Ianko Lozanov.

„Sunt fericit să trăiesc în vremea când putem readuce școala în sânul Bisericii Ortodoxe Bulgare”, a adăugat el.

 

 

   „Materia școlară 'Virtuți și religie' nu predică, ci educă spre cele mai înalte valori, ale credinței noastre ortodoxe. Ne învață responsabilitatea, respectul, milostenia, dragostea pentru aproapele nostru”, consideră actrița, mamă a 4 copii, Irina Miriankova, și adaugă:

   „Să arătăm că suntem pentru o școală în care se învață nu doar cu mintea, ci și cu inima”.

 

   Iată ce împărtășesc organizatorii de la Fundația „Casa Noastră este Bulgaria”, Asociația „ROD” și „Luna familiei”:

 

- Să apărăm dreptul copiilor din Bulgaria de a-L cunoaște pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos!

- Să apărăm dreptul copiilor de a înțelege credința Țarilor, Sfinților, celor mai vrednici strămoși, deșteptătorilor și luptătorilor pentru libertate!

- Să le dăm copiilor dreptul să învețe că omul nu s-a născut din maimuțe, ci a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu!

- Să le dăm copiilor dreptul să audă despre credința care a fost motivația și forța motrice a celor mai vrednici bulgari, a celor mai străluciți oameni de știință, a celor mai talentați artiști și a celor mai virtuoși și puternici oameni din lumea noastră!

- Să redăm demnitatea și imaginea originilă a școlii noastre! Să ne amintim că a provenit din învățăturile lui Hristos!

 

„Veniți și susțineți această cauză care schimbă vieți, prin MARȘUL PENTRU VIRTUȚI ȘI RELIGIE ÎN ȘCOALĂ, pe 17 mai!” - „Spre slava lui Dumnezeu, pentru viitorul copiilor Bulgariei și pentru binele poporului bulgar!” - un apel de la fundația „Casa noastră este Bulgaria”, împreună cu arhitectul ideolog Plamen Mirianov.

 

Iată ce mai spune organizația caritabilă:
   La propunerea Ministerului Educației și Științei, pentru prima dată din 1944, părinților li se va oferi posibilitatea și libertatea de a alege dacă odraslele lor ar trebui să studieze materia „Religie” la școală. Ei aleg, nu sunt obligați - întrucât pentru cei care nu doresc, va exista opțiunea de a studia o materie similară bazată pe filosofie și etică, așa cum se întâmplă în prezent.

   Aceste oportunități și libertatea de alegere întrerup cei 80 de ani de ateism obligatoriu în educație, impus după 1944. Deși are un caracter opțional și prevede opțiunea ca oricine nu dorește ca propriii copii să învețe religia, să îi înscrie la un profil de filosofie și etică, o întreagă comunitate din țara noastră s-a ridicat împotriva propunerii. Pe 15 mai, au organizat un protest, pentru a împiedica ALȚI părinți să își înscrie copiii la orele de religie; Un protest care nu își propune să-i protejeze pe copiii lor încât să nu fie cumva obligați să studieze religia - căci așa ceva nu se prevede - ci doar să-i priveze pe ALȚI părinți de această opțiune; Un protest care vizează păstrarea ateismului obligatoriu impus după 1944, pentru toți cei fără posibilitatea de a alege și opta în educația bulgară; Un protest care va primi supraexpunere, o acoperire mediatică largă și un sprijin politic semnificativ, inerente comunității care îl organizează. 

   Pentru ca acești oameni să nu-și atingă scopul de a-i priva pe ALȚI părinți de dreptul de a alege, prezentându-se ca singura „exprimare civică” pe această temă, Fundația Societatea Conservatoare și Luna familiei organizează un marș ÎN SPRIJINUL optării pentru orele de religie propuse de Ministerul Educației. 
 

   "Pe 17 MAI, sâmbătă, ne vom aduna în Piața Alexandru Nevsky, pentru a apăra dreptul părinților și copiilor la ALEGERE și OPȚIUNE. Ne vom uni, pentru a pune capăt celor 80 de ani de ateism obligatoriu în educație. Și mai presus de toate, ne vom uni pentru a fi vocea majorității tăcute din întreaga țară, a cărei voință este din nou călcată în picioare de minoritatea agresivă a pavajelor galbene.

   Dacă susțineți ideea, vă rugăm să vă alăturați nouă în piață și să anunțați despre eveniment (vezi ARHIVA). Mulțumim!". 


 


 

  TOT din BULGARIA: interviu cu PS Episcop Meletie

   - Spre ce este orientată loialitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare, fiindcă se suține că o mare parte a clerului superior a fost instruită aproape în întregime la Moscova, că anumite poziții ale Patriarhului Bulgar sunt definite de societate ca fiind pro-ruse, iar în ziua aceea, când au avut loc sărbătorile Botezului Bulgariei, menționarea Patriarhului sfânt Fotie și a Patriarhiei Ecumenice ar fi fost aproape exclusă... există motive pentru ca oamenii să creadă că Rusia încă se află în spatele Bisericii Ortodoxe Bulgare, așa cum se întâmpla din 1944?

 

   - Sper să nu-i dezamăgesc pe ascultătorii noștri, dar sunt ferm convins că o astfel de loialitate în felul în care este suspectată și în felul în care este articulată, nu există. Știți cine vă poate răspunde cel mai bine la asta? Rușii înșiși. Însăși Biserica Ortodoxă Rusă, dacă o intervievați vreodată, vă poate spune că Biserica Bulgară și clerul bulgar au fost cumva imprevizibile, surprinzătoare, acțiunile Sfântului Sinod nu au urmat o linie dreaptă.

   În ceea ce privește educația clerului nostru - aceasta începea încă din secolul al XIX-lea, când știți că unii dintre intelectuali, în general, erau absolvenți ai universităților din Europa Occidentală, iar alții - ai universităților și instituțiilor de învățământ din Rusia. Și, bineînțeles, în ceea ce privește Ortodoxia, majoritatea clerului exarhatului nostru a fost educat la Odessa, Moscova, Sankt Petersburg. Există și unii, dar mai puțini, care sunt absolvenți ai Academiei din Halki, care este o instituție de învățământ a Constantinopolului. 

   Apoi, de-a lungul secolului al XX-lea, desigur, un număr mare de viitori ierarhi de rang înalt au primit și ei educație, parțială sau completă, în Rusia. Și eu am fost acolo, un an. Erau acolo studenți, clerici, din Grecia și Siria, din multe țări. Poate că faptul că Statul Rus, Biserica Rusă este imensă, amploarea, oportunitățile, bibliotecile, viața academică, reprezintă motive ale unei astfel de cooperări. Dar nu poți impune această ștampilă pe care oamenii o examinează foarte primitiv, unei persoane care a trecut prin sistemul educațional al Bisericii Ortodoxe Ruse. Pot afirma absolut categoric că, în timp ce studiam acolo și după aceea, nu am simțit nicio presiune anume, nici măcar vreo presiune... Nu știu cum a fost în anii precedenți, ai Uniunii Sovietice.

   Repet, loialitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare față de Rusia poate fi verificată în lucrările sale reale, în măsura în care noi am fi urmat mereu vreun curs prestabilit de Moscova. Oricine cunoaște istoria Bisericii va vedea că nu este deloc așa. 

   În ceea ce-l privește pe actualul Patriarh al Bulgariei, Sanctitatea Sa Daniil, mi se pare, de asemenea, că lucrurile sunt extrem de tendențioase. Numele Sfântului Fotie cel Mare, Botezătorul nostru Întocmai cu Apostolii, prin care a fost botezat Sfântul Prinț Boris și întregul nostru popor, a fost articulat foarte clar în cuvintele și predicile Patriarhului, atât seara, cât și dimineața. Doar că, în opinia mea, există o interpretare dorită a comportamentului său într-o anumită cheie, dintr-o perspectivă specifică. Faptul că în unele cazuri poziția Patriarhului sau poziția Bisericii pe tema războiului pot coincide, că trebuie să existe pace, că este foarte important să se ajungă la un acord privind statutul Bisericii Ucrainene, faptul că aceasta coincide cu poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, nu trebuie să nască automat o corelație. Repet, pentru mine acestea sunt interpretări destul de tendențioase. 
   Desigur, în cazuri individuale, s-ar putea observa că anumite persoane au avut sau ar fi putut avea, nu știu, o astfel de loialitate, dar nu este regulă generală. Simpla discuție constantă despre cum clerul bisericesc s-ar afla aproape în holul biroului Patriarhului rus, așteptând ordine de acolo, înseamnă că nimeni nu are nici măcar idee despre trecut și prezent.

 

   - De ce este atât de important ca Biserica Ortodoxă Bulgară să facă să fie religia obligatorie în școli? Cum i-ați convinge pe cei care se îndoiesc de bunele intenții ale alianței Biserică, Partid și Stat care au vorbit dintr-o dată cu o singură voce? Cum se poate, potrivit unui tânăr cleric ca dumneavoastră, să fie restabilită legătura pierdută dintre Biserică și societate și să fie pentru totdeauna ignorată opinia celor care se îndoiesc de Biserica Ortodoxă Bulgară din cauza trecutului său comunist, de partid și sovietic?

   - Cu multă muncă, cu multă trudă, cu multă slujire, cu multe conversații, cu multă rugăciune. Este nevoie de o slujire și o dăruire cu adevărat măreață din partea clerului, din partea noastră ca slujitori ai Domnului și ai Bisericii, dar cred, și din partea fiecărui creștin obișnuit care dorește să-i atragă pe alții la Biserică. Cum ați spus, 30 de ani... o situație cu adevărat foarte tristă, chiar dacă au trecut ani în libertate, în democrație, în oportunități bune pentru dezvoltarea instituțiilor religioase fără restricții, de fapt, pașii pe care i-am făcut sunt aproape la fel de mici. Cu siguranță, în opinia mea, există un spirit poate prea insidios, tăcut și nerostit al acelui vechi regim comunist ateu și fără Dumnezeu, care este prezent în societate, prezent cumva și parțial în gândirea noastră. Acest spirit vechi nu a fost învins. El nu se arată chiar de la bun început.

   După mine, cred ca mulți oameni vor fi de acord că ne lipsește o reevaluare bună a acestor ani. Dar nu doar în sens politic, nu doar în sens social, în sens economic, să ne gândim cât de buni au fost sau cât de înapoiați au fost, ce ne-a provocat această perioadă, ci într-un sens mai global, uman și al civilizației, ce rău a făcut această perioadă poporului bulgar, pentru ceea ce reprezentăm ca oameni. Pentru că nu este chiar atât de simplu. Oricine înțelege sociologia sau psihologia ne-ar spune că numai câțiva ani de procese importante pot influența o persoană, darămite o perioadă atât de lungă care nu s-a limitat la reglementarea sferei publice, ci a abordat extrem de agresiv însăși mentalitatea persoanei, despre ce este binele, despre ce este răul, care sunt valorile sale. În acest sens, există un fel de mutație, putem folosi acest cuvânt puternic, pentru ceea ce s-a întâmplat cu poporul nostru. Cel puțin parțial, dacă nu generalizăm, ne-am schimbat total. Dar există niște distorsiuni serioase, ale căror răni și cicatrici le purtăm și astăzi. Bătălia pentru materia ‘Religie în școlile bulgare’ își are rădăcinile în această dorință de a depăși ceva din acest regim și spirit ateist teribil care a pătruns în societatea bulgară.

   Biserica noastră, Episcopii noștri vorbesc public cu toate partidele politice, de 30 de ani. Acesta a fost întotdeauna un subiect - îmi amintesc de când eram copil - care era cumva constant la televizor, atât la Patriarhi, cât și la Mitropoliți, vorbind despre cât de importantă este introducerea religiei și despre cum avem probleme, pentru că religia nu este introdusă. Și toate partidele politice, apropo, în acești 30 de ani au promis mereu și nu au luat niciodată măsuri concrete. În acest sens, în prezent nu avem vreo situație surprinzătoare în care doar Biserica s-ar fi gândit la asta, Patriarhul Daniil s-ar fi gândit să introducă acest subiect, sau vreun politician... ci vorbim despre ceva care are o lungă istorie de încercări de a convinge instituția de învățământ, Ministerul Educației și oamenii de stat în general, că fiii bulgarilor trebuie să primească astfel de cunoștințe. Cunoştinţe; cunoștințe în două domenii principale - să știe despre religie și spiritualitate în general, să știe ce sunt acestea, ce religii există, ce credințe, ce culturi, ce principii spirituale, să dobândească destule cunoștințe despre propria tradiție spirituală, și anume creștinismul ortodox. Există, de asemenea, oportunitatea, pentru cei care aparțin minorității musulmane, de a învăța despre propria lor tradiție. Există o a treia opțiune - copiii și familiile care nu se identifică cu niciunul dintre aceste două grupuri religioase sau, chiar dacă se identifică, nu doresc ca micuțul lor să fie educat în această tradiție, astfel încât să aibă o educație mai generală, dar totuși religioasă. În opinia mea, acest lucru nu poate fi considerat în niciun fel negativ. Și toate criticile care se revarsă pe această temă nu se bazează pe adevăr, sau rareori se bazează pe adevăr.

 

   - Se menționează adesea că există o educație similară și în Rusia. Cum pot fi risipite aceste îngrijorări? Repetăm ​​cumva vreun model rusesc al faimosului Patriarh Gundiaev?

   - Uitați, chiar nu pot permite ca în secolul XXI, cu internetul constant, care a devenit un standard pentru noi, și cu oportunitatea ca o persoană nu doar să răsfoiască o enciclopedie publicată acum 40 de ani, ci să verifice care este legislația Rusiei, să acceseze cadrul de reglementare, să afle despre tot ce se întâmplă în lume... să susțină așa ceva, de exemplu, că ar exista o educație religioasă în Rusia. Din păcate, în Rusia nu există o educație religioasă. Nu există o astfel de educație ortodoxă în Rusia.

   În opinia mea, este foarte ingenios să suprapui mai multe imagini despre ceea ce este Rusia, ca fiind un monstru cu multe capete. Una este imaginea sovieto-comunistă a acestui imperiu al răului, cealaltă este civilizația, cultura rusă, așa cum există de secole. Și, apoi, există situația politică actuală, care a fost condusă de actualul Președinte rus timp de mulți ani. Aceste trei lucruri sunt amestecate și nu se poate alcătui o imagine adecvată, reală și adevărată despre ceea ce reprezintă Rusia. Nu e treaba mea și nici nu m-aș deranja... Dar în Rusia, credința, religia și Biserica sunt foarte limitate.

   Până de curând, nu-mi amintesc când s-a schimbat asta, dar Crăciunul nu era zi liberă. Când studiam, Crăciunul în calendarul lor, 7 ianuarie, nu era zi liberă. Până de curând, nu era posibilă susținerea unei disertații de doctorat în Rusia la disciplina teologie, deoarece exista o rezistență foarte puternică din partea cercurilor academice universitare față de recunoașterea teologiei ca specialitate cu drepturi depline. Îmi amintesc că am fost la astfel de susțineri de doctorat, în care se explica faptul că, dacă teologia presupune existența lui Dumnezeu, atunci aceasta nu poate face parte din programul academic al unei universități. În ultimii 6-7 ani, Biserica Ortodoxă și alte instituții religioase au reușit să obțină recunoaștere pentru instituțiile lor de învățământ. Adică, teologii din Rusia erau considerați ca și cum nu ar avea diplomă. Ea nu le era recunoscută. Faptul că undeva în mass-media avem o prezență puternică a Patriarhului Chiril la anumite sărbători civile, nu înseamnă că în viața reală societatea rusă a scăpat încă de trecutul sovietic, sau că ar exista un fel de propagandă ortodoxă rusească acolo. Acesta este un lucru pe care ar trebui să-l examinăm cu atenție pentru ceea ce este, nu să ne imaginăm ce am vrea noi să fie.

 

   - Dacă Vi s-ar oferi o slujire departe de mediul Vostru obișnuit, în Australia, de exemplu, ați fi de acord?

   - Aceasta este o întrebare la care răspunsul este foarte complicat, deoarece depinde de mulți factori. Pe de o parte, noi, cei care am devenit călugări, nu ne-am făcut călugări pentru a trăi viața care ne vine în minte sau pe care ne-o dorim. În capul, inima și mintea fiecăruia care a devenit călugăr, se află dorința de a urma voii lui Dumnezeu, care se exprimă prin chemarea altor oameni. Domnul poate să apară, să ne ceară ceva direct, prin revelație, dar acest lucru este foarte rar. În majoritatea cazurilor, în mare măsură, Dumnezeu își descoperă voința, prin voința altor oameni. Mai ales a celor care au o astfel de responsabilitate, prin voința celor care conduc Biserica. În acest sens, desigur, trebuie să ne gândim cu atenție, la cum să urmăm chemarea lui Dumnezeu și, în același timp, suntem liberi să ne recunoaștem propriile limite, slăbiciuni, neputințe sau lucruri, pe care le considerăm un obstacol, încât să le refuzăm. Nu pot răspunde la întrebarea aceasta.

 

   - Duminica, un număr mic de persoane participă la slujbele bisericești. 80% din populație s-a declarat ortodoxă, dar bisericile, sunteți de acord, nu sunt atât de pline pe cât ar putea fi. Ați menționat deja că tendința poate fi inversată, prin multă muncă. Pe lângă multă muncă, prin ce altceva?

   - Prin cuvântul muncă, înțeleg tocmai o slujire misionară a Bisericii, pentru a găsi o cale către acei oameni care nu văd rostul rămânerii la slujbă, pentru a găsi o cale către oamenii care nu văd deloc nevoia instituției Bisericii, dar au credință în Domnul, au credință în Fiul lui Dumnezeu Hristos, adică sunt creștini, au încredere în Ortodoxie, o simpatizează, se simt apropiați de ea, dar nu se văd pe ei înșiși ca parte a stării specifice actuale a Bisericii Ortodoxe Bulgare, nu vor să facă parte... Așa înțeleg eu, că trebuie să găsim o cale către acești oameni. 

    Cred că, de-a lungul anilor, a existat o retragere și o înstrăinare reciprocă ce trebuie depășite. Sentimentul aproape de insultă, nu-i așa, „ei bine, nu m-au căutat”, cum pot spune preoțimea și clerul, „stăm aici în lăcaș și îi așteptăm, iar ei nu vin”, prin urmare „suntem jigniți”; iar pe de altă parte oamenii spun „ce face Biserica pentru mine, ce fac acești preoți pentru binele meu, din moment ce vorbesc despre dragoste, milă și bunătate, iar eu nu-i văd în viața mea personală”... adică sunt multe prejudecăți și iluzii care trebuie dărâmate. Cred că abordarea corectă ar fi, fără a dori să încheiem conturi și să ne spunem unii altora cine prin ce a dat-o în bară de-a lungul anilor, să știm că, în cele din urmă, Biserica nu ne reunește ca un club sau o instituție socială de oameni cu viziuni similare despre lume, ci Biserica este trupul viu în care comunicăm cu Domnul Dumnezeul nostru.

    Așa cum noi, preoții, episcopii, monahii, avem nevoie de Hristos și vedem viață în El, tot așa orice alt creștin are nevoie de Hristos, are nevoie de Trupul și Sângele Lui, are nevoie de sfințire, are nevoie de iertare în Taina Pocăinței, în spovedanie, rugăciune și exemplul comun. Biserica nu se limitează, așa cum ați spus, doar la slujbele liturgice. Biserica este vie în toate - în cărți, în conversații. Vorbim despre Sfinți... iată, acum, sfintele moaște ale Sfântului Nicolae din Mira, care au ajuns la Vidin. Cum poate fi important pentru noi acest om, care a trăit cu atâtea secole în urmă? De ce avem nevoie de Sfinți? De ce sunt ele exemple vii și reale pentru noi? Ce, din viețile lor, îmi poate fi de folos în viața de zi cu zi, în starea mea confuză, în dinamica mea? 
   Cred că Biserica este această frumoasă prefigurare a Cerului, Biserica este prefigurarea Împărăției lui Dumnezeu - Biserica tocmai ca o comunitate, ca viață, ca Taine, ca o comunitate în care învățăm să iubim. Biserica ar trebui să fie locul unde învățăm aceste lucruri, este școala noastră. Da, nu vedem aceste lucruri aici sau acolo. Așadar, trebuie să recunoaștem, cu conștiința curată, cât de mult greșim, cât de mult avem de recuperat, dar fără pretenții, să încercăm să facem ceea ce depinde de noi. Și să avem încredere în Dumnezeu, desigur.

   Puteți asculta interviul în fișierul audio . Sursa: Radiodifuziunea Națională Bulgară
 


 

   APEL AL SINDICATELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNT
   Sindicatul din Învățământ al Bulgariei admiră și susține introducerea materiei „Virtuți și Religie” în sistemul educațional încă din clasa I. 98% dintre participanții la un sondaj indică faptul că sistemul de învățământ din Bulgaria ar trebui să formeze nu doar oameni de succes și competenți, ci și oameni buni și morali - ceea ce reprezintă o lipsă evidentă în întreaga societate bulgară, se arată într-un comunicat al președintelui sindicatului, Dr. Iulian Petrov.

 

   Anunțul specifică faptul că „sindicatul este categoric că sistemul de învățământ bulgar trebuie să formeze cunoștințe și abilități la copii, dar și să-i educe ca indivizi virtuoși și responsabili, întrucât bunătatea se formează prin educație”.

   Aproape 80.000 de profesori bulgari au declarat că o astfel de materie are sens, conform opțiunilor propuse de Ministerul Educației și Științei, relatează sindicatul.

 

„Cei care lucrează în instituțiile de învățământ sunt convinși că educația morală este o parte integrantă a formării socio-emoționale și a dezvoltării personale. 

Familia și școala ar trebui să ne învețe și să ne educe pe calea smereniei și toleranței, mai eficient decât o fac acum”, se arată în mesaj.

 

   „Astăzi, formarea unui sistem de valori este o sarcină a întregii societăți, dar părinții și profesorii rămân cei mai importanți factori în implementarea acestei calități cheie a omului modern. 

   Sindicatul din Învățământ face apel la toți lucrătorii din domeniul educației care lucrează în instituțiile de învățământ și care doresc să oprească declinul valorilor, prin consolidarea funcției educaționale a școlii; care doresc ca elevii să învețe și să-și formeze virtuți și valori spirituale, iar părinții, profesorii și societatea să fie împreună - pentru copiii lor, să se alăture procesiunii naționale „Pentru Virtuți și Religie”, se arată în mesaj.

 

   Dacă armonia nu se restabilește în sala de clasă și nu se iau măsuri pentru a preveni agresivitatea dintre elevi și presiunea asupra profesorului, în curând nu va mai fi nimeni care să predea în sălile de clasă".

 


 

   O mică minoritate din Bulgaria, dar extrem de agresivă și gălăgioasă, încearcă să facă presiuni asupra autorităților, pentru a renunța la o cauză nobilă.

   Pe 17 mai are loc un marș pașnic, în sprijinul propunerii de introducere a materiei „Virtuți și Religii” în programa școlară. Informațiile de mai jos au fost oferite Uniuni Jurnaliștilor Ortodocși, de către Cristian Șvarek, președintele Fundației Societății Conservatoare și al Asociației Luna familiei și organizatorul procesiunii de astăzi, sâmbătă, susținută și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Vezi INTERVIU video. 

 

   – Domnule Șvarek, organizați o procesiune în sprijinul ideii Ministerului Educației și a Bisericii Ortodoxe Bulgare de a introduce materia „Virtuți și Religii” în programa școlară obișnuită. De ce?

   – În primul rând, pentru că în Bulgaria această opțiune nu este disponibilă majorității părinților. Fiind o materie opțională, în majoritatea școlilor directorul alege să nu aibă o astfel de materie – un astfel de profil „religios”. Nimic nu este liber selectabil.

   În Sofia, din 250 de școli, doar 7 directori au decis să aibă o astfel de opțiune. Adică, în prezent, majoritatea persoanelor care vor să-și înscrie copiii la o astfel de materie nu au această oportunitate. Odată cu acceptarea acestei propuneri de către Ministerul Educației, singurul lucru care se întâmplă este că această oportunitate se deschide tuturor părinților și tuturor școlilor.

   Spun „oportunitate”, pentru că nu este în niciun fel obligatorie, așa cum se pretinde. Singurul lucru care se întâmplă, este că cei care doresc își vor putea înscrie copiii la o materie confesională – religie sau islam – iar cei care nu doresc, la o materie complet nereligioasă – etică, virtuți și filozofie. Adică, această propunere a Ministerului Educației și Științei oferă în prezent doar oportunități, oferă opțiuni. Și, pe de altă parte, un val foarte mare de oameni se organizează - majoritatea din spectrul liberal - care au decis să protesteze împotriva acestei opțiuni, a acestei posibilități.

   Ne adunăm, la două zile după ei, cu ideea de a spune că nu este absolut nimic în neregulă cu a oferi mai multe opțiuni, mai multe oportunități, mai multă libertate părinților din școală. Mai exact, marșul nostru de susținere a introducerii, este programat pentru sâmbătă, 17 mai. La ora 12:00 ne adunăm în Piața Alexandru Nevsky. Vom pleca de acolo. Procesiunea se va desfășura, ca orice alt eveniment similar - într-un mod absolut pașnic, într-un mod calm, civilizat.

   Un număr extraordinar de profesori au spus că vor veni la marșul nostru – oameni de la universități, părinți, inclusiv elevi – majoritatea de la licee. Acest lucru va fi pe deplin reprezentativ pentru acest subiect și pentru sistemul de învățământ. Un marș care va spune, pur și simplu: „Dați oamenilor această opțiune - nimic mai mult”.

 

   – Ați menționat opoziție. Ați auzit vreun argument potrivit împotriva introducerii materiei „Virtuți și Religii”?

   – Toate argumentele aduse de întreaga campanie împotriva acestui subiect s-au bazat pe mituri, legende și minciuni. Nu a existat niciun argument care să abordeze adevărata problemă. Argumente împotriva acestui lucru au fost aruncate în spațiul public tot timpul – de exemplu, ‘de ce preoții ar trebui să intre în școli’. Și nimeni nu a sugerat vreodată așa ceva. Nu se sugerează că preoții ar trebui să intre. Aceia vor fi doar profesori din sistemul de învățământ bulgar.

   Sau – argumente precum: copiii nu ar trebui îndoctrinați. Din nou - nimeni nu a propus un caracter obligatoriu, darămite îndoctrinare, având în vedere că oricine nu dorește ca odraslele sale să studieze o materie confesională, „religia”, va putea să le lase în seama a ceva care seamănă cu „filosofia și etica” actuală - fără nicio îndoctrinare, fără nicio religie.

   Adică, întreaga campanie împotriva acestui subiect a trecut prin recuzită bazată pe dezinformare. Este o rezistență în principal din partea unor oameni care sunt fundamental împotriva religiei și a Bisericii. Există o comunitate în Bulgaria, de oameni liberal-progresiști ​​de stânga - conform modelului european, occidental - care sunt anticlericali declarați, atei declarați, care nu vor ca religia să figureze ca ceva fundamental și central în societate - indiferent în ce instituție. În general, ei se opun religiei și găsesc argumente tehnice pentru aceasta: „cum va fi predată?”, „de ce?”, „vor exista profesori?”. Și, de fapt, când răspunzi la toate aceste argumente, baza principală devine în sfârșit clară - și anume, că sunt împotriva religiei.

 

   – De mai multe ori auzim argumentul că prin intermediul acestei materii: „Putin va intra în școala bulgară”?

   – Și de ce? Care este logica acestui lucru? Va scrie Putin manualele? Evident că nu – vor fi redactate de Ministerul Educației. Sper ca Putin să nu controleze Ministerul Educației. Nimeni nu își imaginează așa ceva în Bulgaria.

   Va intra Putin prin intermediul profesorilor? Am auzit și eu un astfel de argument - că profesorii erau vechi putiniști și rusofili. Dar, doamnelor și domnilor, aceiași profesori îi învață în continuare pe copiii dumneavoastră. Deci, ce e nou? Dacă această materie este pur și simplu ceva suplimentar programului, dar este deja predată – în opinia dumneavoastră – de putiniști, rusofili și agenți ruși, atunci ei vă iradiază copiii cu propagandă rusească. Asta e o prostie. Nimic nou, nimic diferit, legat de Rusia, nu este inclus în această materie.

 

   – Și, în final – apelul dumneavoastră la participare?

   – Toți cei care își doresc ca părinții bulgari să aibă această opțiune – această libertate suplimentară – să poată alege pentru copiii lor să studieze materia „religie”, dacă doresc, veniți să ne susțineți sâmbătă, 17 mai, la ora 12:00, în Piața Alexandru Nevsky. Pentru că, pe de altă parte, rezistența este foarte crudă, foarte aprigă – o minoritate mică, foarte mică în Bulgaria, dar extrem de agresivă și gălăgioasă, încearcă să facă presiuni asupra autorităților, să le sperie, să le facă să renunțe la o cauză bună. Pentru că, vedeți, există „rezistență publică în stradă”. Ei bine, haideți să demonstrăm pe 17 mai, la ora 12:00, în Piața Alexandru Nevsky, că există și opusul - că există, de fapt, un număr mult mai mare de oameni în Bulgaria care susțin această idee.

 

PENTRU IMAGINI TRANSMISE ÎN ACEASTĂ ZI, de la MARȘ (click aici: )

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.