Sfânta Mânăstire Halmyris, Murighiol, Tulcea, își sărbătorește miercuri, 26 martie 2025, cel de-al doilea hram: Sfinții Montanus Preotul și soția sa Maxima.
În seara zilei de marți, 25 martie, la malul Dunării și porțile Deltei, se va săvârși Slujba Vecerniei Mari cu Litie, începând cu ora 19:00, în demisolul Mănăstirii, lăcaș ce găzduiește Sfintele Moaște întregi ale celor doi Mucenici ai Cetății Halmyris, Sfinții Epictet și Astion – Sfinții cu cele mai timpurii sfinte moaște descoperite vreodată la noi în țară.
A doua zi, începând cu ora 9:30, va fi oficiată Slujba Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcei. Bineînțeles că, așa după cum deja oamenii sunt obișnuiți, vor participa mai mulți preoți și diaconi, iar slujba va fi urmată de o agapă frățească destinată credincioșilor din apropiere și pelerinilor de pretutindeni.
Din câte știți, lucrările la ridicarea bisericii Sfintei Mănăstiri continuă, în prezent aflându-ne la etapa de ridicare a turlelor. Starețul Sfintei Mânăstiri Halmyris este Preacuviosul Părinte Arhimandrit Iov.
Despre cei doi Sfinți, starețul sfintei mânăstiri ne-a istorisit:
Preotul daco-roman Montanus și soția sa Maxima din cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi), locuită în acea perioadă de daco-romani, au fost martirizați de persecutorii care slujeau lui Dioclețian, mucenicia lor fiind consemnată în Martirologii.
Sfinții mărturisitori ai Lui Hristos au fost înecați în apele râului Sava, dar valurile învolburate le-au adus trupurile la mal, în mâinile credincioșilor care s-au îngrijit să fie cinstite cum se cuvine.
O biserică purtând același hram, îi așteaptă, în aceleași zile, și pe românii din Timoc – Serbia, în satul Isacova, aflat în componența comunei Ciupria din Valea Moravei.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna martie 2025.