Friday 14 june 2024

Sfârșit de săptămână ca pe crestele muntelui

 Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfăsurându-se în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe, organizează în perioada 15-16 iunie (sâmbătă și Duminică) o serie de activități gastronomice și ateliere meșteșugărești cu specific montan-pastoral.

 

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară
Program: între orele 10-15

 

În cadrul Programului "Târgul de țară", grădinile din lunca muzeului sunt îngrijite și semănate cu toate legumele și verdețurile ce se găseau în grădina de la curte, acolo de unde în doar câțiva pași puteai să culegi ingredientele necesare unor preparate delicioase și sănătoase.

Astfel, în cele două zile vom organiza ateliere gastronomice prin care se valorifică legumele și verdețurile care înveselesc deja grădinile de zarzavaturi sau inundă piețele.

Gospodari de la Râu Sadului vor fi alături de noi și vor prepara sâmbătă: ciorbă de salată și tocană de cartofi noi cu carne de porc, iar duminică: ciorbă de păstăi și varză crudă călită cu cârnați.

 

Tot la "Târgul de țară", în cele două zile se vor realiza și ateliere gastronomice cu preparate din lumea pastorală, ca parte a proiectului: "Hrană și adăpost în lumea muntelui. Modele de folosire a resurselor și de adaptare la mediu în civilizația pastorală", finanțat prin AFCN.

 

În ambele zile, se va prepara balmoș ciobănesc așa cum se prepara la stână atunci când soseau oaspeți. Se va bate și smântână în bădau pentru a face unt și a-l întinde pe pâine și presăra cu sare.

 

Locație: sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA
Program: între orele 10-15

 

În cadrul proiectului "Hrană și adăpost în lumea muntelui. Modele de folosire a resurselor și de adaptare la mediu în civilizația pastorală" finanțat prin AFCN am invitat meșteri care ne vor recrea secvențe de atmosferă din lumea muntelui, de la stână.

David Aurel și Avram Ciprian vor construi o surlă, un adăpost pastoral cu utilizare sezonieră. Înainte de apariția colibei, surla era utilizată de către ciobani pe toată perioada în care urcau cu turmele de oi în zona de fânațe. Vizitatorii vor putea observa și experimenta acest model de locuire, preluat din zona Argeșului, Sătic, adaptat de păstori la peisajul și resursa zonei.

Adresă:
   Strada Pădurea Dumbrava nr. 16-20

 
Meșterul Adrian Șușa va lucra obiecte din lemn cu specific pastoral, folosite frecvent la stână: bâta ciobănească, răvarul pentru mărunțit cașul, răbojul pentru însemnat oile.

Atelierul de prelucrare a lânii va ilustra etapele prin care aceasta trece până când devine

fir numai bun de țesut, croșetat sau răsucit și apoi produs finit. Până la mijlocul secolului al XX-lea, lâna era una dintre resursele valoroase rezultate din creșterea oilor, fiind în competiție chiar cu producția de brânză. Putem lua ca termen de comparație plata cosașilor veniți la fâneață care era de un kilogram de lână spălată pentru o zi de muncă la coasă.

atelier tesere toarce lână
Lâna era fibra folosită cel mai des pentru a face textile, dat fiind faptul că în mediul rural nu era familie care să nu aibă măcar câteva oi. Dintre articolele făcute din lână amintim: cergile, desagii, traistele, ciorapii, pantalonii, hainele groase de iarnă, covoarele, cuverturile, păretarele.

ghem lână

Atelierul meșteșugăresc va fi completat de o expoziție cu instrumentar specific etapelor de prelucrare: ciubărul pentru spălat, lupul scărmănător și pieptenii, fusul, furca, tocălia, cârligele (andrelele).

cioplit sculptat instrumentar stână

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, desfășurându-se în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe.

Cosmin Călinescu,

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.