Publicat pe 27.06.2024

Acorduri dumnezeiești, la hramul din 2024 al marelui Sfânt Grigorie Dascălul

 

 

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost unul dintre cei mai de seamă Mitropoliți al Țării Românești, păstorind între anii 1823 și 1834. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 22 iunie, iar o Slujbă înălțătoare a avut loc în acest an, în Sfânta Mânăstire Căldărușani, acolo unde se află sfintele sale moaște, întregi, fiind savârșită de un sobor de preoți și diaconi și de credincioșii apropiați cu sufletul acestei minunate lavre monahale. 

 

 

 

Totul s-a desfășurat sub protia Părintelui stareț Lavrentie. Întrucât sărbătoarea din acest an a coincis cu cea închinată cinstirii speciale de vară a Moșilor și strămosilor noștri, rânduiala din mânăstire a fost una deosebită, Slujba Pomenirii celor adormiți fiind oficiată în Paraclisul-Muzeu al Mânăstirii. 

 

 

 

Monument istoric de mare importanță națională, sfântul lăcaș plin de încărcătură duhovnicească și martor a nenumărate minuni ale Duhului Sfânt aflat în lucrare, se află în prezent într-un proces, parcă deja de prea lungă durată, de restaurare. 

 

 

 

A urmat, după o scrută procesiune, Slujba Sfintei Liturghii de măreție cu adevărat Arhierească la zi de hram, săvârșită la modestul și frumosul Altar de Vară. 

 

 

 

Numărul credincioșilor prezenți în acest an nu a fost unul foarte mare, însă trăirea duhovnicească reală și bucuria lucrului bine-împlinit, deopotrivă conlucrarea în slujire,  au ajutat la împlinirea unei comuniuni aparte. 

 

 

 

Cântările de strană, ale corului obișnuit Sfintei Mânăstiri - de această dată plin de o emoție greu de înțeles, odată ce zilnic, conform rânduielii mânăstirești, se dăruiește pe sine, prin psalmodieri minunate, proslăvirii acestui iubit Sfânt român, sub îndrumarea Cuviosului Părinte Aurel, extrem de inspirat de vestitul protopsalt Macarie prezent în acest loc altădată - au întrecut, într-un acord minunat, cântul de păsări și de foșnet de frunză de tei nu demult înflorit, al micii "păduri" aflate dicolo de zidurile de cetate, în duhul cel mai dumnezeiesc de pace.

 

 

 

Deși o viață întreagă s-a îndeletnicit doar cu tălmăcirea cărților (cu traducerea operelor Sfinților Părinți în românește) și cu respectarea pravilei călugărești, în duhul tradiției Sfântului Paisie de la Neamț, Mitropolitul Sfânt Grigorie s-a dovedit a fi un ierarh destoinic întru purtarea toiagului vlădicesc, înfăptuind o seamă de lucruri vrednice de pomenire.

 

Căutând să pună rânduială în viața mănăstirilor închinate, în fruntea cărora a așezat egumeni de neam român, și colaborând cu Veniamin Costachi și cu călugării de la Neamț, a întărit și mai mult, conform istoricilor, legăturile dintre munteni și moldoveni, contribuind astfel la pregătirea marelui act al Unirii din 1859.

 

 

 

Prin toate acestea, Sfântul Mitropolit Grigorie rămâne una din figurile cele mai reprezentative ale ierarhiei bisericești din Țara Românească, în toată istoria acesteia. El își merită pe deplin numele de „Dascălul” pe care i l-au dat contemporanii și urmașii săi acum aflați la ceas de cuvenită cinstire.

 

 

 

Vă împărtășim, în prea smerită măsură, câteva dintre momentele și trăirile minunate de care cei prezenți au avut parte, rânduite sub forma unui album foto în care merită să vă bucurați de o privire cât mai... în detaliu (click aici).

 

 

 

Ion Teo-Christian

 

Lăcașuri Ortodoxe

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.