Nicio protoierie fără o călătorie!
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada aprilie–septembrie 2024, Eparhia Buzăului și Vrancei implementează un nou program pentru tineret: "Nicio protoierie fără o călătorie!", în cadrul căruia fiecare protoierie organizează câte o excursie culturală de 1-3 zile pentru copii, la diferite obiective culturale și duhovnicești din regiune.
Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mânăstiresc
În ziua de 30 mai 2024, la Mânăstirea Bogdănești din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc proiectul „Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mânăstiresc”, participanții cinstind și împlinirea a 100 de ani de la nașterea PS Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților între anii 1992 și 2004. A vorbit, pentru tineri, Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, pe tema: „Hristos, Bucuria Cea Veșnică”.
VĂ SEMNALĂM:Pr. Prof. dr. Docent Mihai VALICĂ a publicat articolul: Biserica, armata și școala – între simboluri sacre și realitatea contemporană - pe care îl puteți accesa dând click aici!
"Cel Ce este" are un alt mesaj. NU un mesaj distructiv, apocaliptic, catastrofal...
În Duminica din 26 mai 2024, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vorbit cu ocazia primei vizite pastorale în Parohia Șuncuiuș, precizând că neorânduielile deranjante de astăzi, stricăciunea și alterarea tot mai frecvente, cauzate de înstrăinarea de Dumnezeu, progresivă, a omului contemporan, nu sunt altceva decât rânduiala lui Dumnezeu și pregătirea promisă în cărțile Sfintei Scripturi pentru Cerul Nou și Pământul Nou. Înțelegând acestea, noi creștinii, care suntem vestitorii dragostei, puterii și atotputerniciei lui Dumnezeu în lume, avem datoria să propovăduim tuturor că, deși pământul trece prin grele încercări și omenirea pare că a luat-o razna, Cel Care este Iubire, "Cel Ce este" are un alt mesaj. Nu este un mesaj distructiv, apocaliptic, catastrofal, ci plin de speranță! Toate trebuie să se întâmple, inclusiv moartea noastră. Numai că moartea nu are ultimul cuvânt, pentru că acesta Îi aparține lui Dumnezeu. Și Cuvântul lui Dumnezeu este Cuvânt de Viață, Cuvântul Învierii, Cuvântul Cel Înviat, Domnul nostru Iisus Hristos".
Statuia lui Mihai Viteazul, pe locul de odihnă al Bihorului românesc
În ziua de 23 mai 2024, în Oradea, a avut loc ceremonia de sfințire a statuii ecvestre a Voievodului Mihai Viteazul, din fața Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”. Ea se află, astfel, pe locul în care Voievodul întregitor și oastea sa s-au odihnit pe drumul spre Praga, cu destinația finală Viena.
Foarte mulți copii și tineri, la sfințirea noii Troițe din sat
Foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populare au fost prezenți la sfințirea unui Paraclis cu hramul „Duminica Sfântul Apostol Toma” și a unei noi Troițe, în Parohia Măgura din Protopopiatul Caransebeș. S-a lucrat foarte mult, în ultima perioadă, iar joi, 30 mai 2024, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers special în această comunitate, binecuvântând-o.
Episcopia Devei și Hunedoarei își extinde activitatea educațională în Deva
Încă din anul 2022, funcționează la Deva Grădinița "Episcop Gurie Georgiu", unde învață, se joacă și cresc, într-un mediu creștin, 80 de preșcolari. Începând cu toamna anului 2024, în Deva vor funcționa, sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei, ca structură a Seminarului Teologic Ortodox "Sfânta Ecaterina" de la Prislop, încă două cicluri de învățământ, primar și gimnazial.
Biserica "Sfinții Voievozi" din Țăndărei, readusă la chipul cel dintâi, după 185 de ani de la prima sfințire
În ziua de 2 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a sfințit lucrările exterioare și pictura la Parohia "Sfinții Voievozi" din Țăndărei, Protopopiatul Fetești, județul Ialomița, săvârșind, de asemenea, Sfânta Liturghie. Biserica parohială a fost readusă la chipul cel dintâi, după 185 de ani de la prima sa sfințire (LDt Image - o privire în amănunt).
Bucurie, în Mânăstirea "Sfântul Ioan Rusul" din Slobozia de Giurgiu
La data de 27 mai, în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Rusul, ocrotitorul Mânăstirii cu același nume din localitatea Slobozia, județul Giurgiu, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie, în altarul de vară al Sfintei Mânăstiri, întâmpinat cu mare bucurie de credincioși (LDt Image - o privire în amănunt).
Sărbătoarea "Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica"
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrititorul Eparhiei Râmnicului, a fost sărbătorit în chip deosebit la Catedrala Arhiepiscopală, Duminică, 19 mai. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către ÎPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Sărbătoarea "Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica" (28 aprilie – 5 mai 2012) a fost introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, începând cu anul 2014, la inițiativa ÎPS Părinte Irineu.
SEMNAL: + Ioan Casian Mironosițele femei primele mărturisitoare ale Învierii lui Hristos
"Să urmăm exemplul femeilor mironosițe în misiunea noastră de creștini și să vestim acolo unde suntem învierea lui Hristos spre bucuria și mântuirea tuturor" (Episcopul Ortodox Român al Canadei)
Reîntemeierea Sfintei Mese și sfințire de paraclis la Meseșenii de Sus
Duminică, 2 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Meseșenii de Sus, Protopopiatul Zalău. Preasfinția Sa a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului, și a săvârșit Sfânta Liturghie.De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și micul paraclis ridicat de săteni.
Localitatea Meseșenii de Sus are o vechime de peste 800 de ani. În 1785, în sat a fost construită o biserică masivă cu ziduri groase de un metru şi acoperiş de şindrilă, în 1875 lăcaşul fiind restaurat, tot în acelaşi an fiind edificate o şcoală şi o casă pentru învăţător, punându-se, astfel, bazele învăţământului primar în această zonă.
„Ucenicii credinţei”
Marţi, 28 mai 2024, Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Drobeta-Turnu Severin a găzduit a XVI-a ediţie a concursului judeţean „Ucenicii credinţei”, fiind implicate 23 echipaje de la clasa a III-a si 39 echipaje de la clasa a IV-a: 108 copii, veniți de la mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi.
Retârnosirea bisericii parohiei Ianca II
Duminică, 2 iunie 2024, Preasfinţitul Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a oficiat slujba de retârnosire a bisericii parohiei Ianca II.
Târnosirea Altarului din satul Peștera
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a târnosit Duminică, 26 mai 2024, Altarul bisericii cu hramurile „Sfânta Treime și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Peștera, Protopopiatul Bran-Zărnești.
Protoieria Buzău I și=a reînnoit sediul administrativ
Clădirea în care funcționează Protoieria Buzău I a fost resfințită joi, 23 mai 2024, în urma finalizării unor importante lucrări de renovare, amenajare și dotare a sediului administrativ. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Turneu de șah
Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioan Casian, la Catedrala Episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Saint-Hubert, QC, duminică, 26 mai 2024, a avut loc cea de-a patra ediție a turneului de șah „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Evenimentul, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Canadei și coordonat de către domnul Cezar Vitencu, a devenit o adevărată tradiție pentru românii de pe aceste meleaguri.
Au participat în jur de 40 de tineri cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani, împărțiți pe mai multe grupe. La turneu au participat tineri din Montreal, Rive Sud, Montremblant, Saint Jerome și alte localități din provincia Quebec. Elementul surpriză al acestui an a constat în faptul că tinerii participanți au putut aduce cu ei un prieten localnic spre a participa la eveniment.
Lăcașuri Ortodoxe