Publicat pe 05.07.2024

Știri Ortodoxe [1] în file de Letopiseț (5 iulie 2024)

 

 

Pentru noi, povață...

 

 

Iar ca să fie clară învățătura că Ipostasurile Dumnezeiești sunt Trei într-Unul și Ființa Dumnezeiască este Una în Trei, ne rugăm spunând:

 

„Sfinte Dumnezeule (Tatăl), Sfinte tare (Fiul), Sfinte fără de moarte (Duhul Sfânt), miluiește-ne pe noi”!

 

„Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi! Doamne (Tatăl), curățește păcatele noastre; Stăpâne (Fiul), iartă fărădelegile noastre; Sfinte (Duhul Sfânt), cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru sfânt numele Tău”!

 

Sintetizând, spunem:

 

„Prea Sfântă Treime, Dumnezeul nostru, slavă Ție”!„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție”!

 

Sau, și mai pe scurt:

 

„Doamne, miluiește”!

 

† SEBASTIAN,Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

 

 

 

La Catedrala din Sibiu

 

Împodobită cu ramuri verzi şi flori, ca pentru marele praznic premergător sărbătorii hramului, Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu şi-a aşteptat credincioşii de Rusalii pentru a-L mări şi a-I mulţumi lui Dumnezeu, dar şi pentru a se ruga Preasfintei Treimi ca să primească ocrotire. Sfânta Liturghie din ziua de praznic a fost oficiată de ÎPS Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

 

 

 

 

De Rusalii, la Mânăstirea „Sfinții Voievozi” Slobozia

 

Anul acesta, în ziua de 23 iunie 2024, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Mânăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia. Preacuviosul Părinte stareț Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, a mulțumit Preasfinției Sale pentru dragostea arătată obștii monahale și credincioșilor.

 

 

 

 

De Rusalii, la Catedrala din Timișoara

 

Numeroși credincioși au mers la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

 

 

 

 

Ceremonie de înfrățire

 

În data de 25 iunie 2024, credincioșii din două comunități românești de pe ambele maluri ale Prutului - Bucium și Ratuș - au trăit momente de profundă bucurie și împlinire sufletească în cadrul unei ceremonii de înfrățire, prin semnarea solemnă a Acordului de Înfrățire.

 

 

 

 

Hramul Mânăstirii Bixad

 

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea Bixad, împreună cu PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar și starețul acestei mânăstiri din Protopopiatul Oaș, cu ocazia hramului sfântului lăcaș.

 

 

 

 

Mănăstirea de la Cașva

 

 

 

Pe data de 30 iunie, ÎPS Părinte Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mânăstirea „Toți Sfinții” de la Cașva, în prezența a numeroși credincioși pelerini din județul Mureș. Mănăstirea „Toți Sfinții” de la Cașva este situată pe Valea Gurghiului, la poalele dealului Dumbrăvița. Prima vatră monahală de aici a fost atestată documentar la anul 1473, când a fost consemnată refugierea în acest loc a mai multor monahi din Moldova. Respectivul așezământ a fost distrus la 6 decembrie 1761 de armata generalului Bukow. Pe 18 martie 1994, a fost așezată piatra de temelie a noului lăcaș, urmând ca în data de 26 decembrie 1995 să fie sfințit paraclisul.

 

 

 

La Mânăstirea „Sfinții Atanasie și Chiril” din Copou

 

În ziua de 30 iunie, obștea de maici a Mânăstirii „Sfinții Atanasie și Chiril” din Copou a primit binecuvântarea PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

 

 

 

 

Primul hram al comunității din Florești

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Tuturor Sfinţilor” din Floreşti (Republica Moldova). Primul hram al comunităţii „Tuturor Sfinţilor” din Floreşti s-a serbat în ziua de 27 iunie 2021.

 

 

 

 

 

 

În Santander

 

 

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a slujit Vecernia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel în parohia de la Santander, care îi are drept ocrotitori.

 

 

 

 

La Catedrala din Saint-Hubert

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024, comunitatea românească din zona Montrealului a sărbătorit prin rugăciune pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Episcopală Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfinții Mucenici Epictet și Astion din Saint-Hubert, QC. Evenimentele au debutat în pre-ziua Praznicului, cu slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de PS Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei. A doua zi a fost săvârșită Slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie.

 

 

 

Lângă Izvorul Îngerului

 

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul Stârciu. Cu acest prilej, la slujbă au participat numeroși credincioși veniți din satele învecinate. Biserica schitului este ridicată în apropierea locului cunoscut de către sătenii din localitatea Stârciu și din satele vecine sub denumirea de „Fântâna Leacului” sau „Izvorul îngerului” și se numește astfel datorită faptului că, aici, există un izvor care își revarsă apele, anual, cu puţin timp înainte de praznicul Rusaliilor și care, după câteva săptămâni, seacă din nou. Pe locul acestui izvor, despre a cărui apă oamenii locului spun că are proprietăți miraculoase, ar fi existat, între secolele XI-XIII, o mănăstire, cunoscută în istorie sub numele de Mănăstirea Meseș.

 

 

 

 

În ctitoria lui  Grigore Ghica voievod

 

 

La praznicul Pogorârii Sfântului Duh, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a poposit în mijlocul obștii monahale a Mânăstirii "Sfânta Treime" Cerneți, din localitatea fostă reședință a județului Mehedinți. Vechea vatră monahală de la Cerneţi se află în imediata apropiere a Municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“ (29 octombrie). Mânăstirea a fost zidită în anul 1662, de Grigore Ghica voievod.

 

 

 

 

Resfințire la Radomirești

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, PS Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Radomireşti, resfințind biserica și monumentul eroilor.

 

 

 

 

 

 

Sfințirea Pontonului „Regina Maria”

 

 

Luni, 1 iulie 2024, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a fost prezent în comunitatea localității Stelnica, unde a sfințit un punct de acostare ambarcațiuni de agrement mari și mici: Pontonul „Regina Maria”.

 

 

 

 

 

 

Expoziție de carte bisericească și veșminte, la Castelul Bran

 

 

Punerea în valoare a patrimoniului de carte veche bisericească și veșminte de cult din Protopopiatul Bran-Zărnești a reprezentat un obiectiv esențial al oficiului protopopesc, care a organizat în acest sens o expoziție la Castelul Bran, dorind să fructifice potențialul turistic al zonei și din acest punct de vedere.

 

 

 

Hramul Mănăstirii Cârțișoara

 

 

Așezământul monahal de la Cârțișoara, județul Sibiu, și-a sărbătorit hramul în acest an prin Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Sfânta Mânãstire Cârţişoara, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este atestată de prin jurul anilor 1400, cu prilejul unor danii făcute de domnul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, Mănăstirea este distrusă la anul 1761 de  trupele imperiale austriece. Aşadar, din cauza persecuţiilor, mănăstirea sfârșește prin a fi incendiată total  de către generalul austriac Bukov, în anul 1761, într-o încercare disperată de a înăbuşi propovăduirea credinţei strămoşeşti, ortodoxe, de către călugări. Aşa se face că în anul 1991 un colectiv de fruntaşi evlavioşi ai comunei Cârţişoara a luat iniţiativa de a reînfiinţa vechiul schit.

 

 

 

 

PS Părinte Vincențiu: 15 ani de la întronizarea ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost prilej de mare bucurie pentru clerul și credincioșii care au aniversat și împlinirea a 15 ani de când Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a fost întronizat în Eparhia din Bărăgan. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 5 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

 

La „Lumina florilor de Rusalii”, până pe 22 iulie

 

Sâmbătă, 22 iunie 2024, a avut loc vernisajul expoziției „Lumina florilor de Rusalii”. Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a organizat această expoziție de icoane pe lemn, miniaturi medievale și manuscrise, la „Casa Națională” din incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara. Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 22 iulie 2024.

 

 

 

 

La Parohia Ratuș

 

 

Pe 23 iunie 2024, credincioșii care s-au alăturat în rugăciune la Parohia din localitatea Ratuș, raionul Criuleni, Republica Moldova, au avut parte de buchete de bucurii duhovnicești, cu ocazia praznicului Pogorârii Sfântului Duh.

 

 

 

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

 

 

 

 

 

 

Hramul Catedralei din Mănăștur

 

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, PS Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul hramului. Biserica Parohiei, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

 

 

 

 

Hramul Mânăstirii Icoana

 

 

Un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului sfintei Mânăstiri Icoana din localitatea Crasna, județul Gorj, în ziua de 24 iunie. Mânăstirea Icoana a fost fondată în 1996, terenul provenind din moștenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu, care l-a donat Bisericii.

 

 

 

 

 

 

Icoana izvorâtoare de mir a Sfintei Ana, în Chicago

 

 

În după-amiaza zilei de 25 iunie, creștinii ortodocși români din Chicago s-au bucurat de binecuvântarea adusă de venirea icoanei Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, izvorâtoare de mir, de la Mânăstirea Sfântul Tihon din Pennsylvania, fiind întâmpinată de către ÎPS Părinte Mitropolit Nicolae. Pe 9 mai 2004 - Ziua Mamei în SUA - Icoana Sfintei Ana, Maica Sfintei Fecioare Maria, aflată în Biserica Ortodoxă Rusă a Maicii Domnului "Bucuria tuturor celor întristați" din Philadelphia a început să izvorască mir. În acea duminică, unul dintre enoriași i-a spus parohului că Icoana Sfintei Ana părea să „transpire”.

 

 

La o investigație mai amănunțită, Pr. Atanasie a observat picături vizibile de lichid, acumulări de lichid fiind văzute pe manșeta de pe mâna stângă a Sfintei Ana și pe vălul de pe umărul stâng. Picături au fost găsite și în alte locuri de pe icoană. Lichidul este parfumat, ușor uleios. Inițial, mirul arăta ca niște picături de lacrimi, ca și cum Sfânta Ana plângea. Mai recent, în alte părți ale icoanei au apărut pete mici de mir, care se mișcă încet. Icoana Sfintei Ana a fost comandată de Părintele Atanasie, în 1998, la Mânăstirea Muntele Măslinilor din Ierusalim, fiind binecuvântată la Mormântul Domnului din Biserica Învierii din Ierusalim. Din toamna anului 2012, Icoana se află la Mânăstirea Sfântul Tihon, iar în prezent nu plânge.

 

 

 

 

Comuniune și credință

 

„Comuniune și credință”, așa ar putea fi rezumat hramul principal al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena, unde sute de români au participat Duminică, 23 iunie, la evenimentele prilejuite de această sărbătoare, alături de ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

 

 

 

 

La ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare

 

 

Marți, 2 iulie, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cinstit la Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, ctitoria sa. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești a fost ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare, împreună cu fiul său cel mare, Alexandru, între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494.

 

 

 

 

Slujbă Arhierească la Paraclisul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră

 

Marți, 2 iulie 2024, PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica de lemn din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Municipiul Sighetu Marmației, cu ocazia serbării hramului.

 

 

 

 

Sfințire la Ghinghești

 

 

În Duminica Tuturor Sfinților, localitatea Ghinghești, protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, a primit vizita ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei din apropierea Mânăstirii Adam, pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din acest sat gălăţean. Cu acest prilej, biserica a primit şi al doilea hram, închinat Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

 

 

 

 

La Mânăstirea Râmeț

 

 

Sâmbătă, 29 iunie, în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii monahale de la Mânăstirea Râmeț, protopopiatul Aiud. Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. Prima atestare documentară a vetrei monahale datează din anul 1377. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, biserica a fost restaurată în anul 1792, funcționând ca biserică de mir între anii 1826-1932. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea regimului comunist în România. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, în prezența unui numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi.

 

 

 

 

Sfințire de Clopote

 

 

În după-amiaza zilei de 29 iunie, ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Slobozia-Voinești din Protopopiatul Iași III, cu prilejul sfințirii de clopote noi.

 

 

 

 

Hramul Schitului Periprava

 

 

Duminică 30 iunie 2024, PS Visarion, Episcopul Tulcei a liturghisit la Schitul „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Periprava, cu ocazia hramului.

 

 

 

 

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare cinstit în Republica Moldova

 

 

Marți, 2 iulie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în mijlocul comunității „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, Republica Moldova. Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Antonie cel Mare și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Bălți, Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), a fost înființată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, în luna ianuarie 2021.

 

 

 

 

Slujbă Arhierească și hram la Bilbao

 

 

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a slujit Vecernia sărbătorii Tuturor Sfinților în parohia de la Bilbao, cu ocazia serbării hramului.

 

 

 

 

Slujitori veniți de departe, la Misiunea românească din Kelowna

 

 

Misiunea românească din British Columbia, Canada, "Sfântul Ierarh Nectarie" s-a îmbrăcat în veșmânt de sărbătoare în zilele de 29 și 30 iunie. Evenimentele au început sâmbătă 29 iunie cu slujirea Sfintei Liturghii de către: Ieroschimonahii Ștefan (Nuțescu) și David (Gălbează) de la Schitul Lacu, Protosinghelul Cosma (Giosanu) de la Schitul Neagoe-Vodă Basarab (Argeș), Pr. Ciprian Pavel Roman, preot paroh, și Pr. Nicu Liuță. A urmat o întâlnire cu credincioșii, în care Ieroschimonahul Ștefan a răspuns întrebărilor și a oferit sfaturi duhovnicești. Duminică, 30 iunie 2024, PS Episcop Ioan Casian a slujit în Kelowna.

 

 

 

 

Hram la Porolissum

 

 

Duminică, 23 iunie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul zălăuan Porolissum, care s-au adunat în număr mare la sfânta biserică, în zi de hram. Piatra de temelie a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ierarh Alexandru” din Porolissum-Zalău a fost sfinţită la Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în anul 2000. Anul 2016 a fost unul important în istoria acestei parohii, întrucât, în data de 12 iunie, lăcașul de cult a fost târnosit de ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de PS Părinte Petroniu.

 

 

 

 

În Mânăstirea Strehaia - ctitoria lui Matei Basarab

 

 

La prăznuirea Preasfintei Treimi, obștea monahală a Mânăstirii Strehaia a primit în mijlocul ei pe PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Mănăstirea Strehaia datează de la 1645, fiind ctitoria lui Matei Basarab urmași al boierilor Craiovești.

 

 

 

 

Resfințire la Poiana Blenchii

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Poiana Blenchii (Jibou), pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului, și a săvârșit Sfânta Liturghie.La strămutarea satului pe actuala vatră, de către cneazul Ioan Blenche, persoana de încredere a lui Ștefan cel Mare, care deținea Cetatea Ciceului, s-a adus și biserica de lemn, care a fost pusă în actuala curte a bisericii și care a dăinuit până în anul 1882, când vechiul lăcaș de cult a fost demolat de localnici, de la acesta păstrându-se la parohie doar ușile împărătești și prestolul sculptat în piatră.

 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.