Liceul bucureștean Sfinții Trei Ierarhi are propria bisericuță
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit Duminică, 26 mai 2024, Paraclisul Liceului teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din Capitală, al cărui fondator este Părintele Profesor Vasile Gavrilă, paroh al Bisericii paraclis universitar „Sfântul Nicolae–Ghica”. Aflată pe locul 5 în țară ca rată de promovabilitate a examenului de Bacalaureat, instituția este acreditată din anul 2016.
Obștea maicilor Mânăstirii Pantocrator din Alba Iulia și-a întâmpinat Arhipăstorul
În data de 9 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Mânăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia, a cărei obște se află sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu.
Noua biserică, ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina, a acestei mânăstiri, a fost ridicată începând cu anul 2015, fiind târnosită pe 18 iulie 2021, având drept ctitor pe binecredinciosul Mihai Oancea. Aici, se află spre închinare Icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghiorâtul, adusă de la Mânăstirea Vatoped din Athos, racla cu o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare și racla cu sfinte moaște ale celor doisprezece Sfinți Apostoli.
Târnosirea noului paraclis al Mânăstirii Bisericani, pe locul apariției Maicii Domnului
La Mănăstirea Bisericani din Protopopiatul Piatra Neamţ, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud şi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, au sfințit în ziua de 9 iunie 2024, biserica nou construită din zid lângă istoricul paraclis al aşezării monahale. Lucrările de construcție s-au derulat pe parcursul ultimilor 20 de ani,sub coordonarea Părintelui stareţ Serafim Mihali.
Acesta este locul în care Maica Domnului s-a arătat sihaștrilor deznădăjduiți, în secolul al XV-lea, atunci când Sfântul Cuvios Iosif Sihastrul și alți pustnici rămăseseră fără Biserica lor de lemn "Buna Vestire", arsă în timpul invaziei otomane. Când intenționau să plece în Athos, Preasfânta Fecioară li s-a arătat, dintr-un stejar, asigurându-i că nu doar Athosul ci și ținutul în care se aflau este grădina Sa, poruncindu-le să rămână pe loc.
Mare sărbătoare la Basilica de la Niculițel
Cu ocazia prăznuirii Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Kamasie și Filip, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion al Tulcei a săvârșit împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și cu ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfânta Liturghie la Basilica de la Niculițel.
Bucurie în satul Gara Rediul Mare din Republica Moldova
Luni, 3 iunie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Gara Rediul Mare, comuna Grinăuţi, Ocnița, cu ocazia sărbătoririi hramului sfântului lăcaș.Istoric: Piatra de temelie a bisericii a fost pusă, în data de 7 august 2014, de către ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor. Sfințirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2023.
Inițiativă a Copiilor: Semne de Carte cu Citate Biblice
O Inițiativă a Copiilor a avut loc în Parohia "Sfântul Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta", Brunete și Boadilla del Monte (Madrid-Spania), în Duminica din 2 iunie 2024. Este vorba despre o expoziție de semne de carte, cu tematică biblică, la care au participat 14 copii și tineri din parohie. Fiecare semn de carte este decorat cu desene realizate manual, reflectând perspectivele lor asupra versetelor biblice și oferind o interpretare vizuală autentică și emoționantă a acestora, după cum a consemnat Doamna Preoteasă Ruxandra Sava.
O nouă Troiță, sfințită în zona Babadagului
Duminică 2 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcei, a binecuvântat o nouă troiță ridicată pentru eroii localității Cârjelari, în Protopopiatul Babadag. Slujba de sfințire a urmat Sfintei Liturghii săvârșite în Biserica "Nașterea Maicii Domnului" din localitate.
Parohia Vicalvaro - cinci ani de slujire
În a V-a Duminică după Paști, 2 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a slujit Sfânta Liturghie în parohia Vicalvaro din Madrid, la împlinirea a cinci ani de când aceasta a fost încredințată Părintelui paroh Vadim Partinica.
Bucurie mare, la „Micii creştini din Bicaz”
În Biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bicaz, judeţul Neamţ, s-a desfășurat joi, 6 iunie 2024, cea de-a XV-a ediţie a Concursului judeţean „Micii creştini”, dedicat elevilor din ciclul primar, participând 45 de copii din clasele I-IV, reprezentând 9 școli din județ.
Vasile Macariu Moldovan, personalitate marcantă a Revoluției din 1848
Marți, 4 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, a fost prezent în parohia Boziaș, protopopiatul Târnăveni, oficiind slujba de binecuvântare a unei bisericuțe din localitate. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei a sfințit piatra funerară a revoluționarului paşoptist prefectul Vasile Macariu Moldovan, din vecinătatea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Evenimentul a marcat cu anticipație împlinirea a două secole de la nașterea revoluționarului (24 iunie 1824), originar din localitatea Sânpaul, județul Mureș, recunoscut peste ani drept una din personalitățile marcante ale Revoluției din 1848 (prefect al Legiunii a III-a de Câmpie din armata lui Avram Iancu, luptând alături de „crăișorul munților” pe Valea Târnavei Mici, în Câmpia Transilvaniei și în Munții Apuseni). Vasile Macariu Moldovan este ctitorul bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Boziaș, ridicată în anul 1877, și al Școlii românești construite în imediata vecinătate a lăcașului de închinare.
Mitropolitul cărturar Dosoftei - 400 de ani de la naștere. Psaltirea în versuri (1673)
În an omagial, la 400 de ani de la nașterea Mitropolitului cărturar Dosoftei, Arhiepiscopia Iașilor anunță lansarea proiectului Restitutio. Mitropolitul cărturar Dosoftei - 400 de ani de la naștere. Psaltirea în versuri (1673).
Proiectul se desfășoară în perioada 3 iunie - 15 noiembrie 2024, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - Filiala Iași, și are ca scop readucerea în atenția tinerei generații a operei și figurii lui Dosoftei, teolog, cărturar, poet, traducător, mitropolit al Moldovei, nume de referință în domeniul științei, culturii și artei și personalitate reprezentativă a spațiului românesc, care a contribuit substanțial la dezvoltarea literaturii și artei românești. Principalele activități vizează editarea și tipărirea volumului Psaltirea în versuri (1673) – ediția critică de N.A. Ursu-Mitropolia Moldovei și Sucevei, 1974, facsimil și transliterare, conferință de lansare a cărții și de promovare a beneficiilor lecturii în rândul tinerilor, donație de carte la nivel național.
O nouă Troiță pe traseul Rucăr – Bran
Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a sfințit o troiță pe traseul Rucăr – Bran, în duminica a cincea după Sfintele Paști.
Aceasta a fost zidită de domnul Mihai Gheorghe, șeful Secției de Drumuri Naționale Pitești, fiind înălțată ca popas de rugăciune, dar și în amintirea tuturor celor care au lucrat la acest drum.
O nouă bisericuță în Parohia Homorâciu, pe Valea Teleajenului
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit Duminică 26 mai 2024 o mică bisericuță în cimitirul Parohiei Homorâciu, pe Valea Teleajenului. Hramul principal al Parohiei Homorâciu este „Adormirea Maicii Domnului”, iar noul paraclis a primit hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Schitul Sfântul Neagoe Basarab din Vlădești, la aproape un an de la întemeiere
În Duminca închinată femeii samarinence, Preasfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului a evidențiat eforturile părinților veniți de la schitul Lacu pentru construcția noului așezământ monahal de la Vlădești.
În ziua de 1 mai 2023 era sfințită piatra de temelie pentru acest nou schit închinat Sfântului Neagoe Basarab. Lăcașul este construit în comuna argeșeană Vlădești, având călăuzirea părinților români de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.
A fost târnosită biserica Mânăstirii Bârnova
În cea de-a cincea duminică după Paști, a Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bârnova, județul Iași, savârșind slujba de târnosire a bisericii. După aproape 400 de ani de la prima atestare documentară a Mânăstirii Bârnova (23 septembrie 1628), a fost finalizat un însemnat proiect prin care aşezământul monahal a fost readus la lumină.
Mare bucurie și frumusețe la Bucium Poieni
Pe data de 2 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu de Alba Iulia s-a aflat la Biserica „Înălțarea Domnului” din parohia Bucium Poieni, protopopiatul Câmpeni, edificată în anul 1724. Lăcașul de cult, ridicat în timpul stăpânirii habsburgice, a suferit de-a lungul timpului numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare, toate acestea fiind realizate cu sprijinul deosebit al bunilor credincioși.
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, la ceas aniversar
"Din traista cu stele a lui Dumnezeu, acum 80 de veri, a apărut, în frumusețea lumii văzute, în Cracăul-Negru din Țara Mușatinilor, pruncuțul Constantin, care, atunci când Dumnezeu a binevoit, pentru că toată vremea-și are vreme, a ajuns în demnitatea de Arhiereu în Cetatea Basarabilor, în Eparhia Argeșului și Muscelului".
Cu ocazia frumoasei aniversări, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj aniversar.
Întru mulți și binecuvântați ani, Stăpâne!
Pelerinajul Înălțării Domnului, la Mânăstirea Neamț
Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor împreună cu Protopopiatul Târgu Neamț organizează a treia ediție a Pelerinajului cu ocazia Sărbătorii „Înălțării Domnului”, hramul Mănăstirii Neamț.
Pelerinajul cuprinde două trasee, fiecare având ca lungime aproximativ 16 km.
Lăcașuri Ortodoxe