Publicat pe 05.07.2024

Știri Ortodoxe [2] în file de Letopiseț (5 iulie 2024)

 

 

Pentru noi, povață...

 

 

Vi s-a părut prea neînsemnată osteneala curelarului din Alexandria [din viața Sfântului Atonie cel Mare]? Dar, oare, este puțin lucru să-și facă cineva datoria, ca acela? Un familist cu frica lui Dumnezeu, cu rugăciune în toată ziua, cinstit în munca sa și, mai presus de toate, căutând să-și mulțumească semenii cu lucrul său și să nu aibă niciodată ceva asupra cuiva? Câți dintre noi ne facem datoria așa cum și-o făcea el?…

 

Iată, ca să înțelegem noi că sfințenia este, deopotrivă, și vocația săracului, și a familistului, și a omului de rând, și ca să nu mai căutăm zadarnic scuze pentru a nu ne sfinți viața, crezând – în mod greșit − că sfințenia este un dar care se primește, nu se „cucerește”, de aceea ne-a dat Domnul exemplul acesta atât de obișnuit și de comun, care ne-a surprins pe toți. Să facem la fel și vom fi și noi sfinți! Să acceptăm „proba” aceasta a sfințeniei! Proba cu martori!…

 

† SEBASTIAN,Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

 

 

 

Sfinţire la Oteştii de Jos, Cungrea

 

 

În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, PS Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit în Oteştii de Jos. După sfințirea aghiazmatarului și a monumentului eroilor în anul 2018, acum a fost sfințită o clădire nouă, cu paraclis și birou la parter, iar la etaj o sală de reuniune cu bibliotecă și cameră de locuit.

 

 

 

 

Veniți de luați lumină!

 

Editura Andreiana oferă o nouă și frumoasă carte de învățătură arhipăstorească, sub titlul „Veniți de luați lumină!” - Predici la perioada Penticostarului, a ÎPS Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

 

 

 

 

Trei zile de praznic, comuniune și poveste

 

„Trei zile de poveste” este genericul sub care credincioșii din Parohia Fabric-Vest (Timișoara) au sărbătorit hramul bisericii lor, Pogorârea Sfântului Duh, între 22-24 iunie 2024. Au fost trei zile pline de lumină și de căldură sufletească, adunând la un loc credincioși de toate vârstele. Sărbătoarea a început încă de sâmbătă (22 iunie) cu expoziția de costume populare „Povești de acasă”. În mijlocul exponatelor, a avut loc și un recital duhovnicesc închinat folclorului românesc.

 

 

 

 

Slujba Arhierească la Biserica din Iliuța Bozghii

 

 

Marți, 25 iunie 2024, PS Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Biserica de lemn din Iliuța Bozghii, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, este filie a Parohiei Ciosa. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 25 octombrie 2005, iar după trei ani, la data de 10 august 2008, biserica a fost sfințită de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

 

 

 

Târnosirea unei noi biserici la Sânpetru Mare

 

 

La praznicul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, credincioșii parohiei Sânpetru Mare, copii, tineri și vârstnici, s-au adunat, cu inimile pline de bucurie, pentru a participa la unul din cele mai importante evenimente ale parohiei lor și anume târnosirea noii biserici „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

 

 

 

 

La Mânăstirea Rebra-Parva

 

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mânăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului. Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățile Rebra și Parva, a fost întemeiată în anul 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe locul unei vechi mănăstiri (secolul XVI) care a fost desființată prin decret imperial, în anul 1782.

 

 

 

 

Slujbă Arhierească la Viile Fabric

 

 

În duminica întâi după Rusalii, Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a săvârșit Sfânta Liturghie, la altarul de vară al parohiei timișorene Viile Fabric.

 

 

 

La Parohia Filiași I

 

 

La Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Filiași I, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.

 

 

 

 

Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare

 

Joi, 4 iulie 2024, începând cu ora 19:00, va avea loc lansarea volumului „Icoanele Împărătești ale lui Iacov Zugravul de la Tiocu de Jos. Istorie și Restaurare”, la Muzeul Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Muzeul Mitropoliei.

 

 

 

 

Hramul Mănăstirii „Ștefan Vodă” de la Vad

 

 

Marți, 2 iulie 2024, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mânăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, județul Cluj, cu prilejul hramului. Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, ctitorie ștefaniană, a fost reactivată în toamna anului 2011, la inițiativa ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, mănăstirea se află în proces de rectitorire, lucrându-se la ansamblul monahal.

 

 

 

 

Hramul Parohiei Lindenthal, Köln

 

 

În data de 23 iunie 2024, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Parohia ortodoxă românească din orașul Köln, cartierul Lindenthal, și-a sărbătorit hramul și cei patru ani de la înființare. Perioada de sărbătorire a început în mod anticipat, din data de 09.06.2024, cu venirea în mijlocul comunității noastre a Părintelui Profesor Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din München.

 

 

 

 

Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, la Biserica din Parcul Cancicov

 

Ca semn al dragostei pe care ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o arată față de credincioșii băcăuani și în mod special față de enoriașii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Municipul Bacău, joi, 27 iunie 2024, la Biserica din Parcul Cancicov a fost prilej de mare bucurie, pentru că a fost adusă spre închinare racla cu odoarele Sfântului Gheorghe Pelerinul, de la Mănăstirea Văratec.

 

 

 

 

La Mânăstirea Țeghea

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mânăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Țeghea din județul Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea sfântului lăcaș.

 

 

 

 

Sfințirea lucrărilor de restaurare a Bisericii din Gherman

 

 

La „Duminica Tuturor Sfinților", PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit lucrările de restaurare și conservare a Bisericii „Sfânta Treime” din Gherman, jud. Ilfov, finalizate anul trecut.

 

 

 

 

 

 

Sfântul Ștefan cel Mare cinstit în Iași

 

Singurul lăcaș de rugăciune din Iași închinat Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt a îmbrăcat zilele trecute haine de sărbătoare, cu prilejul hramului. Marți dimineață, 2 iulie, ÎPS Părinte Athanasie, Mitropolit de Sisaniou şi Siatisti, dimpreună cu PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

 

 

 

 

Hramul Bisericii din Măcin

 

 

Sâmbătă 29 iunie 2024 - PS Visarion, Episcopul Tulcei, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Măcin, cu ocazia hramului.

 

 

 

 

Maica Teofana de la Vorona

 

 

Până în 1959 a avut parte de pace duhovnicească dar apoi, în urma decretului comunist de lichidare a mănăstirilor, a fost alungată de la Râșca în ziua de 7 decembrie. În acest context, a ajuns să muncească la Filatura de in şi cânepă din Fălticeni. Acolo, alături de alte maici izgonite din mănăstiri, a trăit o viaţă curată. Este vorba despre Maica Teofana (Scântei) de la Mănăstirea Vorona, care a împlinit 90 de ani...

 

 

 

 

25 ani de activitate în Saint Sulpice

 

 

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a prăznuit Duminica Tuturor Sfinților, 30 iunie 2024, slujind Sfânta Liturghie în parohia ortodoxă română din Paris, Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva. Slujirea Preasfinției Sale a marcat împlinirea a 25 ani de activitate a comunității parohiale din Saint Sulpice, Paris.

 

 

 

 

 

 

 

 

Târnosire la Mânăstirea Bobota

 

 

Luni, 24 iunie 2024, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-au aflat în mijlocul obștii Mânăstirii Bobota, unde au oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Situată la granița județelor Sălaj și Satu Mare, mânăstirea a luat ființă în 2004, 13 iunie, când a fost sfințită și piatra de temelie a acestei mânăstiri. Biserica adăpostește mici părticele din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, și un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

 

 

 

 

Schitul Toplița, de la Gura Izvorului 

 

 

 

Motiv de aleasă bucurie duhovnicească pentru obştea Schitului Mânăstirii Toplița de la Gura Izvorului din județul Harghita, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”: hramul a fost serbat prin slujirea PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în cadrul unui sobor extins de preoți și diaconi, la invitaţia PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Poziționat într-un cadru natural feeric, nu departe de monumentul eroilor de la Secu, construit în 1925 de primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, Schitul se află sub ascultarea Sfintei Mânăstiri „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Toplița.

 

 

 

 

FESTIVALUL JUDEŢEAN DE TOACĂ DE LA BRASTAVĂŢU

 

 

În data de 16 iunie 2024, s-a desfășurat în parohia Brastavățu cea de-a X-a ediție a Festivalului Județean de Toacă. Anul acesta au fost prezenți 33 de copii, bucuroși și de prezența Maicii Epiharia de la Mânăstirea Brâncoveni, care i-a încântat cu un ritm de toacă.

 

 

 

 

Mânăstirea „Soborul Sfințiilor Apostoli” din Bran

 

 

Mănăstirea „Soborul Sfințiilor Apostoli” din localitatea Şimon, judeţul Brașov, situat pe pe vârful Dealului Balaban şi-a sărbătorit hramul din acest an prin Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

 

 

 

 

În Parohia Fratelia

 

De praznicul Sfintei Treimi și al Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, parohia Fratelia din Timișoara a îmbrăcat haine de sărbătoare prin prezența PS Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

 

 

 

 

Ceremonia militară și religioasă

 

 

În anul 1913 armata austro-ungară, prin Corpul 12 Armată Imperial şi Regal Austro-Ungar şi în baza unui contract de închiriere, organizează în mod oficial în zona localităţii Cincu un poligon de manevră pentru nevoile sale operaţionale. Prima menţionare istorică pentru Armata Română a fost făcută în contextul Primului Război Mondial, când se menţionează luptele crâncene purtate între Divizia 6 Infanterie, comandată de către generalul Nicolae Arghirescu, şi Divizia 89 Infanterie germană, comandată de către generalul von Lutwitz. Atunci, în septembrie 1916, după o încleştare deosebit de sângeroasă, ofensiva trupelor germane a fost respinsă. Ca o mărturie a acestor evenimente, pe locul denumit acum generic Crucea Nord Cincu aflat în perimetrul zonei de instrucţie, se găseşte un monument şi un mic cimitir în care odihnesc deopotrivă combatanţi ai celor două tabere. Marți, 2  iulie 2024, ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat la ceremonia militară și religioasă prilejuite de aniversarea a 105 de ani de  existență a Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.

 

 

 

 

Binecuvântarea lucrărilor de la Năsal

 

Pe 30 iunie 2024, PS Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul micii comunități din Năsal, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate până în prezent la noua biserică parohială. 

 

 

 

 

Morisena - cea mai veche mânăstire atestată documentar de pe teritoriul României

 

 

Pentru Mânăstirea Morisena din comuna Cenad (Sânnicolau Mare), prăznuirea Nașterii Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului este hram. Cu prilejul hramului, Mânăstirea s-a bucurat de vizita Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, ÎPS Părinte Ioan. Mănăstirea Morisena a fost înființată în anul 2003, pe temeiul faptului că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, fiind cea mai veche așezare monahală atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre.

 

 

 

 

Opera poetică – Părintele Constantin C. Popescu

 

 

Creația poetică a părintelui Constantin C. Popescu poate fi împărțită în două direcții: poezii laice și poezii religioase. Poeziile laice sunt dedicate naturii, limbii, patriei sau unor mari personalități literare, iar poeziile religioase creștine constituie adevărate rugăciuni dedicate Celui Preaînalt și lăcașurilor de cult. În Duminica întâi după Rusalii, în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Bisericii Pocreaca, la finalul Sfintei Liturghii a avut loc lansarea volumului „Opera poetică – Părintele Constantin C. Popescu”. Volumul, îngrijit de Pr. protoiereu Mihail Roșu, a fost publicat la editura Printhaus din Iași.

 

 

 

 

Hramul Mânăstirii Bârsana din Maramureșul Voievodal

 

 

Duminică, 30 iunie 2024, PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mânăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli” Bârsana, Protopopiatul Sighet, județul Maramureș, cu ocazia hramului sfântului lăcaș. Cu acest prilej, înaine de săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat și sfințit Icoana hramului.

 

 

 

 

Resfințirea Bisericii Slăvuța

 

 

În data de 30 iunie 2024, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii Slăvuța (Târgu-Cărbunești, Gorj).

 

 

 

 

Sfințire de nouă casă parohială

 

 

În ziua de 30 iunie 2024, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Strâmbu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii noii case parohiale și a monumentului eroilor.

 

 

 

 

Parohia Ortodoxă Română Sfinții Ioachim și Ana din Seattle, Washington

 

 

Parohia din Seattle s-a aflat sub ocrotirea Sfântului Arhiepiscop Ioan de Maximovici, încă de pe când se săvârșeau slujbele în capela catedralei ortodoxe rusești, acolo unde Sfântul Arhiepiscop și-a dat sufletul sfințit în mâinile Domnului, pe când însoțea Icoana făcătoare de minuni din Kursk a Maicii Domnului. După achiziționarea actualului lăcaș de cult, Sfântul Ioan a ocrotit parohia și pe credincioșii săi. Duminică, 30 iunie 2024, lângă părticica din sfintele moaște ale Sfântului Ioan Maximovici pe care o deține parohia, a fost oficiată Slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, participând un număr însemnat de credincioși.

 

 

 

 

Vizită arhierească în Westfalia

 

 

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim a vizitat trei parohii din Protopopiatul Westfalia, aducând prin binecuvântarea arhierească, bucurie preoților și credincioșilor din aceste parohii: în nou înființata parohie din Gummersbach, în parohia Lüdenscheid și în parohia Essen-Mettmann, unde s-a sfințit și o nouă troiță.

 

 

 

 

Sfințirea picturii Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Botoșani

 

 

În Duminica „Tuturor Sfinților” credincioşii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din Municipiul Botoșani (din cartierul botoșănean ANL Cișmea) i-au avut ca oaspeți în mijlocul lor pe ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și pe ÎPS Părinte Athanasie, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis (Grecia) care au sfinţit pictura bisericii parohiale și au săvârșit Sfânta Liturghie.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.