Pentru noi, povață...
Omul nu se poate simți împlinit în izolarea nepăsătoare față de aproapele său. Tot ceea ce ideologia contemporană definește ca bucurie, fericire și pace este un abuz terminologic și duhovnicesc, pentru că nu pomenește niciodată de relația dintre propria bunăstare și cea a aproapelui. Este un îndemn la satisfacerea nelimitată a propriilor dorințe și pofte, în numele unei libertăți personale greșit interpretate și a unui sistem de valori centrat pe propria persoană. Este „firesc”, așadar, ca în societate de astăzi să nu se mai vorbească despre iertare, milostenie și slujirea aproapelui. Și chiar când ajunge să se vorbească despre aceste virtuți, aceasta se face în contextul în care oamenii care au dobândit totul în această lume nu-și mai pot găsi mulțumirea și bucuria.
Locul Domnului și al Evangheliei este luat astăzi de opiniile oamenilor de știință, medici, psihiatri și psihologi care le recomandă oamenilor îndurerați și răniți sufletește, tocmai virtuțile enumerate mai sus. Un cunoscut psiholog francez recunoștea – nu facem decât să le recomandăm pacienților învățătura filocalică, laicizată de știință, din care am scos tot ce este legat de Dumnezeu. Paradoxal, ce au recomandat părinții, îl pot vindeca pe omul de astăzi aflat într-o continuă angoasă. Ne dăm seama, că doar împlinind virtuțile creștine, omul, care are totul în această lume, își poate găsi pacea, bucuria și mulțumirea. Pentru că numai așa omul își descoperă propria natură și chemare – o întoarcere spre firesc.(fragment din predica: † Atanasie de Bogdania, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italie)
Emblema de Onoare a Armatei Române
La data de 10 iulie 2024, profesorul și veteranul de război Streian Nicolae, în vârstă de 100 de ani, a primit Emblema de Onoare a Armatei Române. La eveniment a participat și preotul militar al Batalionului 691 Artilerie Antitanc „General Ion Dragalina” din Lugoj, Emanuel Gafița.
Nicolae Streian este veteran de război, participant la luptele de la Păuliș, din anul 1944, fiind decorat, în anul 1995, de către președintele României, Emil Constantinescu, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Sfințire de Clopot
Duminică, 14 iulie 2024, PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat un clopot din Parohia Ortodoxă Vama, Protopopiatul Oaș, județul Satu Mare.
Vizită arhierească în Sighetu Marmației
Miercuri, 3 iulie 2024, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat o vizită la Catedrala Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Municipiul Sighetu Marmației, iar în partea a doua a vizitei a fost prezent la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Ierarhul a recomandat preoților slujitori etapele prin care trebuie să treacă în viitorul foarte apropiat Parohia „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighet VI, în vederea salvării construcției.
La Bălți
Duminică, 7 iulie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în spațiul Episcopiei de Bălți din strada Burebista Nr. 10 din Bălţi, unde Episcopia de Bălți va înălța Ansamblul Episcopal Bălți (Catedrală, Sediu Episcopal, Centru Pastoral – Cultural, Clopotniță, Aghiasmatar, Monument). Piatra de temelie pentru Paraclisul episcopal din Municipiul Bălți a fost pusă în ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României, anul 2023. Paraclisul episcopal are ca hram „Duminica Sfinţilor Români”, dar mai are ca ocrotitori și pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei și Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
La Izbiceni
Duminică, 7 iulie 2024, PS Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Izbiceni, pentru retârnosirea bisericii parohiale, după o seamă de lucrări noi și restauratoare.
La Giurtelecu Hododului
PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat sâmbătă, 6 iulie 2024, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Giurtelecu Hododului, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, păstorită de părintele Alin Nemeș.
Localitatea Giurtelecu Hododului este situată în Țara Codrului, la 6 kilometri de orașul Cehu Silvaniei din județul Sălaj, respectiv, 44 kilometri de Municipiul Satu Mare, fiind atestată documentar încă din jurul anului 1378. Construcția bisericii ortodoxe a fost încheiată în anul 1970, după mai bine de 20 de ani de la începerea lucrărilor. În prezent, parohia numără aproximativ 800 de credincioși. (Album foto)
SFINȚII NEAMULUI NOSTRU
Iată, un număr impresionant de sfinți, care arată că învățătura Domnului Hristos a rodit deplin și pe pământul nostru românesc și că, asemenea celorlalte neamuri evanghelizate, vocația sfințeniei ne-a adumbrit și pe noi, românii!
Avem sfinți dintre strămoșii noștri încă din secolele IV-V... (mai mult, aici, într-un articol semnat de †SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor)
Cinstirea Icoanei Prodromița
Vineri, 12 iulie 2024, în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Slobozia a fost prăznuită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița” din Sfântul Munte Athos. Părintele paroh este Pr. Păduraru Dumitru.
Hram în Schweinfurt
Duminică, 30.06.2024, Parohia Ortodoxă Română "Adormirea Maicii Domnului" și "Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeț" și-a sărbătorit pentru a prima dată ocrotitorul, pe Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeț.
Prima Sfântă Liturghie în parohia românească din Schweinfurt a avut loc în 17 Decembrie 2023. Părintele Florin Tarnu și credincioșii români se adună la Sfânta Liturghie, în duminici și sărbători, în biserica din cartierul Oberndorf, oferită de comunitatea evanghelică din Schweinfurt.
La Chirilovca
Duminică, 14 iulie 2024, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mânăstirea „Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, rn. Floreşti (locţiitoare stareţă – rasofora Maria Popa).
Hramul Mănăstirii Bucium
În Duminica Tuturor Sfinților Români, Mânăstirea ieșeană Bucium a îmbrăcat veșminte de sărbătoare cu prilejul hramului lăcașului de cult. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
La Parohia Ghiroda Veche
În Duminica a 3-a după Rusalii, ÎPS Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a efectuat o vizită pastorală la Parohia Ghiroda Veche, din Protopopiatul Timișoara II.
La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan l-a felicitat, l-a binecuvântat și l-a premiat pe tânărul absolvent Fabian Cristea, crescut în tinda Bisericii, fiul preotului Ciprian Ionel Cristea, care a reușit să obțină singura notă de 10 pe județul Timiș la examenul de Evaluare Națională, fiind o bucurie pentru familia sa, pentru Biserică și întreaga comunitate.
Resfințirea Bisericii Reghin
În data de 7 iulie 2024, Părintele Arhiepiscop Irineu al Albei a oficiat slujba de resfințire a Bisericii Reghin – „Înălțarea Domnului”.
Atelier de creație
Parohia Fierbinți Târg, din Protopopiatul Urziceni, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, în parteneriat cu Asociația „Toți pentru bine” a organizat sâmbătă, 6 iulie, un atelier gratuit de creație ce a constat în realizarea unor tablouri cu scoici, prin participarea a 40 de copii.
Icoana Prodromiţa sărbătorită în Galați
În ziua de 12 iulie, când se face cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos este prilej de mare bucurie duhovnicească întrucât cunoscuta biserică gălăţeană ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram. Astfel, în ajunul sărbătorii, a fost desfăşurată tradiţionala procesiune cu Icoana Prodromiţa.
În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime, şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.
De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci.
Resfințire la Obârșia
În data de 6 iulie, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de resfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Parohia Obârșia, comuna Dănciulești, județul Gorj.
Sfințirea picturii Bisericii Orţăşti
La Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Orţăşti, comuna Drăgănești, Protopopiatul Târgu Neamț, PS Părinte Nichifor Botoşăneanul a sfinţit pictura bisericii, turnul-clopotniță și un monument închinat eroilor care a fost amenajat în cadrul complexului parohial.
Din Vojvodina, la Timișoara
Sâmbătă 6 iulie, un grup entuziast de copii din Toracu Mare (Vojvodina, Serbia) împreună cu Pr. Kristijan Popi a avut ocazia să exploreze orașul Timișoara, într-o excursie educativă și captivantă organizată de către dna. dr. Marcela Iacob și dl. prof. Filip Baloș - enoriași profund implicați în viața parohiei. Anterior, în ziua de 16 iunie, pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Pr. Kristijan Popi, în Biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Toracu Mare. A fost o călătorie plină de descoperiri, învățare și recreere. Prin vizita la Catedrala Ortodoxă și participarea la jocurile de „vânătoare de comori” în Piața Sfântul Gheorghe și Piața Unirii, precum și prin vizita la Muzeul Satului Bănățean, copiii au dobândit o înțelegere mai profundă a istoriei și culturii Timișoarei și, nu în ultimul rând, o redescoperire a rădăcinilor lor de suflet.
La Oprişor
În Duminica Sfinţilor de la Sinodul IV Ecumenic, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit în parohia Oprişor I, protoieria Vânju Mare. Preasfințitul Părinte Nicodim a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Cheia Bisericii, oficiind și slujba de mulțumire pentru 52 de ani de împreună viețuire ai Părintelui Ionel Chipeșu și soţiei sale Floarea Chipeșu, precum și 50 de ani de preoţie şi parohiat în această comunitate.
Satul Oprişor se găseşte în partea de sud-est a judeţului Mehedinţi, în vecinătatea judeţului Dolj. Referitor la denumirea localităţii s-au emis diferite ipoteze. Prima ar fi că numele de Oprişor, vine de la cuvântul oprire, adică aici se opreau negustorii de la munte care treceau spre Bulgaria, spre Vidin, întrucât exista aici apă ieşită la suprafaţă şi astfel se adăpau vitele; o altă ipoteză face referire la ciobanul Opriş care locuia deasupra locului de unde izvorau apele, cu numele de cişmele şi unde se opreau ciobanii când coborau cu oile de la munte. O a treia părere ar fi că Opran, fiul generalului Catalan al lui Cantacuzino, a stăpânit moşia aici. El a strămutat satul vechi, din cauza bolilor şi ciumei pe care le-au adus turcii în 1821. Satul Oprişor este cunoscut, de asemenea, în istorie sub numele de Buzguroaia, făcând parte din moşia domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Festivalul de la Victoria
Copii şi tineri din toată ţara şi din străinătate (Ungaria și Austria) au avut posibilitatea să se reîntâlnească la celebrul Festival de la Victoria ajuns în acest an la ediția a XIX-a, unde si-au putut arăta dragostea faţă de Biserică şi de tradiţiile creştine, prin sunetul de toacă și clopote.
Festivalul a debutat pe 8 iulie. Festivalul de bătut toaca și clopotele s-a desfășurat în Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sub atenta
Festivalul Internațional de Toacă și de Clopote din orașul de la poalele Muntelui Făgăraș este o manifestare spirituală și culturală unică în lume, în cadrul căreia, anual, tot mai mulți tineri își etalează măiestria, făcând din cântecul de toacă o adevărată artă.
La Borzești
Marți, 2 iulie, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cinstit la Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, ctitoria sa. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești a fost ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare, împreună cu fiul său cel mare, Alexandru, între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494.
La Mănăstirea Lăpușul Românesc
În Duminica Sfinților Români, PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mânăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Lăpușul Românesc – Ruoaia, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș, cu ocazia hramului paraclisului așezământului monahal de măicuțe.
Ridicarea Mânăstirii Lăpuşul Românesc a început la 2 octombrie 1994, pe un loc pe care a existat o mânăstire la 1315, iar după mutarea satului pe vatra actuală, mânăstirea a rămas în grija monahilor. La sfârşitul veacului al XV-lea, se vorbeşte de șapte vieţuitori. Datorită vitregiilor istoriei, mânăstirea a dispărut, iar locul a fost marcat de localnici, secole de-a rândul, cu o cruce. Biserica mânăstirii a fost târnosită la data de 13 iunie 2004, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. (ALBUM foto)
Resfințire la Avram Iancu
Duminică, 14 iulie, ÎPS Părinte Irineu, Arhipeiscop de Alba, a resfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Avram Iancu, protopopiatul Câmpeni, la 200 de ani de la nașterea revoluționarului pașoptist, născut în acest sat. De profesie avocat, eroul național originar din Țara Moților a rămas în istorie drept unul dintre conducătorii de seamă ai Revoluției de la 1848 din Transilvania. Recunoscut pentru temperamentul specific moților, Avram Iancu a provenit dintr-o familie de buni creștini, Gheorghe Iancu, bunicul din partea tatălui, fiind preot ortodox. Eroul național Avram Iancu a trecut în veșnicie la data de 10 septembrie 1872, în localitatea Baia de Criș, județul Hunedoara, fiind înmormântat în satul Țebea.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni
Cu binecuvântarea PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Părintelui Ioan Sergiu Gaga, inspector pentru catehizare parohială, La Mânăstirea Bălan, a avut loc sâmbătă 13 iulie 2024, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni din Protopopiatul Ortodox Jibou. Aproximativ 90 de copii și voluntari au participat la mai multe activități și ateliere (atelier de caligrafie coordonat de Maica Melania, atelier de brățări pe disc).
Sfințire la Chilia
Duminică, 14 iulie 2024, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a sfințit Altarul de vară al Mânăstirii „Sfântul Apostol Andrei” Chilia, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, în zona împădurită a Țării Codrului. Acesta este considerat, de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin cel mai frumos Altar de Vară din Eparhie, după cel de la Mănăstirea Moisei. Este construit în întregime din lemn de stejar de meșteri maramureșeni. Cândva, prin secolul XIV, ținutul și localitatea au făcut parte din domeniul nobiliar al dinastiei Drăgoșeștilor, Prin ținutul lor, Drăgoșeștii așezau câte o mânăstire, câte o sihăstrie. Așa a apărut și schitul de aici. Însuși numele localității vine de la chilia sau de la schitul sau de la monahii care au viețuit aici. Mânăstirea se află în grija maicii starețe Doroteea. (Album foto)
Liturghie Arhierească în Călărași
Duminică, 7 iulie 2024, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Municipiul Călărași.
Pentru noi, povață...
NU EȘTI FERICIT?!
Auziți ce ne îndeamnă Scriptura: „Nu duceți grijă, spunând: ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca, căci după toate acestea se străduiesc păgânii; știe, doar, Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele!… Oare nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea?”.
Apoi, cum să fim liniștiți, dacă petrecem permanent în iureșul grijilor exagerate și inutile, în timp ce Dumnezeu a ajuns aproape inexistent în viața noastră? El, Care ne-a prevenit: „fără de Mine nu puteți face nimic!” (In 15, 5), precum și: „bogăția de ar curge, nu vă lipiți inima de ea!” (Ps. 61, 10). El Care ne-a proorocit: „bogații au sărăcit și au flămânzit, iar cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele” (Psalm 33, 10), iar astăzi ne-a încredințat pe deplin secretul vieții fericite, liniștite și împlinite: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte (necesare) se vor adăuga vouă!”
(fragment din predica: †SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor)DUMINICA A III-A DUPĂ RUSALII
Hramul Parohiei Săveni
Biserica Parohiei Săveni, Protopopiatul Fetești, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, și-a serbat hramul de vară cu prilejul prăznuirii Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, ocrotitoarea comunității. Slujitorii parohiei, preoții Toader Giorgian și Jugănaru Florin.
Hram la Ostrov
Duminică 7 iulie 2024, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcei, a slujit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Adormirea Maicii Domnului și Duminica Sfinților Români" Ostrov, prot. Babadag, cu ocazia celui de-al doilea hram.
Tabăra Ortodoxă a Bucuriei
Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, a avut loc ediția a III-a a TABEREI ORTODOXE A BUCURIEI. La activitățile educative desfășurate în tabără - drumeții, de cunoaștere, pictură prin diferite tehnici - au participat 160 de copii. Grăitoare în acest sens sunt cuvintele unei tinere: ,,Sper că în Rai este ca în tabără”. "„O idee interesantă venită din partea voluntarilor în aceste trei zile de tabără este aceea de a organiza în viitorul apropiat și o Tabără Ortodoxă a Bucuriei pentru adulți", au declarat organizatorii.
La Craiovița
În data de 14 iulie 2024, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de sfințire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul”, situată în cartierul Craiovița, din Craiova. Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost pusă la data de 2 august 2008
Expoziție de ouă încondeiate
O sută patruzeci și nouă de ouă încondeiate cu motive simbolice tradiționale între anii 1950 și 2004 sunt organizate pe teme agrare, pastorale, tehnice, zoomorfe, fitomorfe și metafizice, fiind expuse public pentru prima dată la Vatra Dornei, în cadrul primei ediții a expoziției „Simboluri tradiționale scrise pe ouăle încondeiate din Bucovina”. Organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împreună cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, această expoziție este o împlinire a preocupărilor pe care doamna profesor LUCREȚIA HARIUC le demonstrează de peste 70 de ani în vederea perpetuării și dezvoltării tradiției încondeierii ouălor în Bucovina.
INVITAȚIE: Născută din emoția datoriei de a perpetua știința tradițională populară în Munții Bucovinei, această expoziție este un apel public către artistele populare ce încondeiază ouă în Bucovina pentru a se implica în perpetuarea scrierii ouălor cu simboluri vechi. Invităm artiștii populari ce încondeiază ouă să propună proiecte de autor, care să facă parte în perioada următoare din programul expozițional al Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei.
Expoziția poate fi vizitată în perioada iulie – octombrie 2024. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal este 0744 422 733.
Mai multe despre doamna profesor Lucreția Hariuc, aici!
Hramul Mănăstirii Toflea
La data 2 iulie, Mănăstirea Toflea din judeţul Galaţi şi-a sărbătorit unul dintre ocrotitorii spirituali. Existenţa unui schit în sihăstria Buciumenilor, la confluenţa judeţelor Galaţi, Vrancea şi Vaslui, datează încă din secolul al XVII-lea. Actuala mânăstire, cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, a fost redeschisă în data de 18 decembrie 2010.
Acum, ÎPS Părinte Casian a oferit mânăstirii un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Scărarul.
Schitul Toflea este unul dintre cele mai vechi aşezări sihăstreşti din judeţul Galaţi. O mărturie din perioada 1 septembrie 1619-31 august 1620 arată că doamna Stana, soţia vornicului Murgoci Tofle, avea un document al acestuia care preciza ca după moarte „câte rămăşiţuri ar rămăni să n-aibă triabă, ce ca să aibă a le dărui svintii mănăstiri ce iaste făcută de Tofle cel bătrân“. Se pare că acest „Tofle cel bătrân” este uşerul Tofle sau Toflea, amintit într-un document domnesc de la 1581, fapt ce dovedeşte că mănăstirea a fost ctitorită pe actualul teritoriu al com. Brăhăşeşti în primii ani ai secolului al XVII-lea, dacă nu chiar în ultimii ani ai secolului al XVI-lea. Schitul s-a ruinat, probabil, destul de repede, căci un nou schit a fost ridicat înainte de noiembrie 1667 de căpitanul Florea şi soţia sa Safta, la Cernica în aceeaşi zonă. Un document de la 1749, referindu-se, probabil, la un monah al schitului, aminteşte de „Ioniţ Batin călugărul de la Brăhăşeşti“. Aşezământul, care avea hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, este pomenit şi în anul 1809 într-un document care îl consideră pe logofătul Constantin Palade ca restaurator şi miluitor al schitului. Câţiva ani mai târziu, la 1817, voievodul Scarlat Callimachi dăruieşte fiului său Alexandru moşia Toflea, pe care se afla şi „schitul Tofle, unde se află petrecătoriu şi trei călugăraşi“. Aşezământul se afla, deci, într-o stare de decădere, care se va accentua, probabil, şi în anii următori, căci schitul se desfiinţează, practic, înainte de 1859.
Este singura mănăstire ridicată prin contribuţia unui rrom, Vasile, într-o localitate în care trăieşte o comunitate exclusiv de etnie rromă. Sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie a sfântului locaş realizându-se în 29 iunie 2002, de către Chiriarhul Dunării de Jos.
Sfințire în Bacău
Duminică, 7 iulie 2024, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit Altarul de vară al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din nordul Bacăului, edificat sub oblăduirea „Sfinților Români”, a cărui piatră de temelie s-a pus la data de 26 iulie 2020.
La Donduşeni
Luni, 15 iulie 2024, ziua prăznuirii așezării veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica din Vlaherne (stil vechi), PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din satul Dondușeni, rn. Donduşeni, Rep. Moldova.
La Catedrala Episcopală din Slobozia
În ziua de 14 iulie 2024, Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Slobozia s-au bucurat de prezența PS Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
Veșmântul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în Basarabia
Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și cu purtarea de grijă a Pr. Iurie Nistor, protopop de Chișinău și parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din Stăuceni, Chișinău, Veșmântul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost dus si așezat permanent spre închinare credincioșilor din Basarabia.
Sfințire la Stănița
În perioada 19-21 iulie 2024, credincioșii sunt așteptați să participe la sfințirea ansamblului eclesial al Parohiei Stănița, jud. Neamț, precum și la o serie de activități religioase și ceremonii menite să marcheze acest moment deosebit.
La Mânăstirea Tazlău
În Duminica A Doua după Rusalii, ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Părinte Macarie, Episcop al românilor ortodocși din Europa de Nord, au fost prezenți în mijlocul obștii monahale de la Mânăstirea Tazlău, județul Neamț, Locul de nevoință al Sfântului Chiriac de la Tazlău. Ierarhii au săvârșit slujba de târnosire a bisericii.
Hramul Mănăstirii Halmyris
Luni 8 iulie 2024, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcei, a săvârșit împreună cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfânta Liturghie arhierească la Mânăstirea Halmyris, cu prilejul hramului acesteia: Sfinții Mucenici Epictet și Astion.
La Hamba
Credincioșii Parohiei Hamba din Protopopiatul Sibiu s-au bucurat de prezența a doi ierarhi ai Bisericii noastre, duminică, 14 iulie 2024, când ÎPS Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au târnosit masa refăcută a Sfântului Altar și catapeteasma nou sculptată a bisericii parohiale.
La Mica
În ziua de 14 iulie 2024, PS Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mica, Protopopiatul Dej, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării noii case parohiale.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mica a fost edificată între anii 1931-1934. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Ultimele lucrări majore de restaurare și înfrumusețare au fost binecuvântate la data de 1 aprilie 2018.
Hram la Valea Seacă
La Parohia Valea Seacă II din Protoieria Sascut a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost sărbătorit hramul de vară al acestei comunități, cu prilejul zilei de 12 iulie în care Biserica noastră cinstește Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Prodromița" de la Sfântul Munte Athos.
La Cuța
Sâmbătă, 13 iulie 2024, PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat lucrările de înnoire realizate la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Cuța, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare. Biserica Parohiei Ortodoxe Cuța a fost sfințită în anul 1926 iar comunitatea număra în jur de 300 de creştini-ortodocşi. (Album foto)
Tablou de vacanță
Au pictat împreună un tablou imens – Tablou de vacanță, iar pentru a scăpa puțin de căldura de afară s-au retras la umbra câtorva pomi, unde și-au stors lămâi pentru a face o limonadă răcoritoare. Astfel au petrecut Duminică, 23 iunie 2024, un număr de 34 de copii, în parohia Feteștii Noi, a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor,. S-au alăturat și câteva mămici care-au pregătit pentru toți copiii prezenți porumb fiert și gogoși.
La Chiuiești
În ziua de 14 iulie 2024, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Chiuiești, Protopopiatul Dej, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale după un amplu proces de restaurare.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Chiuiești a fost edificată între anii 1991-1998, cu ajutorul și prin jertfelnicia credincioșilor locali, în timpul păstoririi preotului Ioan Roșca. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă pe locul celei vechi, care a fost construită în secolul al XVIII-lea, după ce generalul Bukov lăsase în urmă victime ale credinţei şi care adăpostise, în chip neştiut, sub temelie, osemintele a 47 de credincioşi ortodocşi. Biserica a fost sfințită în data de 22 august 1999 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.
Procesiune cu Icoana Maicii Domnului Prodromița
Aproximativ 300 de credincioși care au participat, joia trecută, la Procesiunea cu Icoana Maicii Domnului Prodromița, organizată de parohia prahoveană Cocorăștii Grind, din Prahova. Antrenoarea Laura Luțan a venit însoțită de elevi de la școala de echitație, care au participat călare.
Programul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada imediat următoare
Miercuri, 17 iulie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Mare Muceniță Marina:
- 7.00 - Sfânta Liturghie la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Techirghiol, unde altarul de vară este închinat Sfintei Marina;
- 19.30 - Slujba de sfințire a trapezei (cantina socială) și Taina Sfântului Maslu la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Topraisar.
Joi, 18 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Mucenic Emilian de Durostorum:
- 7.00 - Sfânta Liturghie la Mânăstirea Dumbrăveni, cu hramul Sfântul Emilian de la Durostorum;
- 18.00 - participare în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” (pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului. Întrebările se trimit NUMAI pe mail, la adresa radiodobrogea@gmail.com);
- 21.15 - Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie va oficia slujba de pomenire a Părintelui Arsenie Papacioc, care a trecut la Domnul în data de 19 iulie 2011.
Vineri, 19 iulie:
- 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la Biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Techirghiol.
Sâmbătă, 20 iulie:
- 7.00 - Sfânta Liturghie la Mânăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria, urmată de Slujba de Parastas pentru Părintele Ioil, fostul stareț al mânăstirii;
- 21.40, Acatistul Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, 21 iulie, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Ion Ursu, nr. 38, zona CET).
Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii
În perioada 5-7 Iulie 2024, la Catedrala Buna Vestire din Olmsted Falls, Ohio, a avut loc cel de al 85-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii.
Cu această ocazie a fost propusă o nouă organizare teritorială prin adăugarea unui nou Protopopiat de Sud care va cuprinde mai multe parohii din zona de Sud și Sud-Est a SUA.
Au fost prezentate comunități ortodoxe din America Latină aflate sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, fiind înființate noi Misiuni ale Mitropoliei:
- BARRANQUILLA, COLOMBIA - Biserica / Misiunea Ortodoxă Română „Sf. Mc. Ioan Valahul”
- QUITO, ECUADOR - Biserica / Misiunea Ortodoxă Română “Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș”
- CANCUN / PLAYA DEL CARMEN, QUINTANA ROO, MEXIC -
- Misiunea Ortodoxă Română “Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș”
- Conception, Chile - Parohia Sf. Siluan Atonitul (din mai 2024).
Acestea s-au adăugat celor două parohii deja existente: Sf. Împărați Constantin și Elena din Caracas, Venezuela, și Sf. Andrei din Buenos Aires, Argentina.
La Verguleasa
Duminică, 14 iulie 2024, PS Părinte SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Verguleasa, păstorită de Pr. Iconom stavrofor George-Adrian VLAICU care, în anul 2024, a achiziționat un baldachin, icoane și o raclă în care a fost depusă spre închinare o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii.
La Santău
Duminică, 7 iulie 2024, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Santău, Protopopiatul Carei, unde a resfințit biserica parohiei, a binecuvântat noul lumânărar. (Album foto)
Trăiește Românește
Tabăra "Trăiește Românește" s-a desfășurat în zilele de 5-7 iulie 2024 la Worms, departe de plaiurile românești, pe teritoriul Germaniei.
În prima zi, cei mici și-au instalat corturile în curtea Bisericii comunității. A urmat participarea la diferite ateliere de lucru unde, copiii au putut să-și scoată în evidență creativitatea, construind o machetă a satului tradițional românesc, dar și pictând vase de lut sau creând diverse ornamente tradiționale. Cei mici au primit diplome de meșteșugari.
Zi de basm
Joi, 4 iulie 2024, a fost zi de basm în parohia Feteștii Noi, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, când domnul Alexandru Ilinca – ultimul făuritor de opinci din țara noastră, a poposit în cartierul Vlașca și a adunat laolaltă mai multe generații.