Zi specială de cinstire: 5 februarie
Din timpuri străvechi, poporul rus, încredinţat în ajutorul atotputernic al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a considerat că numele „Salvatoarea celor ce pier” (uneori amintit: Aflarea celor Pierduţi, Cercetarea celor Rătăciţi) se referă nu numai la cei care sunt pe moarte, ci şi la cei ale căror suflete sunt în pericol de moarte duhovnicească.
Nu există relatări de încredere privind originea Icoanei „Salvatoarea celor ce pier”.
Există, totuşi, mai multe Icoane făcătoare de minuni cu acest nume, prin care Născătoarea de Dumnezeu Îşi arată mila faţă de oamenii aflaţi în pragul disperării.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, în satul Bor din regiunea Kaluga, ţăranul cuvios Tedotus Obuhov s-a rătăcit pe drum, fiind viscol, la Sărbătoarea Botezului Domnului. Calul îi era epuizat şi s-a oprit pe marginea unei prăpastii de netrecut. Neavând vreo cale de a scăpa, Obuhov s-a întins pe sanie și, stând astfel, gerul începuse să îl pătrundă.
În acele momente de spaimă, el s-a rugat din toată fiinţa sa Reginei Cerului, pentru ajutor, jurând că, dacă va fi salvat, va picta o Icoană „Salvatoarea celor ce pier” şi o va dărui bisericii de care aparține. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea şi l-a ajutat în mod minunat: un oarecare ţăran din satul din apropiere avea să audă o voce, în faţa ferestrei sale, care îi spunea: „Ia-l”. Doar ce a ieșit, și l-a văzut pe Obuhov, pe jumătate îngheţat, în sanie. Când şi-a revenit, Obuhov şi-a împlinit deîndată jurământul şi a comandat o copie a Icoanei de la Biserica “Sfântul Gheorghe” din oraşul Bolhov aflat în provincia Orlov. Din acel moment, Icoana din Bor, „Salvatoarea celor ce pier”, s-a proslăvit prin multe manifestări ale harului, prin săvârșirea a numeroase minuni.
SOLII DE MARE PREȚ
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc, din Episcopia Oradiei, se va afla în Slobozia, în perioada 5 - 8 noiembrie 2024, cu prilejul sărbătoririi praznicului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, hramul străvechiului așezământ monahal „Sfinții Voievozi” din localitate.
Sub președinția Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, astăzi, 18 septembrie 2024, în cadrul ședinței de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial, s-au aprobat măsuri pentru organizarea procesiunii cu această Sfântă Icoană.
Există şi alte icoane „Salvatoarea celor ce pier”: una dintre Icoane a săvârșit minuni în anul 1770, în satul Malijno, în regiunea Harkov, salvând populația în fața amenințării holerei, de trei ori; a mai existat o altă Icoană în satul Crasnoe, în regiunea Cernigov-ului, şi o alta în Voronej şi Cozlov, în regiunea Tambov. În anul 1835, la Institutul Orfelinatului "Alexandrov" din Moscova, a fost sfinţită chiar și o biserică în cinstea Icoanei „Salvatoarea celor ce pier”.
Un interes deosebit îl prezintă și Icoana „Salvatoarea celor ce pier” din Biserica "Slăvita Înviere" din Moscova. Această Icoană a fost mutată, de fapt, din Biserica “Naşterea Domnului Hristos”, de pe Aleea Palaşevska. Ultimul său proprietar rămăsese văduv şi sărac. Rugăciunea fierbinte către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu l-a scos din starea de deznădejde, reușind să se îngrijească de situaţia fiicelor sale. El s-a simțit nevrednic să păstreze această Icoană făcătoare de minuni în casa lui, aşa încât a dăruit-o bisericii.
În 1812, Biserica de pe Palaşevska a fost jefuită de francezi. Icoana, care fusese profanată, a fost găsită ruptă în trei bucăţi și aruncată printre dărâmături. Odată cu aflarea Icoanei, s-au săvârșit mai multe minuni şi vindecări. Miresele care îşi încep căsnicia se roagă înaintea acestei Icoane, pentru ca mariajul lor să fie unul fericit. Între cei care se îndreaptă în rugăciune către această Icoană, se numără și aceia copleşiţi de beţie, ori de sărăcie, cei suferinzi. Ei se închină Icoanei, ca și către o maică ce se așează lângă fiii săi deznădăjduiți.
Împărăteasa Raiului dăruiește ajutor şi sprijin tuturor:
„Cercetează-ne pe noi, cei ce aflați pe calea pierzării, Preasfântă Fecioară, şi nu ne pedepsi după păcatele noastre. Ci, pentru că eşţi Milostivă întru iubirea ta de oameni, miluieşte-ne. Izbăveşte-ne din iad, din boli şi din nevoi şi mântuieşte-ne pe noi”.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna septembrie 2024.