Publicat pe 24.04.2025

Icoana Maicii Domnului, de la Piatra Tăieturii

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află așezată în aceste zile, spre închinare, în Slobozia, este o variantă fidelă a Icoanei „Maica Domnului Înjunghiată”, de la Sfânta Mâ­năstire Vatoped, din Muntele Athos.

 

Găzduită permanent în biserica principală a Mânăstirii Piatra Tăieturii, Sfânta Icoană a fost adusă în Municipiul din Bărăgan, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, care păstorește împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

 

Hramul Mânăstirii Piatra Tăieturii se serbează în ziua de 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, iar cel mai de preț odor al sfântului lăcaș este Icoana „Maica Domnului Înjunghiată”. Așezată pe un suport de lemn frumos ornamentat, Icoana este mare cât un stat de om.

 

 

Mânăstirea Piatra Tăieturii este un așezământ monahal aflat la altitudinea de 1700 m, pe versantul vestic al Culmii Piatra Tăieturii din Munții Bistriței, aparținând de comuna Panaci din județul Suceava.

 

Sfântul lăcaș aparține de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

 

Actuala mânăstire este amplasată pe locul unui fost schit cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", piatra de temelie fiind așezată în anul 1933 de către preotul Iosif Achirilei, ctitorul acestui așezământ, pe locul proprietății familiei sale. Mormântul său se află astăzi în naosul bisericii mari, acoperit de o lespede de marmură. Schitul a fost sfințit la 8 septembrie 1933, de către Mitropolitul de atunci al Bucovinei, Nectarie (Cotlarciuc) - pionier al folosirii termenului de "bibliologie", care a pus în practică o serie de idei reformatoare, moderne în bibliologie (expuse într-un proiect de lege pentru biblioteci, prezentat la Adunarea Asociației Profesorilor Universitari, în 1922, la Cernăuți).

 

Schitul a fost desființat, în anul 1962, fiind demolat.

 

Lângă mănăstire este o cruce înaltă. La poarta de jos a mănăstirii este o Troiță cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare". În curtea mânăstirii este încorporată stânca „Piatra Tăieturii”, de la care vine și numele locului. La baza acestei stânci, se află peștera care a fost pictată și sfințită cu hramul Sfântului Antonie cel Mare. În pădurea de la Piatra Tăieturii a trăit în pustie Sfântul Părinte Cleopa Ilie, într-o groapă aflată la rădăcina unui brad.

 


 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.