Zi aparte de cinstire: 5 februarie
Icoana Divnogorsk-Siciliană a Maicii Domnului a primit întâiul său nume de la faptul că a fost trecută în sinaxare, spre cinstire, începând din Mânăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din Divnogorsk ("Muntele Dumnezeiesc"), în fostul district Ostrogojsk din regiunea Voronej.
Titlul său de "Siciliană" vine de la faptul că locul său de origine a fost Sicilia, de unde a fost adusă de monahii evlavioși Xenofont și Ioasaf. Acești Sfinți erau greci ortodocși la origine și ajunseseră în Sicilia, la sfârșitul secolului al XV-lea. Sfinții Xenofont și Ioasaf au întemeiat o mânăstire, într-un loc pitoresc, deasupra râului Don, lângă confluența cu râul Tiha Sosna. Locul a fost numit Muntele Dumnezeiesc, de către cei uimiți de coloanele de cretă aflate acolo.
Sfinții Xenofont și Ioasaf au viețuit într-o peșteră (unde mai târziu a fost construită Biserica "Sfântul Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului”) și au săpat prima biserică, într-o stâncă din cretă, în care au așezat și Icoana Siciliană a Maicii Domnului, pe care o aduseseră cu ei. Aici și-au găsit și odihna veșnică.
În Icoana Divnogorsk-Siciliană a Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu apare înfățișată stând pe nori. În mâna dreaptă se află o floare de crin alb, iar cu brațul stâng Îl ține pe Dumnezeiescul Prunc, Care stă sprijinit cu picioarele pe genunchi. Mântuitorul ține o floare de crin în mâna stângă și binecuvântează cu mâna dreaptă. În jurul chipului Maicii Domnului sunt opt îngeri. Cei doi din partea inferioară sunt reprezentați cu genunchii îndoiți, iar mâinile le sunt înălțate în rugăciune. Deasupra capului Maicii Domnului este Duhul Sfânt, sub forma unui porumbel.
Evlavia aparte către Sfânta Icoană a apărut în anul 1831, când se dezlănțuia holera. La Korotoiak, la 7-8 km de mânăstire, Preasfânta Fecioară a apărut (așa cum este descrisă în Icoana Divnogorsk) înaintea unei femei în vârstă, Ecaterina Colomensca, într-un vis. Ea a poruncit să fie adusă acolo Icoana Sa și o Slujbă a Paraclisului să se săvârșească înaintea Ei. Icoana făcătoare de minuni a fost dusă, într-adevăr, la Corotoiak, iar după Slujba Paraclisului, oficiată înaintea Sfintei Icoane, holera a încetat.
Prin mijlocirea Maicii Domnului, și orașul Ostrogojsk a fost salvat de holeră. Oamenii din Corotoiak și Ostrogojsk au mai fost, de asemenea, salvați de holeră în anii 1847 și 1848, prin mijlocirea minunată a Maicii Domnului, care a avut loc în urma unor procesiuni în jurul acestor orașe, cu Sfânta Icoană.
Sărbătoarea specială a Icoanei făcătoare de minuni, din 5 februarie, fusese stabilită deja în sfântul său lăcaș de început, chiar de către Sfinții cuvioși Xenofont și Ioasaf.
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna septembrie 2024.