Zi de cinstire aparte: 6 septembrie

Icoana Arapet sau Icoana Arabă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a apărut în timp ce Sfântul Apostol Toma (6 octombrie) propovăduia Sfânta Evanghelie în Etiopia, Arabia și India.
După cum se știe, în majoritatea Icoanelor Maicii Domnului, apar cele trei stele obișnuite - una pe frunte și câte una pe fiecare umăr - ceea ce semnifică tripla feciorie a Maicii lui Dumnezeu (înainte, la Nașterea Domnului și după Naștere).
În cazul Icoanei Arapet, însă, veșmântul Maicii Domnului are, în locul acestor stele, trei cercuri cu înfățișarea câte unui înger, în interiorul fiecărui cerc.
Luând seama la această caracteristică, Icoana Arapet seamănă, prin urmare, cu Icoanele „Întru Naştere, Fecioria ai păzit" (17 octombrie) și „O, Prealăudată Maică” (6 octombrie).
Sfântul Apostol Toma mai este, de asemenea asociat, pe lângă Icoana Arabă (Arapet) a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și cu Brâul Maicii Domnului, cinstit pe 31 august, aflat acum în Mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos.

Sfântul Apostol Toma a ajuns în Arabia, în timpul călătoriei sale către coasta Malabar din nord-vestul Indiei, în jurul anului 52 după Hristos (este posibil să fi venit din Palestina). Navigând peste Marea Roșie, s-a oprit pentru o vreme în Yemen. Apoi, a mers pe o insulă în largul coastei Yemen-ului, numită Socotra (Suquela).
La scurt timp după aceea, a continuat pe Marea Arabiei, spre sud-vestul Indiei, unde și-a îndeplinit cea mai mare misiune apostolică. Detaliile despre activitatea sa din Arabia par a fi puține, dar se pare că a fost angajat activ în predicare, iar după o viață de mari nevoințe misionare, a fost martirizat în India, în jurul anului 72 după Hristos.
Aici, conform istoricilor, apar legăturile între relatările despre călătoria misionară a Sfântului Toma și Icoana veche a Maicii lui Dumnezeu, numită Arapet. Deși nu se cunosc prea multe despre originea Icoanei, Sfânta Tradiție o atribuie perioadei evanghelizării Arabiei și Indiei de către Sfântul Toma.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna iunie 2025.