
Arheologii din Țara Sfântă au descoperit mai multe dovezi care confirmă adevărul Evangheliilor.
În anul 2019, Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului și alte comunități care folosesc Biserica Sfântului Mormânt - construită pe locul în care Hristos a fost Răstignit, Îngropat și a Înviat - și-au dat acordul privind renovări care urmăresc înlocuirea podelei. În același timp, au decis să permită săpături arheologice sub pavaj.
Echipa care lucrează sub îndrumarea profesorului Francesca Romana Stasolla de la Universitatea Sapienza din Roma a găsit indicii care demonstrează faptul că acum 2000 de ani, măslini și podgorii creșteau în zona în care a fost construit Sfântul Mormânt, relatează Times of Israel.
Examinarea arheo-botanică și analiza polenului probelor prelevate în timpul săpăturilor sub podeaua bazilicii istorice au dezvăluit urme de măslini și de podgorii. Contextul arheologic și poziționarea stratigrafică sugerează că aceste descoperiri datează din perioada precreștină, deși datarea cu radiocarbon nu a fost încă efectuată pentru a confirma această cronologie.
Evanghelia după Sfântul Ioan afirmă:
Şi a venit şi Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă şi aloe. Au luat deci trupul lui Iisus şi l-au înfăşurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape (Sfânta Evanghelie după Ioan 19:39-42).
Având în vedere numărul mare de pelerini care se adună la biserică în fiecare an, echipa arheologică lucrează doar câte o secțiune pe rând.
"Deși nu am putut vedea întreaga Biserică excavată dintr-o dată, noile tehnologii ne permit să reconstruim o imagine completă în laboratoarele noastre", a spus Stasolla.
"Dacă am compara aceasta cu un puzzle, am putea spune că excavăm doar o singură piesă o dată, dar în cele din urmă vom avea o reconstrucție multimedia completă a întregii imagini."
Ca și marea parte a orașului vechi al Ierusalimului, biserica se află pe locul în care cu mult timp în urmă se găsea o veche carieră rămasă nefolosită. Ulterior, zona s-a transformat în teren agricol.
"Au fost ridicate ziduri din piatră, iar spațiul dintre ele a fost umplut cu pământ", a explicat Stasolla.
"Descoperirile arheo-botanice au fost deosebit de interesante pentru noi, în lumina a ceea ce apare menționat în Evanghelia după Ioan, a cărei informație este considerată a fi fost scrisă sau colectată de cineva care cunoștea bine Ierusalimul la acea vreme.
Evanghelia menționează o zonă verde între locul Răstignirii și Mormânt și am identificat aceste terenuri cultivate".
Pe măsură ce cariera a fost abandonată treptat, au fost sculptate morminte în stâncă, a mai explicat Stasolla.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna aprilie 2025.