Ziua de sărbătorire specială: 14 februarie
Icoana Peșterilor din Kiev a Adormirii Preasfintei Maici a Domnului (3 mai) este una dintre cele mai vechi icoane din Biserica Ortodoxă Rusă. Maica Domnului a încredințat-o celor patru arhitecți bizantini, care în 1073 au dus această Icoană și au lăsat-o Sfinților Antonie și Teodosie din Peșterile Kievului. Arhitecții au ajuns la peștera călugărilor și i-au întrebat: "Unde vreți să construiți Biserica?". Sfinții le-au răspuns: "Mergeți, iar Domnul vă va arăta locul". "Cum se face că tu, care curând vei pleca la Domnul, încă n-ai ales locul?" - au mai întrebat arhitecții, continând: "Pentru aceasta, ni s-a dat mult aur".
Apoi, călugării i-au chemat pe toți frații și au început să-i întrebe pe greci, zicând: "Spuneți-ne adevărul. Cine v-a trimis și cum ați ajuns aici?".
Arhitecții au răspuns:
"Într-o zi, când fiecare dintre noi dormea în propria sa casă, niște tineri frumoși au venit la noi, la răsăritul soarelui, și ne-au zis, fiecăruia: ‘Împărăteasa te cheamă la Vlaherne’. Am ajuns cu toții în același timp și, întrebându-ne unii pe alții, am aflat că fiecare dintre noi auzise acea poruncă a Împărătesei și că tinerii trecuseră pe la fiecare dintre noi. În cele din urmă, am văzut-O pe Împărăteasa Cerului cu mulțime de oștire. Ne-am închinat înaintea Dânsei, iar Dânsa a spus: ‘Vreau să-Mi construiesc o biserică în Rusia, la Kiev, așa că vă rog să faceți aceasta. Luați destul aur, ca să ajungă pentru trei ani’.
Ne-am închinat și am întrebat: 'Împărăteasă Doamnă! Ne trimiți într-o țară străină. La cine suntem trimiși?'. Dânsa a răspuns: ‘Vă trimit la călugării Antonie și Teodosie’.
Am întrebat: ‘De ce, atunci, Doamnă, ne dai aur pentru trei ani? Spune-ne ce va fi cu noi, ce vom mânca și ce vom bea și spune-ne și ce știi despre asta’.
Împărăteasa a răspuns: ‘Antonie vă va da doar binecuvântarea, apoi va pleca din această lume pentru a se odihni veșnic. Celălalt, Teodosie, îl va urma după doi ani. Prin urmare, luați să fie destul aur. Mai mult decât atât, nimeni nu poate face ceea ce voi face Eu pentru a vă cinsti. Vă voi da cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 2:9). Eu Însămi voi veni să privesc Biserica și voi locui în ea’.
De asemenea, Dânsa ne-a dat sfintele moaște ale Sfinților Mucenici Menign, Polieuct, Leontie, Acachie, Areta, Iacov și Teodor, zicând: 'Așezați-le la temelie'. Am luat aurul mai mult decât suficient, iar Dânsa a spus: 'Ieșiți și vedeți strălucitoarea Biserică'. Am ieșit și am văzut o biserică plutind în aer. Intrând din nou înăuntru, ne-am închinat și am spus: ‘Împărăteasă Doamnă, care va fi numele bisericii?’.
Dânsa a răspuns: 'Vreau să-i pun numele Meu'. Nu am îndrăznit să întrebăm cum O cheamă, dar Dânsa ne-a spus din nou: 'Va fi Biserica Maicii Domnului'.
După ce ne-a dat această Icoană, Dânsa ne-a spus: 'Aceasta va fi așezată înăuntru'. Ne-am închinat înaintea ei și am mers la casele noastre, luând cu noi Icoana pe care am primit-o din mâinile Împărătesei".
După ce a auzit această istorisire, cu toții au dat slavă lui Dumnezeu, iar Sfântul Antonie a zis: "Fiii mei, nu am părăsit niciodată acest loc. Acei tineri frumoși care v-au chemat erau Sfinți Îngeri, iar Împărăteasa din Vlaherne era Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Cât despre cei care semănau cu noi și aurul pe care vi l-au dat, Domnul știe doar cum s-a hotărât să facă acest lucru cu slujitorii Săi. Binecuvântată fie venirea voastră! Sunteți în bună tovărășie: Binecuvântata Icoană a Doamnei".
Timp de trei zile Sfântul Antonie s-a rugat, ca Domnul să-i arate locul pentru biserică.
După prima noapte a căzut rouă în tot ținutul, dar locul sfânt rămăsese uscat. În a doua dimineață, tot pământul era uscat, dar locul sfânt era udat de rouă. În a treia dimineață, s-au rugat și au binecuvântat locul și au măsurat lățimea și lungimea bisericii, cu un brâu de aur. Acest brâu fusese adus, cu mult timp în urmă, de către varangianul Simon, care avusese o viziune despre construirea unei biserici.
Un fulger, care căzut din cer prin rugăciunea Sfântului Antonie, a indicat că acest loc era plăcut lui Dumnezeu. Așa încât, a fost pusă temelia bisericii.
Icoana Maicii Domnului s-a proslăvit prin săvârșirea a numeroase minuni. Doi prieteni, Ioan și Serghie, și-au pecetluit prietenia în fața ei. După mulți ani, Ioan s-a îmbolnăvit grav, fiind pe moarte. El a dat o parte din averea sa Mânăstirii Peșterilor și i-a dat lui Serghie partea, pentru fiul său de cinci ani, spre păstrare. De asemenea, el i l-a încredințat pe fiul său, Zaharia, ca să-i fie tutore. Când Zaharia a împlinit cincisprezece ani, și-a cerut partea sa de moștenire, dar Serghie s-a îndârjit, spunând că Ioan ar fi împărțit totul săracilor. A intrat chiar în Biserica Adormirii Maicii Domnului și a jurat, în fața Icoanei făcătoare de minuni, că nu ar fi luat nimic.
Când a încercat să sărute Icoana, nu a reușit să se apropie de ea. A mers, atunci, la uși și a început să strige dintr-o dată: 'Sfinților Antonie și Teodosie! Lăsați-mă! Să nu fiu biruit pentru necinstea mea. Rugați-vă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, să alunge mulțimea de demoni care mă chinuie. Să fie luate aurul și argintul. Sunt ascunse în hambarul meu".
Zaharia a lăsat întreaga moștenire, Mânăstirii Peșterilor, unde și el însuși a fost tuns călugăr. Din acel moment, nimeni nu s-a mai jurat în fața Icoanei făcătoare de minuni (24 martie).
De mai multe ori Icoana a apărat ținutul de invazia inamicului. În anul 1677, când turcii au asediat Cigirin-ul și mai multe pericole amenințau Kievul, Icoana a fost purtată în jurul orașului, aproape toată ziua, pe 27 august.
Maica Domnului a binecuvântat armatele rusești, fiind purtată în Bătălia de la Poltava (1709). În anul 1812, aceasta a fost purtată din nou, în jurul Kievului. Icoana este cinstită de două ori pe parcursul anului: în 3 mai și 15 august.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna ianuarie 2025.