Publicat pe 20.05.2025

Biserica din Surduc. Workshop de restaurare pictură pe lemn

   În perioada 19-23 mai 2025, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfășurate în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe, organizează evenimentul Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn - Ediția a IX-a

   Evenimentul din acest an va avea loc la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, și are ca scop prezentarea unui studiu de caz complex - Biserica din Surduc, județul Cluj.

   Evenimentul va reuni 37 de participanți din cadrul Muzeului ASTRA, Muzeului Național Brukenthal, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Satu Mare, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

 

   ,,Vor fi prezentate cele 43 de elemente din lemn pictat, prăbușite din structura bisericii din Surduc, și se vor face analize cu spectrometrul de fluorescență de raze X portabil - suport științific acordat de expert investigator chimist Gheorghina Olariu. 

 

   Studenții și masteranzii din domeniul conservării și restaurării patrimoniului, din centrele universitare Sibiu și Cluj-Napoca, vor participa la demonstrații practice. Workshop-ul de restaurare urmărește consolidarea cunoștințelor teoretice cu privire la tehnicile de conservare-restaurare, formarea abilităților practice și aplicarea acestora în concordanță cu cerințele specializării conservare și restaurare”, a declarat Geanina Ionescu, Coordonator Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn.


   În perioada 19-22 mai 2025 se vor efectua intervenții minime de restaurare, pe elementele din lemn pictat, din structura bisericii din Surduc. 

   Vineri, 23 mai 2025, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu vor avea loc dezbaterile finale. 
   Info text: Geanina Ionescu, Coordonator Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn

   Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, fiind desfăsurate în parteneriat media oficial cu Asociația Lăcașuri Ortodoxe.


   Pe această cale, vă aducem la cunoștință că în perioada 22-23 mai (joi&vineri), la Muzeul ASTRA va avea loc faza județeană a Olimpiadei Meșteșuguri artistice tradiționale”, eveniment ajuns la ediția cu numărul 28.

   Anul acesta s-au înscris la întrecerea județeană 68 de elevi din 22 unități școlare, conexe sau ateliere individuale care provin din 6 localități sibiene (Alțâna, Avrig, Cisnădie, Gura Râului, Mediaș, Sibiu). Menționăm că printre concurenți se numără 17 copii din învățământul primar.

Orar:

-         ora 845 intrare în sălile de concurs

-         ora 0930 - 1130  desfășurare concurs

-         ora 1145 – 1300 deliberare

-         ora 1300 - 1400 premiere

 

LOCAȚIE:

 

   Ziua I / 22 mai 2025 – secțiuni: cusut; brodat; confecționat port popular; împletit ciucuri; confecționat păpuși; confecționat pălării; croșetat; confecționat opinci; pirogravură; sculptură lemn; mobilier pictat; încondeiat ouă; confecționat măști

Locație: Muzeul în aer liber/ Poarta 3/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe

 

Ziua 2 / 23 mai 2025 – secțiuni: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă

Locație: Muzeul în aer liber/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe

Prezentare concurs:

-    participă copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban;

-    concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului;

-    prezenţa în concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent;

 

Responsabil de eveniment: Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.