Văzând pe Isaia – explorarea unor artefacte biblice de excepţie

De acum, puteţi explora virtual artefacte din Ţara Sfântă – un nou proiect informatic scoţând la lumină elemente importante ale istoriei biblice, devenite astfel accesibile prin simpla apăsare a unui buton.

Încercăm şi noi să vă purtăm într-o astfel de călătorie, aducându-vă în atenţie, rând pe rând, colecţii virtuale de excepţie. Toate proiectele digitale la care vom face referire pe parcurs, au fost posibile cu sprijinul generos al lui George S. Blumenthal.

Astăzi, din colecţia “Văzând pe Isaia”
Profetul Isaia a trăit în Ierusalim, capitala Regatului lui Iuda, între sfârşitul secolului al VIII-lea şi începutul secolului al VII-lea înainte de Hristos, în vremea domniei regilor Ozia, Iotam, Ahaz şi Ezechia. În aceste perioade turbulente, Imperiul Asirian domina incontestabil Orientul Apropiat.

În anul 721 înainte de Hristos, când a trăit Isaia, regatul nordic al lui Israel a fost distrus de regele asirian Sargon; douăzeci de ani mai târziu, regatul sudic al lui Iuda a fost devastat de fiul lui Sargon, Senaherib. Personalitatea şi profeţiile lui Isaia, aşa cum este descris în textele biblice, au dat naştere Cărţii lui Isaia, o piatră de temelie a iudaismului şi creştinismului.

Muzeul Israel deţine cea mai importantă colecţie de descoperiri din lume, din perioada în care a trăit profetul Isaia. Aceste artefacte scot la lumină cultura din vremea lui Isaia, care a servit ca fundal multora dintre profeţiile sale.

Exploraţi o selecţie bogată de obiecte ale muzeului, care portretizează epoca Profetului Isaia, printr-un simplu click AICI!

Regele Ozia, care a condus în secolul al VIII-lea înainte de Hristos, a fost renumit pentru proiectele sale de construcţie. Când a murit, nu a putut fi îngropat în mormântul regal, pentru că fusese lepros. La aproximativ 700 de ani de la moartea sa, în perioada celui de-Al Doilea Templu, Ierusalimul s-a extins, iar mormântul lui Ozia a trebuit să fie mutat în afara noilor graniţe. Acest epitaf inscripţionat în limba aramaică a fost realizat pentru a marca noul loc de înmormântare al regelui.

Epitaful Regelui Ozia al lui Iuda / Ierusalim / între primul secol înainte de Hristos şi primul secol după Hristos /Piatră /35 cm x 34 cm IMJ 68.56.38; Photo © The Israel Museum, Jerusalem / by Meidad Suchowolski

Inscripţia în aramaică sună astfel:
Au fost depuse
Osemintele lui Ozia
Regele lui Iuda.
Nu deschide!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.