Un nou Paraclis Episcopal în Miercurea-Ciuc – târnosire 2021

În ziua de 4 mai 2021, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, în cea de-a treia zi de prăznuire a Sărbătorii Învierii Domnului, a fost oficiată Slujba de Târnosire a unui nou Paraclis Episcopal aflat în incinta Centrului Eparhial din Municipiul Miercurea-Ciuc. Slujba de sfinţire şi cea a Sfintei Liturghii au fost săvârşite de către ÎPS Varsanufie – Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu PS Părinte Andrei – Episcopul Covasnei şi Harghitei și PS Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei.

Paraclis Episcopal în Miercurea-Ciuc – târnosire, 2021
– foto: Episcopia Covasnei şi Harghitei –

Piatra de temelie a Paraclisului Episcopal din Miercurea-Ciuc –  inspirat după modelul Bisericii Domnești „Sfântul Nicolae” din Curtea de Argeș, ctitoria lui Basarab I al Țării Românești – a fost pusă, în data de 18 aprilie 2018, având ca ocrotitori „Soborului Sfinților Apostoli” și „Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”.

Paraclis Episcopal în Miercurea-Ciuc – târnosire, 2021
– foto: Episcopia Covasnei şi Harghitei –

Interesant este că Sfânta Cruce aflată pe turlă este executată în stil „Crucea Patriarhală”, “în semn de adâncă recunoștință și fericită pomenire a primului Patriarh al României, Preafericitul Părinte Miron Cristea, originar din Toplița Română”, conform reprezentanţilor oficiali din eparhie.

Pictura este realizată de către pictorul bisericesc Stoian Florentin, din Brăila, după modelul ctitoriilor brâncovenești din zona Vâlcea, în interior sfântul lăcaș fiind împodobit cu icoane pictate pe lemn de către maicile de la Mânăstirea Izvoru Mureșului, județul Harghita.

În sfântul lăcaş nou târnosit, Paraclisul Episcopal din Miercurea-Ciuc, se află spre închinare permanentă o icoană a Maicii Domnului „Prodromița”, cu ferecătură de argint, și două racle de argint cu părticele din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț și ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.

[covasna]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.