publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfinţii Mucenici Victor şi Sostene, din Calcedon

Sfântul Victor din Calcedon

Sfântul Victor din Calcedon

Sfinţii Victor şi Sostene sunt menţionaţi în viaţa Sfintei Muceniţe Eufimia. Proconsulul Priscus le-a ordonat soldaţilor Victor şi Sostene, s-o arunce pe Sfântă într-un cuptor înroşit. În flăcări, totuşi, ei au văzut îngerii care le împiedicau să se atingă de Sfântă. Refuzând să împlinească ordinul, au fost legaţi în lanţuri. Alţi soldaţi, care au aruncat-o pe Sfânta Eufimia în foc, au fost arşi de flăcările care ieşeau din cuptor, pe când în interiorul cuptorului Muceniţa rămânea nevătămată.

Proconsul a încercat să-i facă, pe Victor şi Sostene, să se închine idolilor, dar ei au răspuns că ajunseseră la cunoaşterea Adevăratului Dumnezeu. Pe când erau duşi la fiarele sălbatice, au cerut Domnului să le ierte păcatele pe care le făcuseră în înşelarea păgână. Apoi, o voce dumnezeiască a venit din cer, chemându-i la odihnă, iar ei şi-au dat sufletele, Domnului. Animalele nu s-au atins de trupurile lor. Mai târziu, cei doi Mucenici au fost îngropaţi în secret, de către unii creştini.

În unele calendare, cum ar fi martirologiul roman, ziua specială de cinstire a Sfinţilor apare ca fiind data de 10 septembrie. Biserica îi cinsteşte, în mod aparte, pe 16 septembrie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /