Publicat pe 24.04.2021

Sfântul Vasile din Poiana Mărului

Sfântul Vasile, Bătrânul Sfântului Paisie de la Neamţ (Velicicovschi – 15 noiembrie), s-a născut la sfârşitul secolului al XVII-lea. A primit tunderea în monahism la Schitul Dălhăuţi-Focşani, în 1705, sau 1706, nevoindu-se în ascetism cu mare râvnă.

 

Sfântul Vasile de la Poiana Mărului a fost hirotonit preot şi a devenit stareţul Mânăstirii Dălhăuţi, în 1715. El a rămas astfel timp de douăzeci de ani şi a fost duhovnic înţelept al călugărilor, învăţându-i ascultarea, umilinţa şi practicarea Rugăciunii lui Iisus.

 

Faima acestui mare Părinte duhovnicesc s-a răspândit, astfel încât şi prinţul Constantin Mavrocordat a auzit despre el. Obştea Sfântului Vasile a devenit cunoscută drept şcoală duhovnicească de isihasm, bazată pe înţelepciunea Sfinţilor Părinţi. Când numărul ucenicilor săi a crescut până la a nu mai fi loc pentru toţi la Dălhăuţi, s-au aşezat în alte schituri din zonă. În acest fel, influenţa şi predarea sa s-au răspândit în alte locuri, inspirând o reînnoire duhovnicească a vieţii monahale româneşti în secolul al XVIII-lea.

 

Sfântul Vasile a restaurat Schitul Poiana Mărului, lângă oraşul Râmnciu-Sărat, între anii 1730-1733, apoi s-a mutat acolo cu doisprezece ucenici. În plus faţă de îndatoririle sale de stareţ în Poiana Mărului, Sfântul Vasile a fost îndrumătorul duhovnicesc al tuturor schiturilor din Munţii Buzăului. Unul dintre cei mai faimoşi ucenici a fost Sfântul Paisie de la Neamţ (Velicicovschi), pe care l-a luat pe Muntele Athos, în 1750.

 

Sfântul Bătrân Vasile a scris, de asemenea, introduceri la scrierile Sfinţilor Grigorie Sinaitul, Nil din Sora şi ale altora care au scris despre viaţa duhovnicească, paza minţii şi Rugăciunea lui Iisus. El a învăţat că Sfintele Scripturi sunt o “terapie mântuitoare” pentru suflet şi a recomandat citirea Sfinţilor Părinţi pentru a ajunge la înţelegerea corectă a Scripturii şi pentru a evita rătăcirea prin neînţelegere. Sfântul Vasile a avertizat, de asemenea, împotriva oricărei înclinaţii de a ne scuza pe noi înşine şi păcatele noastre, căci aceasta împiedică adevărata pocăinţă.

 

Sfântul Vasile a adormit întru Domnul, la 25 aprilie 1767, lăsând în urmă mulţi ucenici. Influenţa lui a fost resimţită în alte ţări ortodoxe, dincolo de graniţele României.

 

(Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe)

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.