Publicat pe 05.05.2022

Sfântul Prosper din Achitania

 

 

 

Sfântul Prosper (Prosper Tiron), „Stârpitorul ereziilor”, aşa cum îl numeşte Sfântul Fotie (6 februarie), s-a născut în Achitania, în jurul anului 390. El a fost renumit teolog laic, deşi sunt cunoscute puţine detalii despre viaţa sa.

 

Îl cunoaştem, pe Sfântul Prosper, în principal din scrierile sale. Un scriitor contemporan l-a descris drept „un om sfânt şi cuvios”. Multe dintre scrierile Sfântului Prosper răsună în predicile Sfântului Augustin (15 iunie) despre har. La fel cu Sfântul Augustin, Sfântul Prosper a fost un adversar al ereziei pelagiene. Acest om înţelept pare să-şi fi petrecut viaţa învăluit în controverse cu ereticii. În special pentru semi-pelagieni, Sfântul Prosper a fost unul dintre cei mai temători adversari.

 

În Sfântul Prosper, cunoaşterea a fost unită cu virtutea. Este evident că s-a preocupat de literatură şi, mai ales, cu dobândirea cunoştinţelor despre Sfânta Scriptură. Nu era mai puţin erudit în ştiinţele umane, decât în teologie. A excelat în special în matematică, astronomie şi cronologie. Marea sa cunoaştere şi sfinţenia au făcut să fie bine cunoscut în întreaga Biserică.

 

Sfântul Prosper a fost uneori identificat, greşit, cu Sfântul Paulin din Regio (25 iunie), care era Episcop. Tot ceea ce ştim despre el ne face să credem că Sfântul Prosper nu a fost Episcop, nici măcar preot. Într-un poem adresat soţiei sale, scria: „Ridică-mă din nou, când cad; corectează-mă când fac vreo greşeală. Niciodată să nu ne fie îndeajuns să fim un singur trup, ci să fim şi un singur suflet”.

 

Până în anul 428, Sfântul Prosper şi-a convins soţia să devină călugăriţă şi a intrat într-o mânăstire din Marsilia. Când Sfântul Leon cel Mare a fost ales ca Episcop al Romei în 440, a cerut ca Prosper să devină secretarul său. Mulţi istorici consideră că tratatul admirabil „Despre Întruparea Cuvântului”, care este atribuit Sfântului Leon, aparţinea de fapt operei Sfântului Prosper. Cu toate acestea, este posibil ca Sfântul Leon să-l fi reelaborat în propriul său stil.

 

Sfântul Prosper s-a mutat la Domnul, pe când se afla în Roma, undeva după anul 455, fiind cinstit în ziua de 7 iulie.

 

Icoana Sfântului Prosper îl înfăţişează purtând un pergament pe care scrie: „Credinţa ortodoxă supune monstrul erezei”.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.