Publicat pe 08.04.2021

Sfântul Nifon, Episcop de Novgorod

 

 

 

Sfântul Nifon a fost călugăr al Mânăstirii Peşterilor din Kiev, unde s-a nevoit ca ascet. Urmând Sfinţilor Părinţi, el a înfrânt patimile prin post, trezvie şi rugăciune şi s-a împodobit cu virtuţi. A fost ales Episcop de Novgorod, când Episcopul Ioan s-a retras la o mănăstire după douăzeci şi cinci de ani de slujire arhierească. Sfântul Nifon a fost sfinţit Episcop, în Kiev, de către Mitropolitul Mihail şi de alţi ierarhi.

 

Sfântul Nifon şi-a îmbrăţişat îndatoririle de arhiereu, cu mare sârguinţă, întărindu-şi turma pe calea credinţei ortodoxe şi încercând să o împiedice să se despartă de Biserică, căci aceasta ar însemna totuna cu despărţirea de Însuşi Hristos.

 

Sfântul a fost, de asemenea, râvnitor în construirea şi repararea bisericilor. A construit o nouă biserică din piatră în centrul oraşului Novgorod, închinând-o Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. El a reparat acoperişul Bisericii Sfânta Înţelepciune (Hristos, Înţelepciunea lui Dumnezeu) şi i-a împodobit interiorul cu icoane.

 

Când apăruseră rupturi între Novgorod şi Kiev, Sfântul Nifon s-a arătat făcător de pace. Întâlnindu-se cu liderii ambelor părţi, el a reuşit să-i împace şi să evite războiul. În acelaşi mod, el a încercat întotdeauna să rezolve neînţelegerile şi să împace pe cei în vrăjmăşie.

 

Şi-a pregătit turma în legea lui Dumnezeu, “propovăduind cuvântul, stăruind cu timp şi fără de timp, mustrând, certând, îndemnând, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura” (conform Epistolei a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 4: 2), “ca şi ei să aibă parte de mântuirea care este întru Hristos Iisus şi de slava veşnică” (Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 2:10).

 

Mai apoi, poporul Novgorodului şi-a îndepărtat Prinţul, pe Vsevolod, chemând pe Prinţul Sviatoslav să-l guverneze. Noul Prinţ a vrut să se cunune, dar cu o cununie care nu respecta canoanele Bisericii. Nu numai că Sfântul Nifon a refuzat să oficieze cununia, dar a cerut, totodată, clerului să privească această uniune ca fiind nelegitimă. Prinţul Sviatoslav a adus preoţi din altă parte pentru a-şi oficia nunta, iar Sfântul Ierarh nu s-a temut să critice comportamentul său.

 

După moartea Mitropolitului Mihail al Kievului, marele prinţ Isaiaslav a vrut să-l numească pe Schimonahul Clement. Cu toate acestea, el a vrut să-l sfinţască pe Clement fără binecuvântarea Patriarhului Constantinopolului.

 

La un Consiliu al Episcopilor, Sfântul Nifon a declarat că nu va aproba hirotonia fără permisiunea Patriarhului Constantinopolului. El a reamintit celorlalţi Episcopi că, altfel, se încălca tradiţia Bisericii Ruse, căci Rusia a primit credinţa ortodoxă de la Constantinopol. Abia începând cu anul 1448, Biserica Rusă a început să-şi aleagă propriul Primat fără a mai solicita confirmare de la Constantinopol.

 

A avut loc, totuşi, o consacrare necanonică, în ciuda obiecţiilor Sfântului Nifon. Mitropolitul Clement încercând să-l forţeze pe Sfânt să oficieze Dumnezeiasca Liturghie împreună cu el, dar acesta a refuzat. El l-a numit pe Clement lup, în loc de păstor, căci îşi asumase o slujire, nedrept, pe care nu o merita. Sfântul Nifon a refuzat să slujească cu Clement sau să-l pomenească în timpul slujbelor.

 

În furia lui, Clement nu i-a mai permis Sfântului Nifon să revină în Novgorod. În schimb, l-a ţinut pe Sfânt sub arest la domiciliu, în Mânăstirea Peşterilor din Kiev. Când Isaiaslav a fost învins de către Prinţul Gheorghe, Sfântul Nifon s-a întors la Novgorod, unde oamenii l-au primit cu mare bucurie.

 

Patriarhul Constantinopolului a trimis o scrisoare care lăuda pe Sfântul Nifon, pentru apărarea fermă a învăţăturilor bisericeşti. El a trimis, de asemenea, pe Mitropolitul Constantin, în Rusia, pentru a-l caterisi pe Mitropolitul Clement şi a-şi asuma el însuşi slujirea.

 

Sfântul Nifon şi-a reluat locul în Mânăstirea Peşterilor din Kiev, unde s-a şi îmbolnăvit. Cu treisprezece zile înainte de mutarea sa la Domnul, el a dezvăluit fraţilor că avusese un vis minunat. Sfântul Teodosie (3 mai) i se arătase şi i-a anunţat plecarea apropiată din această lume.

 

Sfântul Nifon s-a mutat cu pace la Domnul, pe 8 aprilie 1156. Acum sălăşluieşte înaintea Tronului lui Dumnezeu, Căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, pururea. 

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.