Sfântul Mucenic Sadoc, Episcopul Persiei şi cei 128 de Mucenici dimpreună cu dânsul

Sfântul Sfinţit Mucenic Sadoc, Episcopul Persiei, şi 128 de mucenici dimpreună cu dânsul au suferit în Persia, sub împărăţia lui Sapor al II-lea. Sfântul Sadoc a fost succesorul Sfântului Sfinţit Mucenic  Simeon (17 aprilie). Odată, a avut un vis în care Sfântul Simeon îi vorbea despre apropiata sa moarte mucenicească. Stând în mare slavă, pe o scară care ajungea până la Rai, Sfântul Simeon îi zicea:

„Urcă-te la mine, Sadoc, şi nu te teme. Ieri am urcat eu şi astăzi vei urca tu”.

Curând, împăratul Sapor, reînnoind persecuţia împotriva creştinilor, a ordonat ca Sfântul Sadoc să fie arestat împreună cu clerul şi turma sa. În total, au fost arestate 128 de persoane, între care 9 fecioare. 

Au fost aruncaţi în închisoare, unde au fost supuşi cu cruzime chinurilor, timp de cinci luni. Li s-a cerut să renunţe la credinţa creştină şi, în schimb, să se închine soarelui şi focului. Sfinţii mucenici au răspuns cu curaj: 
„Suntem creştini şi ne închinăm Singurului Dumnezeu”.

Au fost condamnaţi la decapitare prin sabie. 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.