Sfântul Mucenic Potit a suferit sub împăratul Antoninus Pius, care a domnit în perioada 138-161 după Hristos. După ce a ajuns la cunoştinţa învăţăturii creştine, tânărul Potit a crezut în Adevăratul Dumnezeu şi a primit sfântul botez, la vârsta de treisprezece ani. Când a aflat despre acest lucru, tatăl său, păgân fiind, s-a arătat extrem de supărat şi a încercat, mai întâi prin dulcegării şi apoi prin ameninţări, să-i slăbească fiului său credinţa în Hristos Mântuitorul, dar eforturile acestuia s-au arătat zadarnice. Impresionat de statornicia credinţei băiatului, tatăl a ajuns, de asemenea, la credinţa în Fiul lui Dumnezeu şi a devenit el însuşi creştin.
Sfântul Potit a călătorit în multe ţinuturi, unde a predicat despre Hristos şi, luând putere de la Dumnezeu, a înfăptutit multe minuni.
În acea vreme, în regiunea Epir, vieţuia o femeie ilustră, Chiriachi, soţia unui senator, aceasta fiind lovită de lepră. Auzind despre Sfântul Potit, l-a chemat şi l-a rugat să o vindece. Sfântul a asigurat-o că, dacă va crede în Hristos, va fi vindecată. Femeia a primit sfântul botez şi a primit rapid vindecare. Văzând o astfel de minune, soţul ei şi toată gospodăria lor au crezut în Hristos şi au fost botezaţi, deopotrivă.
După aceasta, Sfântul s-a aşezat pe Muntele Garganus şi a vieţuit în singurătate, printre animale. El a fost găsit acolo de către slujitori ai împăratului Antoninus, a cărui fiică era posedată de demon. Prin buzele fetei, diavolul a spus că va ieşi din ea doar dacă Potit va veni acolo. Aceştia l-au dus pe sfânt la împărat şi, prin rugăciunile Sfântului Potit, demonul a părăsit-o pe fată. Dar, în loc să se arate recunoscător, împăratul l-a tratat pe Sfânt cu o cruzime de nedescris. Pentru mărturisirea fermă a credinţei în Hristos Mântuitorul, şi pentru refuzul său de a aduce jertfe zeilor păgâni, cărora împăratul le atribuia vindecarea fiicei sale, a ordonat ca limba sfântului să fie tăiată şi, totodată, să fie orbit. După chinuri îndelungate, Sfântul Potit a fost, în cele din urmă, decapitat.
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/