Publicat pe 09.05.2022

Sfântul Mucenic Mirdat, Rege de Kartli

 

 

 

Regele Mirdat (408-410), fiul lui Varaz-Bakur, a fost primul rege martirizat al Georgiei. El a fost crescut de bunicul său din partea mamei, Regele Trdat.

 

Bunicul, credincios, l-a învăţat pe viitorul rege să-L iubească pe Dumnezeu şi naţiunea sa, iar tânărul prinţ a păzit cu atenţie învăţătura bunicului său, de-a lungul vieţii. Mirdat a fost înzestrat cu cele mai mari dintre virtuţile unui nobil: înţelepciune, discreţie, îndemânare fizică, neînfricare, curaj. El a eliberat Klarjeti-ul de bizantini, desfiinţând tributul prin care Georgia era obligată să plătească taxe Persiei, pregătind lupta împotriva perşilor.

 

Regele persan a strâns o armată enormă pentru a pedepsi naţiunea georgiană, iar Regele Mirdat a pornit cu curaj spre Gardabani (în estul Georgiei), cu armata sa mult mai mică. Dar spiritul de jerfă şi vitejia soldaţilor georgieni nu au fost îndeajuns în faţa mulţimii războinicilor persani. Georgienii au suferit înfrângeri, iar cuceritorii persani l-au capturat pe tânărul rege.

 

Regele persan a cerut ca Mirdat să renunţe la credinţa creştină, dar a fost refuzat cu fermitate. Nici intimidările, nici frica de persecuţie nu l-au schimbat pe rege. După ce l-au chinuit pentru dragostea lui faţă de Hristos, perşii l-au legat în lanţuri, muncindu-l aproape până la moarte şi l-au aruncat în închisoare, unde şi-a dat sufletul său Domnului.

 

Martiriul Regelui Mirtat a avut loc la începutul secolului al V-lea, în anul 410.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.