Sfântul Mucenic Ioan Ostaşul din Constantinopol

Sfântul Mucenic Ioan Ostaşul a slujit în armata romană, pe vremea domniei împăratului Iulian Apostatul (361-363). El a fost trimis cu alţi soldaţi, pentru a găsi şi ucide creştini. Deşi părea să-i persecute, Sfântul Ioan era de fapt creştin în taină şi le oferea mult ajutor colegilor săi de aceeaşi credinţă. El i-a eliberat pe cei care erau arestaţi, i-a avertizat pe alţii, despre pericolele care îi ameninţau, şi îi ajuta să scape. Sfântul Ioan a arătat milă nu numai creştinilor, ci şi tuturor celor lipsiţi şi celor care aveau nevoie de ajutor. El îi vizita pe bolnavi şi îi mângâia pe cei îndureraţi. Când împăratul Iulian Apostatul a aflat despre toate acestea pe care le împlinea Sfântul, l-a arestat şi l-a trimis într-o închisoare din Constantinopol.

În anul 363, împăratul cel rău, care nu credea în Hristos, a fost ucis într-un război cu perşii. Sfântul Ioan a fost eliberat şi şi-a dedicat viaţa slujirii aproapelui, ducând o viaţă de sfinţenie şi curăţie. S-a mutat la Domnul la o vârstă înaintată, dar anul exact nu este cunoscut.

Cu timpul, mormântul Sfântului Ioan a fost uitat. Într-o zi, însă, a apărut înaintea unei femei credincioase, dezvăluindu-i detaliile vieţii sale. El i-a arătat, de asemenea, locul în care se afla mormântul său, iar acest lucru a ajuns cunoscut în toată regiunea. Sfintele lui moaşte, care aveau puterea de a vindeca oamenii care sufereau din cauza a diverse boli, au fost mutate în Biserica Apostolului Sfânt Ioan Teologul, din Constantinopol. Prin rugăciunile Sfântului Ioan Ostaşul, cei care suferă dureri şi întristare primesc mângâiere.

În Biserica Ortodoxă Rusă, Sfântul Ioan este venerat ca apărător al soldaţilor şi mare mijlocitor pentru cei care trec prin întristări şi circumstanţe dificile. De asemenea, este chemat în ajutor, pentru recuperarea bunurilor furate şi a robilor fugari.

În iconografie, Sfântul Ioan este de obicei înfăţişat ca bărbat de vârstă mijlocie, cu frunte înaltă şi barbă scurtă. Este îmbrăcat în armură şi mantie. În unele icoane poate purta o cruce, un pergament sau o armă soldăţească, în timp ce în altele este înfăţişat în îmbrăcăminte de patrician, purtând o mantie peste o cămaşă lungă.

Sfântul Ioan Ostaşul este cinstit pe 29 iulie în calendarele greceşti, şi pe 30 iulie în cele slave.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.