Sfântul Mucenic Ilie (Ceavceavaţe) din Georgia

Sfântul Ilie, numit “Regele Neîncoronat al Georgiei”, “Părintele Naţiunii” şi “Cel Drept”, a aparţinut familiei nobile Ceavceavaţe. S-a născut la 27 octombrie 1837, în Satul Qvareli din Kaheti. El a primit primele învăţături acasă: mama sa îl pregătea la citire şi scriere, în rugăciune şi în legea lui Dumnezeu. Când avea opt ani, Ilie a fost trimis să studieze cu Arhidiaconul Nikoloz Sepaşvili din Qvareli. Anii pe care i-a petrecut acolo au lăsat o impresie de neşters asupra vieţii acestui om sfânt.

Ilie şi-a continuat pregătirea, la o şcoală din Tbilisi, şi mai târziu la liceu. Părinţii lui au murit la o vârstă fragedă, iar copiii orfani au fost încredinţaţi, pentru îngrijire, mătuşei lor, Macrina.

În 1857, Ilie s-a înscris la Şcoala de Drept din cadrul Universităţii Sankt Petersburg. Acolo, a citit foarte mult şi s-a nevoit, sporind. A fost fascinat de istoria georgiană şi a petrecut o mare parte din timpul său, în arhivele Sankt Petersburg-ului, în căutarea unor texte georgiene vechi. Realizările sale academice au fost remarcabile, însă nu s-a arătat interesat de primirea unei diplome oficiale din partea Şcolii de Drept. În al patrulea an, a renunţat la pregătire şi s-a întors în Georgia.

Ilie era sigur că o naţiune care îşi uită propria istorie “este ca un cerşetor, care nu cunoaşte nici trecutul său, nici încotro se îndreaptă”. Din acest motiv, el a căutat să-i inspire pe urmaşii săi, cu gloriile din trecut ale naţiunii lor şi cu loialitatea strămoşilor lor faţă de credinţa creştină şi naţiunea georgiană.

Restaurarea independenţei naţionale şi a autocefaliei Bisericii Georgiene au fost principalele obiective asupra cărora Sfântul Ilie s-a străduit în fiecare aspect al vieţii sale. Ca mijloc prin care să atingă aceste obiective, Ilie a preluat activitatea unui istoric: a efectuat cercetări intense şi i-a scos la iveală pe cei care falsificaseră istoria şi dezonoraseră naţiunea georgiană.

Acest mare filozof, scriitor şi istoric repeta, adesea, expresia: “O naţiune a cărei limbă este deformată, nu mai poate exista ca naţiune”. El s-a îngrijit profund de limba georgiană şi a luptat pentru a se asigura că rămâne limbă primară învăţată în şcoli.

Ilie a inspirat pe mulţi cu zelul său patriotic şi a întemeiat Societatea pentru Propagarea Alfabetizării între Georgieni. El a înfiinţat un depozit de manuscrise şi antichităţi georgiene. În plus, a iniţiat o mişcare pentru documentarea tradiţiilor populare orale şi a ajutat la înfiinţarea Băncii Agrare Georgiene.

Ilie Cel Drept a fost adesea auzit declarând: “Noi, poporul georgian, am moştenit trei daruri dumnezeieşti de la strămoşii noştri: patria noastră, limba noastră şi credinţa noastră. Dacă nu reuşim să protejăm aceste daruri, ce merite vom avea ca oameni?”.

Dar faptele de curăţie ale lui Ilie erau un afront şi o ameninţare pentru cei care aderau la noua ideologie ateistă, aşa că s-au vorbit să-l omoare. Pe 30 august 1907, Ilie Ceavceavaţe şi soţia sa, Olga (Guramişvili), abia porniseră din Tbilisi către Saguramo, când căruţa lor s-a oprit brusc în afara Mtskheta, lângă Pădurea Ţitamuri.

Ei au fost aşteptaţi de o bandă de militanţi social-democraţi, care i-a atacat şi l-a împuşcat mortal pe Ilie.

Curtea Militară din Caucaz i-a condamnat pe ucigaşii lui Ilie Ceavceavaţe la moarte. Dar soţia lui Ilie, Olga, a cerut ca guvernatorul general să-i ierte pe ucigaşii soţului ei. Ea a spus că, dacă Ilie ar mai fi trăit, el ar fi făcut acelaşi lucru, deoarece ucigaşii nu erau decât “fraţi nenorociţi, rătăciţi”.

Într-adevăr, Ilie i-a iertat pe criminalii săi, cu mult înainte, prin poemul său profetic “Rugăciune”:

Tatăl nostru Care eşti în Ceruri!
Cu simţire, îngenunchez înaintea Ta;
Nu cer nici bogăţie, nici cinstiri;
Nu-mi voi slăbi, cu lucruri pământeşti, sfântă rugăciunea mea, .

Mi-aş dori ca sufletul meu să se odihnească în Ceruri,
Inima mea să fie luminată de iubirea vestită de Tine,

Mi-aş dori să pot cere iertarea duşmanilor mei,
Chiar dacă îmi străpung inima:
Iartă-i, Doamne, fiindcă ei nu ştiu ce fac!

În 1987, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a luat seama de faptele lui Ilie Ceavceavaţe înaintea lui Dumnezeu şi a ţării sale şi l-a decretat demn să fie numărat între Sfinţi. El a fost canonizat cu bucurie, ca Sfântul Ilie “Cel Drept”. Este cinstit, anual, în ziua de 20 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.